Magyarország, hogy készül a Nagy Összeomlásra?
A nagy összeomlás kifejezést én találtam ki, mivel még hivatalos elnevezésben nem igazán találkoztam vele.
A Nagy Összeomlás alatt azt értem, hogy mi lesz 20-30 év múlva, amikor a jelenlegi munkák 50% bár más becslések szerint 70% átfogják venni a gépek/szoftverek, az automatizáció.
Többé nem lesz szükség se kamionosöfőrre, maximum az elején még annyira, hogy ellenőrizze, de fizetést már közel sem fognak annyit kapni, a gyári munkások egytől egyig munkanélküliek lesznek, a könyvelők is stb...
Most mi ugyebár valamiért munka alapú társadalmat akarunk építeni, amikor pedig már elkezdődött ez a folyamat és már csak rosszabb lesz a kétkezi munkás helyzete (de az excel és hasonló alapú irodai munkásoknak is befellegzett).
Hamarosan már csak egy nagyon kevés szakember és mérnök/orvos/programozó marad a munkaerő piacon, mindenki mást lecserélnek, még a pénztárosokat is robotokra a cégek vezetői. Aki ezt nem engedheti meg majd magának (kiskereskedő) az szimplán csődbe megy, tovább rontva a keresők számát.
Emiatt nagyvalószínűséggel megfog ismétlődni egy nagy gazdasági válság is, mint az I. Világháború után, túl nagy lesz a kínálat, de alig lesz az átlagembernek pénze, így a kereslet viszont rettenetesen kevés lesz.
Az üzletvezetők, cégvezetők profitorientáltak, így nyílván az olcsó robotokba fognak feccőlni(mint ahogy teszik most is, ma már nem kapálják a mezőgazdaság földeket 40-en, hanem 1-2 ember gépekkel végigmegy), aki nem lesz beteg egy évben többször, nem kér szabadságot mert valami baja van, ha elromlik 3-4 év alatt egyszer, akkor is megjavítja egy szerelő, de ez maximum 2-3 munkahely.
A megoldás erre majd nagyvalószínűséggel az alapjövedelem bevezetése lesz, de addig akár háborúk is kitörhetnek, mármint világháborúk, de más megoldást erre nem igazán lehet találni úgy, hogy a Föld népessége megmaradjon, sőt, addigra már javában 8 milliárdan is leszünk.
Addig is viszont az oktatásba és a számítástechnikába/robotikába kéne nagyon durván rakni a pénzt és az embereket elkezdeni figyelmeztetni propagandával akár a TV-ben, mert ha ügyesek vagyunk, akár le is hagyhatnánk a világ legnagyobb részét (nyílván nem az USA-t) 40 év múlva, ha minden 2. embernek itt lehetne munkája, már gazdasági nagyhatalomnak számíthatnánk a jövőben.
Vagy ez túl későn van ahhoz, hogy bárkit is érdekeljen még most?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!