Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Nem lenne ideje felszámolni a...

Nem lenne ideje felszámolni a demokráciát?

Figyelt kérdés

Aki unja végigolvasni a regényt de szeretne válaszolni, az utolsó bekezdésben összefoglalom a gondolataimat röviden.

Elvileg a nép uralkodik, ezzel csak az a probléma hogy a nép nem értelmi, hanem érzelmi alapon dönt választáskor. Nem ésszerű döntést hoznak, hanem egy pofára szavaznak. Ha egy Fideszest megkérdezel hogy miért a Fidesz, tegyük fel hogy azt mondja hogy mert növekszik a gazdaság, megkérdezed hogy ezt honnan gondolja? Hát hallotta a híradóban, ahol őt megvezették. A Fidesz pl. rájött hogy nem érvek kellenek az embereknek, 1-2 hangzatos mondat, növekszik a gazdaság, migránsok ne legyenek, bu*i Vona és ennyi. És a kommunikáción dől el minden, nem az eredményeken. És a kiszemelt szavazónk SEMMIT ésszerűt nem tud mondani hogy miben jó vagy jobb a Fidesz, ő egy arculatra szavazott, amiben bizalmat épített, akinek hisz. Nincs ideje informálódni, én szerintem 10x-annyit foglalkozok politikával mint egy átlagos magyar, mégse érzem azt hogy felelősségtudatos döntést tudnék hozni. Pl. bemondják a híradóba hogy 5%-al növekedett a gdp, én utána nézek hogy környező országokhoz képest ez jó, vagy rossz, ha jó akkor megnézem hogy pl. tavaly mennyit nőtt, mert ez olyan folyamat is lehet hogy 1-et előre 2-őt hátra, akkor lecsekkolom hogy kinek a felmérése szerint stb.. stb.. s a végén kapok egy reális képet arról hogy akkor ez most jó vagy nem. De ez a procedúra akár 2 óra is lehet, és senki nem végzi el ezt helyettem. MINDENÜTT ferdítések vannak, aki kormánypárti az a kormány javára ferdít aki nem az pedig rossz irányba ferdíti a dolgokat. És egy hasonló procedúrát mindennel kapcsolatba elvégeznék akkor gyakorlatilag 8 órában ezzel kellene foglalkozzak kb. És akkor lenne egy képem arról hogy ki is valójában a Fidesz, ki a Jobbik, ki az MSZP stb.

De én erre képtelen vagyok, nincs időm stb. ezért érzelmi alapon szavazok mint mindenki más.

De ezzel az a probléma hogy olyan döntést hozok, ami nem az én döntésem. Én DÖNTÉSKÉPTELEN VOLTAM, ezért az érzelmeimre hagyatkoztam. Persze ezt nem látja be a kocsmába PISTA BÁ, ő csak részegen ordibál hogy bezzeg GYURCSÁNYKOR 50 forint volt a kenyér, most meg 100, holott az 50 forintos kenyeret már abba az üzletbe nem szállítják és ami most 100 forint az akkor is annyi volt. És ilyen TÉVES dolgokat rignálnak egymásnak, és ez a "vita".

De aki erre rá is jön (hogy képtelen felmérni ki szakmailag jó/ki nem, ki korrupt, ki nem stb.) az úgyse tud felelősségtudatosan dönteni, mert képtelenség ennyi információt feldolgozni. Csak 1 döntésről utánanézni hogy a Fidesz javaslata, vagy az MSZP-jé, vagy a Jobbiké, vagy stb.. volt a legjobb több óra lehet, mert az az 1 hangzatos mondat mögött amit kitesznek az olvasó elé ahhoz hogy azt megértsd, és pl. tanulmányozd a lehetséges következményeit, hogy máshol ez kivitelezve mit eredményezett stb.. az rengeteg idő. És ezt megcsinálni a POLITIKUSOK DOLGA LENNE, de ők elsősorban a kommunikációval foglalkoznak, mert ÍGY LEHET MEGNYERNI AZ EMBEREKET, és úgy hozzák a döntést hogy minél hangzatosabb rigmust tudjanak mellé fűzni. Szóval az egész alapja nem a racionális döntés hanem a kommunikáció. Mert a racionalítás nem hoz szavazatot.

Én pl. ha egy tanár vagyok, akkor a tanügyi döntéseket tudom érdemben kritizálni, foglalkozok vele hiszen ez a szakterületem, viszont nekem az oktatásba annyi beleszólásom van mint GAZSIBÁCSINAK, a gyármunkásnak, mert ez a demokrácia. És ha én elismert közgazdász vagyok, akkor hiába elemeztem ki melyik lenne a jobb program napi 1 óra munka árán, ugyanannyi beleszólásom van mint GAZSIBÁCSINAK, akinek az a döntő hogy az m1-en mit mondtak.

Rövidebben: A politikát nem a ráció irányítja hanem az érzelmek, így a politikában nem ésszerű döntéseken van a hangsúly hanem a kommunikáción, az embereknek nincs elég ideje hogy eldöntsék melyik párt az amelyik szakmailag jobb, így érzelmeik alapján döntenek, egy hozzáértőnek az adott témában ugyanannyi beleszólása van mint egy a témában abszolút semmit tudónak (4 évente 1 szavazat), és a média nem segít a döntésben, vagy valami mellett ferdíti el a valóságot, vagy valami ellen ferdíti el a valóságot, a középen lévő objektív szemlélet nincs lekommunikálva mert senkinek nem érdeke.

2017. jan. 29. 21:37
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%
A demokrácia nagyon jelentős része sajnos már felszámolódott, így inkább újrateremteni kellene.
2017. jan. 29. 22:32
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Nem,nem gondolom.

Lehet,hogy hülyék az emberek,de legalább mivel az érzelmeikre hallgatnak nem hagyják,hogy embereket végezzenek ki az utcán,nőket kövezzenek halálra,vagy hogy gyerekek halljanak meg azért,mert a kormányfő ünnepsége fontosabb,mint a gyerek műtétje,ellenben É-Kóreában,ahol diktatúra van,mindhármat megteheti az állam következmények nélkül.

Egyébként mindig a műveltek szívják meg,a demokráciában hiába tudja a szűk többség,hogy hogyan lehetne egy békés fejlődő államot vagy akár bolygót létrehozni a többség miatt úgyse valósulhat meg,a diktatúrában meg az önállóan gondolkodókat ölik meg először,a tömeget békén hagyják,mert valakinek dolgozni is kell......a kettő közül még mindig az első a jobb szerintem.

2017. jan. 29. 22:37
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem, nem lenne ideje. Legalábbis, én úgy vagyok vele, hogy bár nem tökéletes, nem tudok jobbat helyette.
2017. jan. 29. 22:40
 14/15 anonim ***** válasza:

Nem, kérdező, nem ez a lejkezelő stílus, csak annak érezheted, ha túl nagy a különbség.

Mint említettem, a nép akkor dönt érzelmi alapon, ha erre dresszírozzák, és más nem jut neki. Honnan jutna, ha nem tanították meg, mert amit tanítanak az éppen az érzelemre való hivatkozás.

Sérelmezed, hogy nem szólhatsz bele a saját szakmád belügyeibe. Nem inkább arról van szó, hogy nem tudod, miként kell beleszólni? A dolgok ideális körülmények között se olyanok, hogy valaki kifejti a (rendkívül hasznos) véleményét, és mindenki siet végrehajtani. Az embert körülvevő többi embernek is van érzése, tudása, véleménye, és ha azt akarod, hogy fogadja el a tiédet (mert az a jó), akkor erről egyenként mindenkit meg kell győznöd. Ez persze egy másik mesterség, számtalan sajátos fogással.

A politika ebből a szempontból éppen a sok ember meggyőzésének tudománya, hiszen szakmai kérdések megválaszolásához mindig akad sok ember, de a többiek meggyőzéséhez már nem. És ha a sok ember, aki ezt átlátja, hagyja, hogy a politikát gátlástalan gazemberek műveljék, akkor azoknak első dolguk lesz az, hogy korlátozzák a "látó" emberek hatáskörét. A többit meg megetetik populizmussal.

Mi az ellenszer? Nem a demokrácia felszámolása, hanem az időben való cselekvése mindazoknak, akik képesek átlátni a dolgokat. És ez a cselekvés nem más, mint meggyőzés, a dolgokat át nem látó emberek figyelmének felhívása arról, hogy saját érdekeik ellen cselekednek. Ezt elmulasztották(tuk), ma már sokkal nehezebb. Ma már a diktatúra előrehaladott állapota van demokráciának álcázva. Mit teszek én? Erre próbálom felhívni a figyelmedet. Van, hogy az embernek nem marad más választása, mint "képen törli" a szomszédot (itt téged), hogy figyeljen már, és a lényegre koncentráljon. Mert arra az istennek se akar, annyira megtömték (akár észrevétlenül) a fejét hülyeséggel.

Vedd észre! Kizárólag magad javíthatsz a sorsodon. Nem a demokráciát, hanem a kikezdőit kell megszünteti. Lesz az a pillanat, amikor bármi áron. Mert már minden csak jobb lehet. Itt még nem tartunk, de már majdnem. Nem hiszed? Tanulmányozd gondosan a politika rovatot. Majd látni fogod, mennyi itt a gyűlölködő, semmi mással nem törődő ember. Nincs más választás: őket is meg kell győzni. Néha csak kemény eszközökkel lehet. Mert az ember nem isten, hogy mindig mindent tudjon.

2017. jan. 30. 10:11
 15/15 anonim ***** válasza:

A demokrácia rossz. De nincs jobb. Igen, lehet manipulálni az embereket, de akkor is ők döntenek végső soron. Arról álmodozni hogy majd egy mindenható, jószívű diktátor felvirágoztatja az országot, ostobaság. Nincsenek már Mátyás királyok, csak Sztálinok.

Azt kéne inkább megakadályozni hogy a demokráciát, demokratikus eszközökkel ne lehessen lebontani. Ebben pl élen járunk. Hiába írtuk bele az alkotmáyunkba hogy alapjog a független tájékozódási lehetőség, és a médiák sokszínűsége, nyíltan tapossa az alkotmányt a kormány. És nem tudunk mit tenni. Ez a baj.

Nem lerombolni kell a demokráciát, hanem megjavítani.

2017. jan. 30. 18:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!