Magyarországon a munkaerőpiac miért nem tudja követni a társadalom fejlődését?
A társadalom fejlődése alatt arra gondolok, hogy az utóbbi 20 évben megnövekedett a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma.De, velük együtt növekedett a középfokú szakképzettséget, felsőfokú szakképzettséget birtoklók aránya is.
Vagyis, egyre tanultabb a lakosság.
Ugyanezt lejátszódott Nyugat-Európában, Észak-Amerikában is, csak kicsit régebben.
Viszont, a magyar munkaerőpiac nem képes reagálni a változásokra, a munkaerőpiac nem fejlődik.
Budapesten is vannak gondok, de vidéken a legrosszabb a helyzet.
Vidéken nagyon kevés a szellemi munka.Persze, 1-2 mérnöki diplomát leszámítva.
A többi állás összeszerelő vagy árufeltöltő.
Például vidéken környezetmérnökként, közlekedésmérnökként, jogászként, közgazdászként komoly kihívás a megfelelő pozíció megtalálása.Vannak, akik egy évig is keresik.
Ez azért elég gáz, a magyar munkaerő piacra nézve.
Nyugat-Európában,Észak-Amerikában sokkal jobb helyzetben vannak a gazdasági, jogi diplomával rendelkezők.Szinte válogathatnak.
Én egy vidéki egyetemen diplomáztam közgazdászként, viszont, ha a rangsort nézzük, több fővárosi egyetemet is megelőz.
Helyben, gyakorlatilag alig volt a diplomámnak megfelelő pozíció.Persze, az önkormányzatok, közszféra mindig keresett, de a közalkalmazotti bértáblát nagyon megalázónak tartottam.
El kellett költöznöm Budapestre, nem azt mondom, hogy válogathattam az állásokban,mint egy katalógusnál, de több ajánlatot is kaptam, számomra is megfelelő bérezéssel.
Akkor most fogd meg a közgáz diplomád, és edd meg némi csípős mustár kíséretében, mert másra nem jó.
A te elméleted szerint, ha mindenki innentől csak asztalosnak tanulna, akkor mostantól legyen az ország bútorgyártó nagyhatalom? Vicces.
Ugyanis pont fordítva kellene történnie, és a munkaerő képzésnek kell igazodni a piac igényeihez.
Igaz, hogy nem kapna minden félanalfabéta valami diplomát, de nem lenne hiány szakemberekből.
Szakemberből a fizetések miatt is hiány van.
Aki például szakmunkásnak tanul, csak úgy tud normális színvonalon élni, hogyha vállalkozó.
Alkalmazottként, szinte halott ügy.Kevesebbet keresnek, mint egy gyártósori összeszerelő.
A vállalkozáshoz tőke kell, az pedig a legtöbb fiatalnak nincs, amikor megkapja a bizonyítványát.
Ezért érzi a legtöbb fiatal fontosnak, hogy diplomát szerezzen, mivel alkalmazottként is lehet normális fizetést keresni vele.
"Ugyanis pont fordítva kellene történnie, és a munkaerő képzésnek kell igazodni a piac igényeihez.
Igaz, hogy nem kapna minden félanalfabéta valami diplomát, de nem lenne hiány szakemberekből."
Nem éppen így kellene, hogy legyen.
Mivel az országban sok a diplomás, van kereslet olyan munkahelyekre, amik diplomásoknak valók.És mivel a társdalom fejlődik, egyre több a közép vagy magasabb végzettséggel rendelkező, ilyen munkahelyeknek kellene többnyire születnie.
Pár év múlva, ezek közül az összeszerelőüzemek közül néhány biztosan kivonul az országból.Mivel, elmegy nyugdíjba az a generáció, ahol még kevés volt a diplomás.Utánuk azok jönnek, ahol már rengeteg a középfokú végzettséggel rendelkező ember, őket pedig a "diplomás generáció" követi.
Nagyon Budapest központú az ország.
Ez a válasz a kérdésedre.
Vidéken meg pár gyárat és erőművet kivéve nincsen semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!