A kereskedelemben, turizmusban ez a munkaerőhiány egy kamu, az egész arról szól, hogy nem akarnak a munkáltatók normális bért fizetni?
Minden héten lehoz valamelyik hírportál egy cikket,hogy írnak a szállodások meg a kereskedelmi multik, hogy nincs ember, annyira, hogy már veszélyezteti a működésüket is.
Én erre azt mondom, kamu.
Van ember, csak nem akármennyi pénzért.Ugyanis, a turizmus, meg a kereskedelem elég rosszul fizet.
Ez a szabad piac, mindenki odamegy dolgozni, ahol a legtöbbet fizetik nekik.
Manapság már a mosogatók,takarítók is Ausztriában mosogatnak,takarítanak mert ott többet adnak nekik.
Ahol most dolgozom, itt is vannak bajok.De, legalább igyekeznek dolgozni a problémák megoldásán.Most lesz egy 20 százalékos béremelés.
De, már most sokkal jobban fizetnek, mint az ország többi cége.
Olyan helyen is dolgoztam már, ahol a humánon dolgozó csajoknak kiadta a főnökük, hogy "dolgozzatok ki egy tervet, hogy hogyan lehetne a munkavállalókat megtartani és újakat idecsábítani úgy, hogy nem emelünk bért". Na, ezzel a hozz állással van baj.
"Azért van egy olyan vetülete is a dolognak, hogy nem is tudnak nagyon többet adni, elég magasak a munkáltatói terhek is, a munkára járuló adók és járulékok. "
Nyaralni bezzeg tudnak menni egy évben 5ször.
"Azért van egy olyan vetülete is a dolognak, hogy nem is tudnak nagyon többet adni, elég magasak a munkáltatói terhek is, a munkára járuló adók és járulékok. "
El nem hiszem, hogy globális világmulti ne tudna többet adni.Van ott pénz, csak ki kell csikarni.
"El nem hiszem, hogy globális világmulti ne tudna többet adni.Van ott pénz, csak ki kell csikarni."
Vállalkozókról beszéltem! Valamint arról, hogy "van EGY olyan vetülete is"
Szövegértés
Már válaszoltam, de nézzük meg a kérdést abból a szempontból, hogy ma már miért vándorolnak ki sokan:
- Nincs adminisztrációs akadálya, nem kell munkavállalási engedély, sem útlevél, sem vízum ahhoz, ha az EU-n belül dolgozni akarsz, személyi viszont igen, de ez amúgy is kell itthon.
- Felnőtt egy olyan generáció - az 1980 után születettekre gondolok elsősorban - akik iskola rendszerben tanultak angol/német nyelvet és jobb helyeken vagy lehetőséghez mérten 2. nyelvet is. Az most lényegtelen, hogy mennyire hatékony, de a nagy számok alapján azért sokan szerencsére már nyelvet beszélnek. Az én korosztályomban sokkal inkább jellemző a nyelvtanulás, mint a nálunk idősebb generációnál, a kötelező orosz elég sok embernek demotiváló volt, és mint orosz első nyelv kész perverzió szerintem. Csak az nem tud nyelvet tanulni, aki nem akar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!