Ki szereti jobban a hazáját, ki a hazafiasabb? Aki mindig a haza dicsőségét zengi, vagy aki kritikát fogalmaz meg, ha valami nem jó vele kapcsolatosan?
Azt hiszem, a hazafiasság nem a vélemények hangoztatásán vagy éppen a véleménykülönbségeken múlik.
Én katonatisztként végeztem valamikor, és arra esküdtem fel, hogy ha kell, akkor az életemet adom a hazámért. Szeretem Magyarországot. Itt születtem, itt élek, itt vannak a barátaim, rokonaim, nagyon sok minden köt ide. De mindezek ellenére (vagy mindezekkel együtt) látom az ország "hibáit", gyengeségeit, hiányosságait is.
Igen, szoktam "kritikákat megfogalmazni" a hazámmal szemben, szoktam hol mérsékelten, hol pedig élesebben kritizálni, vagyis hangoztatni, hogy szerintem mi az, ami nem jó, ami rosszul folyik, vagy éppen valaki, valakik éppen most rontják el. (Mielőtt bárki belekötne, a véleményemet nem csak a jelenlegi kormány esetében hangoztatom, hangoztattam az előző, meg még néhány ezeket megelőző kormány esetében is.)
Azt is el kell ismernem, hogy nem vagyok tévedhetetlen. Volt már olyan eset, hogy utólag el kellett ismernem, hogy valamiről hibásan alkottam véleményt, és olyan is, hogy *normális* vitában meggyőztek, hogy én látom rosszul a helyzetet. (A *normális* azt jelenti, hogy érvekkel és nem hangerővel folytatott vita.)
Természetesen mások máshogyan láthatják ugyanazt a dolgot, és nekik lehet egészen más véleményük róla, mint nekem. Ha meg tudnak győzni, azt is el szoktam ismerni, sőt, még innen a Gy.K.-ról is van néhány ember, akiket kedvelek, tisztelem a véleményüket, és érdeklődéssel olvasom amit írnak, annak ellenére, hogy egészen máshogyan látják a világot, és benne Magyarországot, mint én.
De eszembe nem jutna ezért azt feltételezni róluk, hogy ők emiatt kevésbé szeretnék a hazájukat, mint én. Máshogyan látják egy kérdésre a megoldást, mint én, más úton gondolják az ország boldogulását, mint én, de nem tartom emiatt "hazaárulónak", "nemzetrontónak", "magyarellenesnek" őket. A hazafiasság nem a véleményeken, vagy a véleménykülönbségeken múlik.
Melyik viselkedés használ többet az országnak?
Az, ha valaki a saját lehetőségeihez mérten igyekszik a saját környezetét, amire hatással tud lenni, élhetőbbé, maga és mások számára jobbá tenni. Aki a problémák megoldására törekszik, és nem az elkendőzésére.
Aki szerint minden jó úgy ahogy van, az olvassa el Voltaire: "Candide avagy az optimizmus" című művét, Pangloss mester ideológiájában és későbbi sorsában tökéletesen láthatja, hova vezet a kritikátlanság.
Pedro
"Kik is sírták tele a nemzetközi sajtót, hogy Magyarország államcsődben van, menekítsétek innen a pénzt? "
biztos feri is rájátszott a fidesz taktikájára, amikor már az IMFnél kopogtatott, az áááá nemisfenyegetminketállamcsőd miatt
"
Igazából legyen egy valamiféle köztes az ún. "nagymagyarok" és az állandóan károgók közt.
"
Károgó nagymagyarok? Tehát az ország fele?
"Károgó nagymagyarok? Tehát az ország fele?"
Úgy látszik vannak egy kis gondok a szövegértéseddel. :O
Egyébként meg a ballibák kárognak állandóan. :)
# 14/17 Időpont 10-21 20:36
Időrendi sorrendet sem tudsz felállítani. Szánalmas. :-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!