Mi a véleményetek erről a népszavazással kapcsolatos okfejtésről?
A balliberálisok szeretik azt hangoztatni, hogy a nép 52,2%-a teljes vállszélességgel Gyurcsány Ferencet támogatja és visszasírja Bajnait is.
Lássuk mi a valóság!
A magyar népszavazás valódi eredménye: megerősítette a létező politikai spektrumot!
Hogyan lehet lefordítani eredményre a népszavazást bojkottáló szavazatokat? Mennyi ezek valós értéke?
A megoldás nagyon egyszerű. Megnézzük, hogy mennyi volt a részvétel a legutóbbi parlamenti választáson! Ez 2014-ben 62,2% volt: ebből 61,4% érvényes és 0,8% érvénytelen szavazat, ez utóbbi adat is fontos most az összehasonlítás miatt!
Nézzük most úgy az egyes pártok eredményét, ahogy sosem szokás, azaz nem az elért mandátumarány, sem a listás arány szerint, hanem az összes szavazásra jogosulthoz képesti listás eredményt!
Íme a 2014-es eredmény:
- 26,7% a Fideszre szavazott
- 16,1% a balllibekre szavazott
- 12,7% a Jobbikra szavazott
- 3,4% az LMP-re szavazott
- 2,5% a parlamentbe ne nem jutott pártra szavazott
- 0,8% érvénytelenül szavazott
- 37,8% nem szavazott
Mi történt a 2016-os népszavazáson?
Szavazott 47,8%: ebből 45,1% érvényes és 2,7% érvénytelen szavazat. Nem szavazott 52,2%. Részletesen:
- 43,4% nem szavazat
- 1,7% igen szavazat
- 2,7% érvénytelen szavazat
- 52,2% nem szavazott
Ha a két választás részvételi különbözetét kiszámítjuk, ez 62,2-47,8=14,4.
Reálisan ezt a számot fogadhatjuk el mint a ballib bojkottfelhívásnak szót fogadott választói tömeget. Ha ehhez hozzáadjuk az igen és az érvénytelen szavazatokat, az eredmény 14,4+1,7+2,7=18,8, de ebből vonjunk le 0,8-at, hiszen 2014-ben is volt ennyi érvénytelen szavazat, így féltételezhető, most is volt ennyi ember, aki nem szándékosan szavazott érvénytelenül, a végeredmény 18,0 %.
Azaz a ballibek javítottak: 16,1-ről 18,0%-ra.
A Fidesz, a Jobbik és az LMP 2 éve összesen 42,8%-ot ért el, most a nem szavazatok aránya 43,4%, ami kis javulás. Hozzá kell tenni: valószínűleg egyes ballib szavazók is nemmel szavazhattak és az LMP semleges álláspontja miatt nem biztos, hogy híveik mind nemmel szavaztak, azaz a valószínűbb a Fidesz+Jobbik tábor esése, valószínűleg annyival, mint amennyivel a ballibek növekedtek.
Mit jelent ez lefordítva mandátumokra? A magyar választási rendszer sajátosságai miatt nehéz megbecsülni, de kb ez a helyzet:
- Jobbik és LMP: azonos a 2014-es mandátumszámmal, azaz 23 és 5,
- Fidesz: 133 helyett 120-125,
- Ballibek: 38 helyett 45-50.
A politikai helyzetkép azonos maradt tehát.
"Amúgy nem véletlen hogy Budapesten jellemzően a leggyengébb a nemzeti-jobboldal. Itt tanultabb, nyitottabb gondolkodású, (és már elnézést de) értelmesebb emberek vannak (ez egy sima tény, minden fővárosra jellemző)."
Ekkora marhaságot! :D
Persze neked a migrács-pátyolgatás jelenti a "értelmes fővárosit" akkor nyugatgasd magadat, hogy milyen értelmesek vagytok.
"Vidéki apró településeken, ahol az időskorú többségnek nemhogy internetje, de kábeltévéje is alig van, szinte csak a kormány zsebében lévő "közszolgálati (?)" TV-csatornákat fogja és ezenkívül teleaggatták a csinos kis falucskákat kék plakátokkal. Hát esküszöm, ha az ő helyükben lettem volna én is beparáztam volna."
Kivéve ahol bemászkálnak az országba ahol házakba mennek be, szemetelnek, össze-vissza sz.rnak, megdézsmálják a terményeket, és tartanak az ott lakók egy esetleges nagyobb bajtól.
Ja, biztos ezt is a fidex tv-je mondta nekik, de te és a hozzád hasonló "érteles fővárosiak" persze átláttok a szitán! :D
Ordít rólad, hogy egy belpesti liberális-tinédzser vagy, akit az anyuci-apuci tart el.
Tévhit:
"Amúgy nem véletlen hogy Budapesten jellemzően a leggyengébb a nemzeti-jobboldal. Itt tanultabb, nyitottabb gondolkodású, (és már elnézést de) értelmesebb emberek vannak (ez egy sima tény, minden fővárosra jellemző)"
Valóság:
Amúgy nem véletlen hogy Budapesten jellemzően a leggyengébb a nemzeti-jobboldal. Itt liberálisabb, a valóságtól jobban elszakadt, kizárólag a panelház négy fala közé szorult (és már elnézést de) beképzeltebb emberek vannak (ez egy sima tény, minden fővárosra jellemző).
"Külpesti" 36 éves fiatalember vagyok, rendes szakmákat tanultam, rendezetten tartom el gyermekeimet. Szavazóképes korom óta a Fideszre szavaztam, kivéve a legutolsó választást, akkor kínomban inkább nem mentem el mert elszörnyedtem a hazai politikától. Nem vagyok semmilyen párt támogatója jelenleg, csak azt tudom hogy a Fidesz politikája ámokfutás.
Amit a budapestiekről írtam, kicsit sarkos, belátom, de valahol akkor is van benne valami. Nem bántani akartam vele egyeseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!