Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a népszavazással kapcsolatos okfejtésről?

Figyelt kérdés

A balliberálisok szeretik azt hangoztatni, hogy a nép 52,2%-a teljes vállszélességgel Gyurcsány Ferencet támogatja és visszasírja Bajnait is.

Lássuk mi a valóság!

A magyar népszavazás valódi eredménye: megerősítette a létező politikai spektrumot!

Hogyan lehet lefordítani eredményre a népszavazást bojkottáló szavazatokat? Mennyi ezek valós értéke?

A megoldás nagyon egyszerű. Megnézzük, hogy mennyi volt a részvétel a legutóbbi parlamenti választáson! Ez 2014-ben 62,2% volt: ebből 61,4% érvényes és 0,8% érvénytelen szavazat, ez utóbbi adat is fontos most az összehasonlítás miatt!

Nézzük most úgy az egyes pártok eredményét, ahogy sosem szokás, azaz nem az elért mandátumarány, sem a listás arány szerint, hanem az összes szavazásra jogosulthoz képesti listás eredményt!

Íme a 2014-es eredmény:

- 26,7% a Fideszre szavazott

- 16,1% a balllibekre szavazott

- 12,7% a Jobbikra szavazott

- 3,4% az LMP-re szavazott

- 2,5% a parlamentbe ne nem jutott pártra szavazott

- 0,8% érvénytelenül szavazott

- 37,8% nem szavazott

Mi történt a 2016-os népszavazáson?

Szavazott 47,8%: ebből 45,1% érvényes és 2,7% érvénytelen szavazat. Nem szavazott 52,2%. Részletesen:

- 43,4% nem szavazat

- 1,7% igen szavazat

- 2,7% érvénytelen szavazat

- 52,2% nem szavazott

Ha a két választás részvételi különbözetét kiszámítjuk, ez 62,2-47,8=14,4.

Reálisan ezt a számot fogadhatjuk el mint a ballib bojkottfelhívásnak szót fogadott választói tömeget. Ha ehhez hozzáadjuk az igen és az érvénytelen szavazatokat, az eredmény 14,4+1,7+2,7=18,8, de ebből vonjunk le 0,8-at, hiszen 2014-ben is volt ennyi érvénytelen szavazat, így féltételezhető, most is volt ennyi ember, aki nem szándékosan szavazott érvénytelenül, a végeredmény 18,0 %.

Azaz a ballibek javítottak: 16,1-ről 18,0%-ra.

A Fidesz, a Jobbik és az LMP 2 éve összesen 42,8%-ot ért el, most a nem szavazatok aránya 43,4%, ami kis javulás. Hozzá kell tenni: valószínűleg egyes ballib szavazók is nemmel szavazhattak és az LMP semleges álláspontja miatt nem biztos, hogy híveik mind nemmel szavaztak, azaz a valószínűbb a Fidesz+Jobbik tábor esése, valószínűleg annyival, mint amennyivel a ballibek növekedtek.

Mit jelent ez lefordítva mandátumokra? A magyar választási rendszer sajátosságai miatt nehéz megbecsülni, de kb ez a helyzet:

- Jobbik és LMP: azonos a 2014-es mandátumszámmal, azaz 23 és 5,

- Fidesz: 133 helyett 120-125,

- Ballibek: 38 helyett 45-50.

A politikai helyzetkép azonos maradt tehát.

2016. okt. 15. 02:33
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

"Amúgy nem véletlen hogy Budapesten jellemzően a leggyengébb a nemzeti-jobboldal. Itt tanultabb, nyitottabb gondolkodású, (és már elnézést de) értelmesebb emberek vannak (ez egy sima tény, minden fővárosra jellemző)."

Ekkora marhaságot! :D

2016. okt. 18. 21:24
 12/18 anonim ***** válasza:
0%

Persze neked a migrács-pátyolgatás jelenti a "értelmes fővárosit" akkor nyugatgasd magadat, hogy milyen értelmesek vagytok.

"Vidéki apró településeken, ahol az időskorú többségnek nemhogy internetje, de kábeltévéje is alig van, szinte csak a kormány zsebében lévő "közszolgálati (?)" TV-csatornákat fogja és ezenkívül teleaggatták a csinos kis falucskákat kék plakátokkal. Hát esküszöm, ha az ő helyükben lettem volna én is beparáztam volna."

Kivéve ahol bemászkálnak az országba ahol házakba mennek be, szemetelnek, össze-vissza sz.rnak, megdézsmálják a terményeket, és tartanak az ott lakók egy esetleges nagyobb bajtól.

Ja, biztos ezt is a fidex tv-je mondta nekik, de te és a hozzád hasonló "érteles fővárosiak" persze átláttok a szitán! :D

2016. okt. 18. 21:28
 13/18 A kérdező kommentje:

Ordít rólad, hogy egy belpesti liberális-tinédzser vagy, akit az anyuci-apuci tart el.

Tévhit:

"Amúgy nem véletlen hogy Budapesten jellemzően a leggyengébb a nemzeti-jobboldal. Itt tanultabb, nyitottabb gondolkodású, (és már elnézést de) értelmesebb emberek vannak (ez egy sima tény, minden fővárosra jellemző)"

Valóság:

Amúgy nem véletlen hogy Budapesten jellemzően a leggyengébb a nemzeti-jobboldal. Itt liberálisabb, a valóságtól jobban elszakadt, kizárólag a panelház négy fala közé szorult (és már elnézést de) beképzeltebb emberek vannak (ez egy sima tény, minden fővárosra jellemző).

2016. okt. 19. 03:24
 14/18 anonim ***** válasza:
87%

"Külpesti" 36 éves fiatalember vagyok, rendes szakmákat tanultam, rendezetten tartom el gyermekeimet. Szavazóképes korom óta a Fideszre szavaztam, kivéve a legutolsó választást, akkor kínomban inkább nem mentem el mert elszörnyedtem a hazai politikától. Nem vagyok semmilyen párt támogatója jelenleg, csak azt tudom hogy a Fidesz politikája ámokfutás.

Amit a budapestiekről írtam, kicsit sarkos, belátom, de valahol akkor is van benne valami. Nem bántani akartam vele egyeseket.

2016. okt. 19. 08:05
 15/18 anonim ***** válasza:
12: Ez a "migráns-pátyolgatás" duma rettenetesen fárasztó. Nem pátyolgatok senkit. Ember vagyok, ha más embert látok bajban, igyekszem segíteni. Nem akarom őket befogadni és nem is kell. Ha - esetleg - idejön párezer, észre sem veszem őket. Kell valódi rendszer a helyzet kezelésére, nem f@..ságokkal rémisztgetni az egyébként is sok esetben eléggé sötétségben lévő fejeket.
2016. okt. 19. 08:09
 16/18 anonim ***** válasza:
Amúgy mi is a valóság? Vajon a vidéki vályogházból lehet-e jobban látni, vagy a panellakásból? Mindkettőből csak másképpen. Az a baj hogy mindenki a saját igazságát próbálja bizonygatni. Lehet néha én is, de igyekszem objektív lenni. Olyan országra vágyom, amely képes egyszerre foglalkozni a nemzeti identitásával és hagyományaival, ugyanakkor képes elfogadni más kultúrákat is. Valódi demokratikus politikai működéssel, nem pedig populistákkal telerakott parlamentet. Ahol az oktatást - és így az embereket - nem züllesztik hanem éppen hogy szélesítik a lehetőségeket. Na és ahol mindenki azt csinál és azt gondol amit akar egészen addig, amíg nem árt vele - ténylegesen - a másiknak. Ettől lennék tehát ballibber? Ha ezt hívjátok annak, vállalom.
2016. okt. 19. 08:17
 17/18 anonim ***** válasza:
És ezzel most mi a célod? Mit akarsz megtudni?
2016. okt. 21. 10:30
 18/18 anonim ***** válasza:
Még mindig nyomod a mantrát, főleg annó a nagy felvilágosultságotokban amikor 23 millió románnal uszultatok a határon túli magyarok ellen. :D
2016. okt. 21. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!