Melyik korunk legveszélyesebb politikai eszméje, áramlata? Melyik gondolkodásmód jelenti a legnagyobb veszélyt az emberiségre nézve napjainkban?
Nacionalizmus: önmagában ártalmatlan
Rasszizmus: egyértelműen ártalmas
Sovinizmus: -||-
Szeparatizmus: alapvetően ártalmatlan
Antiszemitizmus: a rasszizmus egy konkrét típusa
Klímaszkepticizmus: nagyon káros
Euroszkepticizmus: nagyjából ártalmatlan
Szélsőjobboldaliság: túl tág fogalom, a fasizmus és a militarizmus károsak
Intolerancia: szintén túl tág fogalom, nem egyszerű
Populizmus és politikai demagógia: ezt a kettőt utálom a legjobban, másról se szólnak mint az emberek hülyítéséről
Illiberalizmus: ezt a szót egy populista barom találta ki, mert jól hangzik
Demokrácia ellenesség: szíve joga mindenkinek, én is szívesen kizárnék rajtam kívül mindenkit a szavazópolgárok táborából
Tekintélyelvűség: káros
Szociális érzéketlenség: káros
Környezettudatosság hiánya: káros
Machiavellizmus: ezt az egyet nem tudom mit jelent
Szerintem a nacionalizmus önmagában is veszélyes, mert gátolja az emberiség politikai egységesülését, összefogását; ami viszont a túlélés egyetlen útja lehet globális problémáktól hemzsegő világunkban.
A nacionalizmus addig ártatlan, ameddig kulturális értékek megőrzéséről szól, de nagyon veszélyes, ha a politikát befolyásoló eszmévé válik.
Machiavellizmus jelentése a politika művészete miszerint mindent felhasználhatunk a cél érdekébe. "A cél szentesíti az eszközt" A fejedelem könyvében leírja gondolatait jogtudós Az idézett mondatot a Jezsuiták mondták de jellemzi mondanivalóját
Napjaink politikáját is (meg a régit is)
A militarizmus (fegyverkezés, háborús készülődés és katonai szemlélet eluralkodása a polgári életben) a pacifizmus (békeszeretet, az erőszak elutasítása, háború és agresszióellenesség) ellentéte, tehát nagyon veszélyes eszme.
Az viszont igaz, hogy elvileg jobb vagy baloldali szélsőségekhez is járulhat, mégha manapság inkább a jobboldalra jellemző is.
19:44, akkor veszélyes, ha olyan illető kezébe kerül, aki rosszra használja. Ilyenformán minden -izmus veszélyes, mert mindegyikkel vissza lehet élni, még a katolicizmussal is (lásd inkvizíció).
Maga a puska nem gonosz dolog, akkor válik azzá, ha gonosz ember használja.
A golyószóró, kézigránát, tank (...) olyan eszközök, amelyek nem békés célú felhasználásra lettek kifejlesztve.
Önmagukban is rossz dolgok tehát, mégha a létrehozásukkor kifejlesztett technológiát jó célra is lehet természetesen használni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!