Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért sokkal jövedelmezőbb...

Miért sokkal jövedelmezőbb Ausztriában a szociális hálón csüngeni, mint Magyarországon egy autógyárban dolgozni?

Figyelt kérdés
Egy ide telepített autógyárban még 500 Euro-t sem kap egy munkás, ilyen 400-450 Euro a bér. Az osztrák szociális hálón egy munkanélküli 850 Euro-t kap, ha egyedül tart fent egy háztartást. Igazságos ez?
2016. szept. 9. 17:01
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Az igazságosság a jog tárgya, de a jog azzal különösebben nem foglalkozik, hogy ki hol milyen munkalehetőséget kínál és fogad el. Igazságos volt-e, hogy mi 45 évig orosz megszállás alatt voltunk, míg Ausztria szépen fejlődött? Na látod, ilyen kérdésekre a jog nem tud választ adni.
2016. szept. 9. 17:09
 2/11 anonim ***** válasza:
Hát nézd, nekem van annyi pénzem, hogy kimenjek Ausztriába munkanélkülinek, de nem érné meg, ráadásul csak 3 hónapig csinálhatnám (szerintem segély nélkül), mert utána hazazavarnak ha nincs munkád. De ha meg is kapnám a 850 eurót, az egy nagyon pici lakás bérleti díja, a rezsit már zsebből kellene fizetnem, meg a nagyon drága élelmiszert, bérletet, alsó hangon is ezer euróm bánná havonta. Tehát kint, olyan 400 ezer forintbol tudsz nyomorogni, ugyanez itthon 100-150 ezerből kijön, na ehhez igazodnak a bérek is, de amúgy itthon a munkaeröhiány miatt emelkedni fognak a bérek.
2016. szept. 9. 17:19
 3/11 A kérdező kommentje:

Nem zavarnak haza, a notstandshilfe életed végéig tart, csak évente meg kell újítani a segélyszerződést. Nem igaz, hogy csak nagyon pici lakás bérelhető, egy önkormányzati 40nm-es teljesen jó lakás 300-400 Euro, a rezsi 100-150 és a bolti árak pedig szinte töredéke a magyar bolti áraknak.

2016. szept. 9. 17:21
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

"bolti árak pedig szinte töredéke a magyar bolti áraknak."

jártál valaha ausztriában? mert nekem úgy tűnik, hogy nem.

2016. szept. 9. 17:39
 5/11 A kérdező kommentje:
1-2 hete jöttem haza
2016. szept. 9. 17:41
 6/11 anonim ***** válasza:
95%
#4: Ha nem is töredéke, de gyakran olcsóbb, vagy legalábbis nem drágább. Ami kint drága, az a szolgáltatás - ezért jön hajatvágatni, masszőrhöz járni meg vasárnapi ebédre a sok osztrák. Ez nekik otthon simán 20-30-40 € volna, itthon meg 10€-ból megússzák. De az ÁFA náluk alacsonyabb, különadó is csak az erősen indokolt dolgokra van, tehát egyáltalán nem mondható drágának (különben nem járna a sok magyar tömegével a Parndorf Outletbe meg bécsi bevásárlóközpontokba).
2016. szept. 9. 17:44
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
2-es vagyok és ki akartam költözni, utánajártam mindennek, nemhogy segély nincs, hanem 3 hó alatt ha nem találsz munkát, húzhatsz haza. A legolcsóbb szoba, valami magyarok által üzemeltetett hostelben van, 330 eur/ho volt tavaly és hát nem nézett ki valami jól, meg én megszoktam hogy van saját fürdőm, konyhám. Önkormányzati lakás? Évekig kell ott laknod és dolgoznod, hogy pályázhass. Az élelmiszer pedig drága, menj be egy boltba és látni fogod, nekem nem az a lényeg, hogy az outlet mennyire olcsó, mert ruhám az van. Ettől függetlenül van akinek megéri kimenni és dolgozni, mert munkanélküli segélyt egy külföldi nem kap csak ugy. Viszont vannak jó fizetések, menj ki nyugodtan, csak tanulj meg németül.
2016. szept. 9. 17:56
 8/11 Koplárovics Béci ***** válasza:
43%

"a bolti árak pedig szinte töredéke a magyar bolti áraknak."

Aha. Persze. Ott egytized euró a 25 forintos zsemle? Azaz itthon kétszázötvenszer drágább a zsemle, mi? :D

2016. szept. 9. 18:27
 9/11 anonim ***** válasza:
0%

5: Akkor meg ne kamuzz az árakról...

6: Te meg akkor magyarázd már el nekem, hogy akárhányszor megyünk a családdal, miért nem ússzuk meg a napi költséget 100 euró alatt?

2016. szept. 9. 21:15
 10/11 anonim ***** válasza:

Azért azt vedd figyelembe hogy az általad említett segély a maximálisan kapható és ezért éveket kell heti 40 órában ledolgozni. Ha csak 20 órában voltál bejelentve akkor már közel sem jár ennyi.

A lakásbèrlet lehet önkormányzati, ehhez 2 év állandó itteni lakcímmel kell rendelkezni, ezek nagyon jó áron vannak, de egy sima privát vagy ügynökség által kiadott lakás sem túl drága, 500 eu 40nm, 460 eu 45nm, ilyen árakon lehet már találni normális környèken.

Viszont beköltözni sokkal húzósabb mint egy magyar albi. Itt a legtöbb lakásnál a 2-3 hó kaución felül 1-2 hó províziót is fizetni kell, ez pedig nem jár vissza a kiköltözésnèl. Bútorozott lakásra meg plusz ablöse, ami otthon szintèn nincs.

Egy 40 nm es lakás így simán elvihet 2-3 ezer eurót is az elején.

2016. szept. 10. 01:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!