Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ti mit szólnátok egy ilyen...

Ti mit szólnátok egy ilyen jóléti kommunista jellegű társadalomhoz? Ez jóléti állammá tehetné az országot?

Figyelt kérdés

Először is mindenkinek kötelező lenne dolgozni, legalább egy közmunkát 47 ezer forintért. Mindenkinek lenne szabadsága, minél többet keres, annál több, bizonyos min-max határokon belül.

Nem lennének gazdagok, a maximum jövedelem 300 ezer forint lenne, aki ennél többet keres, pl. egy informatikus aki keres 800k-t, attól bizony elvennék az 500ezer forint különbözetet, ami után "honoráriumot", társadalmi megbecsülést kapna. A pénzből mindenki részesül, minél kisebb a jövedelme valakinek, annál nagyobb százalékban. Tehát még egy 200 ezret kereső ember is kapna valamicske juttatást, de nyilván a szegényebbeknek sokkal több menne belőle.

Számon lenne tartva az, rendes adatbázis dokumentumok formájában, hogy ki mennyit tett be vagy vett ki a közösből a rendszer által, és ezek az adatok publikusak lennének. Korrupció így egyáltalán nem létezhetne. És mondjuk a körzetben/faluban ki lennének plakátozva azoknak az embereknek a képei, mondjuk a Top 10 vagy Top 20 legtöbb honoráriumot szerző ember egy ilyen tisztelet listára egy forgalmas központi helyen.

Így hát ebben a rendszerben minimálisak lennének a társadalmi különbségek, mindenkinek lenne munkahelye, a többet keresőknek több szabadnap és megbecsülés járna, és nagyjából mindenki 200 és 300 ezer között keresne, ami nem rossz lét. Nem is olyan hihetetlenül gazdagság, de nem lenne szegénység egyáltalán. Szóval megvalósulna a jóléti társadalom.

Tudom, ennek a rendszernek sok hátránya lenne, de pl. nem lennének ilyen milliárdos maffiakormány tagok, akik kiviszik az országos vagyon szintű tőkét külföldre, és nem lenne ilyen sok szegény, lecsúszott ember.

Ti nektek tetszene egy ilyen rendszer? Ha igen, mivel tudnátok kiegészíteni esetleg? Ha nem, miért nem? Mik a buktatói?

2016. szept. 1. 14:27
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

Mondok egy saját példát. Én vidéken dolgoztam korábban egy kis cégnél. Kerestem 200 nettót. Aztán elköltöztem Budapestre, hogy többet keressek, jelenleg kb. a dupláját keresem. A költözésnek voltak költségei, valamint adódtek vele magánéleti nehézségek, és ott kellett hagynom egy amúgy nyugis munkahelyet. De megérte a több pénz miatt, meg a még több pénz miatt is, amit a szakmai fejlődés hozhat.

Tehát +200 ezerért meghoztam bizonyos áldozatokat, illetve vettem a fáradságot, hogy nekem jobb legyen. Az általad felvázolt rendszerben a 400 ezerből oda kellene adnom 100 ezret, így maradna 300 ezer, az előző helyen meg a 200-ra kapnék mondjuk +50 ezret mások 300 fölötti fizetéséből. Nos, +50 ezerért már nem érte volna váltanom a kényelmesből, ráadásul kit érdekel, hogy akár a jövőben még tovább növelhetném a fizetésemet, ha 300 fölött már semmit nem kapnék pluszban?

2016. szept. 1. 17:09
 22/27 anonim ***** válasza:

"Akik 300 ezer fölött keresnek, azok sokkal több adót fizetnek."

Épp ellenkezőleg, arányaiban minél többet keres valaki, annál kevesebb jut vissza abból az államkasszába, mivel annál több pénzt költ el külföldön illetve nagyobb arányban vásárol külföldi terméket ott köti le a megtakarításait, ottani szolgáltatásokat vesz igénybe, tehát a valóságban minél többet keres valaki annál több pénzt vesz ki az állam zsebéből.

2016. szept. 1. 18:15
 23/27 MZ.per.X ***** válasza:

"Azért valahol elég mókás látni, hogy egyesek itt szörnyülködnek azon, hogy CSAK 300 ezer lenne a fizetési plafon, az a fene nagy helyzet, hogy a dolgozók 90%-ának most sincs ennyi!"

Attól hogy nincs, attól még ugyanúgy lóf..sz pénz marad a 300 ezer is. Persze, szép és jó, megélsz belőle, de még mindig a dolgozol hogy az unokáid majd jobban élhessen kategória.

2016. szept. 1. 18:36
 24/27 MZ.per.X ***** válasza:
100%

"Nem lennének gazdagok, a maximum jövedelem 300 ezer forint lenne"

Ez a dolog ott bukik, hogy nem csak alkalmazottak vannak, hanem vállalkozók, igazgatók, egyéni vállalkozók, akik teljesítmény alapján kapnak bért, vagy éppen részesedésük van a bevételből. Őket hogy "fizeted"?

Ha belegondolok, hogy a főnökömnek csak irodán belül irányítani kell 5 embert, képben lenni egy teljes építkezéssel kapcsolatban, kapcsolatot tartani a megrendelőtől kezdve mindenkivel, mellette szerezni az új munkákat, mert ha nem szerez, akkor a cégnek nem lesz bevétele, és egy halom embernek nem lesz munkája sem. Egy ilyen összetett feladatot mégis ki csinálna 300 ezerért, ha zéró felelősséggel is 150-200-at kereshet?

"egy informatikus aki keres 800k-t, attól bizony elvennék az 500ezer forint különbözetet"

Ja, biztos nagyon stabil rendszert eredményezne, ha minden hónap elején keserű szájízzel állsz munkába, mert hiába dolgozol többet, jobban, pont ugyanúgy keveset kapsz.

"társadalmi megbecsülést kapna"

A társadalmi megbecsüléssel kitörölheti mindenki a seggét, azzal nem lakik jól.

"A pénzből mindenki részesül, minél kisebb a jövedelme valakinek, annál nagyobb százalékban."

Marha ösztönző lenne, hogy kidolgozza az egyik a belét, azért hogy a másik is pont ugyanúgy éldegéljen a pénzéből.

"Top 10 vagy Top 20 legtöbb honoráriumot szerző ember egy ilyen tisztelet listára egy forgalmas központi helyen."

Kérdés mit értünk honorárium alatt? A kommunizmusban is volt Sztahanovista mozgalom, hónap dolgozója, meg ingyen nyaralás...aztán a többi munkás utálta is ezeket az embereket. Átlag ember ma sem azt nézi, ki mennyit dolgozik azért amije van, csak azt nézi, hogy a másiknak több van.

2016. szept. 1. 18:46
 25/27 anonim ***** válasza:

22:

Aki 400 nettót keres, az munkáltatói járulékkal együtt betesz a közösbe még ennyit. Emellett sokan vagyunk, akik eleve exportra termelő cégnél keresünk ennyit, tehát amikor kifizetik a fizetésünket, eleve pénz jön be az országba. Ez esetben még az egészet elköltve külföldön is pozitív ez a szaldó, de aki itthon dolgozik, azért fizetése javát itt költi el (ami után még áfát is fizet).

2016. szept. 2. 08:07
 26/27 anonim ***** válasza:

Folyt.

Szóval azért vicces, hogy attól a rétegtől akartok még többet elvenni, akik eddig is a legtöbbet fizetik az államkasszába.

2016. szept. 2. 08:08
 27/27 anonim válasza:
Figyi....ha az informatikusoktól elvennél annyi pénzt az összes elhúzna innen a francba XD így is hiányszakma Magyarországon, nem lenne jó döntés szerintem XD. Bár ez nem fog bekövetkezni remélhetőleg (informatikusnak készülök)
2016. szept. 29. 07:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!