A magyarok miért nem akarnak jólétet?
A magyar társadalom valami kollektív zavarodottságban szenved. Egyszerűen imádnak szenvedni, kínlódni, megdögleni a munkába és keveset keresni. Ha valaki felemeli a szavát az ellen, hogy ez így nincs helyén, akkor letámadják, hogy márpedig ENNEK ÍGY KELL LENNIE, ENNEK EZ A RENDJE! Az urak százmilliárdokat érdemelnek az illegális, külföldi bankszámláikra, a jobbágyokat pedig a vegetálás illeti meg!
Ennek az egésznek így semmi értelme nincs egy normális ember számára. Egy rendes ember nem érti, hogy ezek miért dolgoznak ennyire önmaguk ellen. A nyugati társadalmak ilyen téren előrébb járnak valamivel, de azért még ott is nagy az anomália az ideálishoz képest, de határozottan jobb a helyzet.
Szóval miért is nem kell nekik a jólét?
"...az alapjövedelem jólétet hozna, ugye?"
Jólétet nem, de máris többen mernének "pofázni" (azaz kiállni a saját jogaikért), mert nem rögtön az éhenhalás lenne az alternatíva.
Felesleges összemosni az alapjövedelem koncepcióját az európai egyesült államokkal és a migránsokkal. Én például egyetértek az alapjövedelem bevezetésével, de a példában szereplő többi dologgal nem.
Nem kell alapjövedelem. Normális bérek és jó munkakörülmények kellenek. Ennyi, nem több.
Az alapjövedelemtől még nagyon messze vagyunk.
Nem akarok az alapjövedelem mellett kampányolni, de az nem más, mint egy szociális háló. Ezt kell látni, ez a lényege. Szociális háló pedig igenis kell egy emberi léptékű társadalomba. Az oké, hogy vannak munkahelyek és normálisabb fizetés, de továbbra is zsarolni lehet a munkavállalót azzal, hogy megy a híd alá, ha kirúgják.
Az alapjövedelem ezt a nagyon erős ütőkártyát venné ki a munkáltatók kezéből. (Amúgy sem tudom, miért kell élniük vele.)
"Nem akarok az alapjövedelem mellett kampányolni, de az nem más, mint egy szociális háló."
Kell szociális háló, ebben egyetértünk, de olyan, amelyik ösztönöz a jobb élet elérésére, a fejlődésre, és nem pedig egy olyan, ami bebetonoz egy nyomorúságos szintre, ahol mindig mástól várod a jobb élet reményét,ahelyett, hogy magad tennél érte. Sokan beletörődnek a sorsukba akkor, ha mindenképpen megkapják a minimális megélhetéshez elegendő javakat, ezáltal függővé válnak.
Sajnos ennek a feltételnek az alapjövedelem intézménye NEM felel meg.
Valaki árulja el nekem, mi az az alapj0vedelem?
Valahol olvastam hogy németeknél van egy ilyen koncepció (tervben), hogy mindenki fizet az alapba, és valamenny iszerencsést kisorsolnak, akik 1 évig kapnal kb. 1100 eurót.
Nekem totál baromságnak tűnik. Olyan mint aminek Lakáskasszák készültek régen, mindenki ntötte bele e pénzt, és akiket kisorsoltak, már az első évben épült a háza. Aki peches volt, az 20 év múlva látott valamit belőle. (nem tudom hogy kivitelezték, amióta ismerem pl. a Wüstenrotot, kb. úgy működik mint bármilye más megtakarítás)
Na most, amit jelenleg németeknál ismerek, az az hogy 1 évig a biztosításból jár a fizu 70%-a, majd valamikor jön az u.n. Harz IV, ami azt jelenti hogy kap az ember lakást, fizetik a rezsit, plusz 385 eur zsebpénz.
De ha vagyon van, akkor olyasmit mondanak, hogy fel kell előtte élni, aztán ha nincstelen az ember,akkor kapja ezt a lehetőséget.
Szóval aki benne van, és nincs igénye jobb életre, esetleg végzettsége sincs, annak nagyon kényelmes....
"Valaki árulja el nekem, mi az az alapj0vedelem?"
Igen. Alanyi jogon járó alapjövedelem, ami mindenkinek járna az adott országban (kérdés, hogy ez kiterjed-e a kiskorúakra is), és kiváltja a szociális juttatásokat. Vagyis más szavakkal élve nagyjából biztosítja azt, hogy az illető ne haljon éhen, esetleg valami alaprezsit is tudjon fizetni (bár jó kérdés, hogy milyen mértékű inflációhoz/áremelkedéshez vezet). Nyilván egy átlagos életvitelhez nem elég, de alapvető szociális hálónak már megteszi.
Emellett valószínűleg csökkentené a megélhetési bűnözést is (józan paraszti logikával következtetve).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!