Miért olyan fontos a kettős állampolgárság kérdése? Esetleg visszadják velük az elcsatolt területeket? Vagy csak arról van szó, hogy sok határontúlinak utasítják el az állampolgársági kérelmét (bár a elgtöbb becándorló így is határon túli)?
Mi más lehene egy bevándorló, mint határon túli?
Mondjuk a tesómék elég nehezen kapták meg. Már rögtön a kezdet nehéz: ha nincs bevándorlásid, nem kapsz munkát, ha nincs munkád, nem kapsz bevándorlásit. Meg egy vagyon az egész (pl. a sok orvosi vizsgálat (nehogy már megferőzzünk valakit!)), meg jó sok pénznek kell lenni a bankkártyán is, (annyinak, amennyi akkor nem hogy nekik, hanem az egész családnak sem volt), hogy elhigyje a magyar állam, hogy nem fog a határon túli magyar a nyakán élősködni. A tesóméknak úgy sikerült, hogy alájuk nyúltak a kinti vajdaságiak, meg aztán egy gazdag zsidó ember (lehet uázni, de én nagyon örülök neki). Így is 5 év alatt lett meg az állampolgárságiuk. Azóta is kint élnek és dolgoznak.
De ami szégyen, az Rúzsa Magdi esete, ki, miután az Eurovizión a saját szerzeményű, magyarul írt dalával képviselte Magyarországot, bizonygatnia kellett az állampolgárságia megszerzéséhez, hogy magyar származású, s magyarul tanult, azaz tud magyarul.
Tesómék esete és Magdi óta eltelt néhány év, nem tudom, azóta változtak-e valamelyest a dolgok.
Olvad el ezt.
Amúgy meg például mivel én is egy Trianon által elválasztott területről származom (de már magyar állampolgár vagyok), az Unió óta mindig nekünk kellett kimenni, mert ők a vízumozás miatt alig tudtak átjönni Magyarországra.
Igen, a kettős állampolgárság erősíteni a nemzeti összetartozás érzését. Ti ott voltatok velük, amikor kiderült, hogy hányan szavaztak NEM-mel a népszavazáskor (valamivel több, mint 1.400.000)? Ti ott voltatok velük, amikor kiderült, hogy a mégis sikeres népszavazás ellenére se adják meg nekik az állampolgárságot? "nem törődnek velünk a magyarországi magyarok..."
"jobbikról tudom, hogy adna kettős állampolgárságot, de azt megvallom nem, hogy szavazati jogot is szeretne e nekik. erről valaki felvilágosíthatna."
Nos a Jobbik kétkamarás parlamentet szeretne és a határon túliak a felsőházban kapnának helyet. Szavazati jobbal nem rendelkeznének.
Egyébként a Fidesz is a kétkamarás parlament mellett van, de az ő esetükben gondolom a határon túliak is az alsóházba kerülnének. Bár ez utóbbiban nem vagyok biztos.
"nem törődnek velünk a magyarországi magyarok..."
- Már elnézést a megfogalamzásért, de ettől tényleg hülyét tudok kapni... rengeteget tesz az ország a határontúliakért, és ezek után még azt mondják, nem törődünk velük? Ilyenkor mindig elgondolkozom azon, hogy 2004-ben miért is szavaztam igennel...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!