A rendszerváltás óta nő vagy csökken a különbség Ausztria és Magyarország között?
Elsősorban az életszínvonalra és fejlettségre gondolok. Sokan mondják, hogy a gulyáskommunizmus alatt sokkal élhetőbb volt Magyarország is. Viszont olyat is hallok, hogy az osztrák-magyar határnál undorító seggnyalása volt az osztrákoknak, mivel a valutájuk 20-szor annyit ért itt, mint a határ túloldalán. Ilyen fajta behódolás most is megfigyelhető, mindenki oda van az osztrákokért és a németekért.
A valuta értékétől eltekintve, a különbségek nőttek vagy csökkentek az új rendszerben, a kapitalizmusban?
Nekem úgy tűnik hogy nőtt a különbség. Ausztriában például a mezőgazdaság sok családnak nyújt megélhetést. Magyarországon inkább a feudalizmusra jellemző gondolkodásmód a jellemző, vagyis néhány milliárdos kaparintotta meg a földeket, vagyis "minden az enyém, nektek meg legfeljebb a munka jut lehetőleg közmunkás bérért" gondolkodás jellemző. Tehát "nekem mindent mert hektáronként sok állami támogatást kapok az adótokból".
Míg Ausztriában már régóta kapitalizmus és demokrácia van. Ha Ausztriában járok mindig a 70-es évek Magyarországára emlékeztet.
A régi rendszerben valami okból kevésbé jellemezte a magyart az a betegség hogy nekem mindent más meg dögöljön meg hogy az ország is az enyém legyen. Ausztriában ha megérzik hogy valaki lejjebb van csúszva a társadalmuk többi tagjánál akkor azt ösztönösen fel akarják zárkóztatni. Azt mondták azért, mert egy társadalom olyan mint a lánc, a szakítószilárdságát a leggyengébb láncszem határozza meg.
Nem is annyira Ausztria fejlődött látványosan hanem Magyarország zuhant nagyot a mélybe és ezt számtalan osztráktól is hallottam.
Ha voltal mar ausztriaban akkor lathatod hogy orasi a kulonbseg. Ausztria fejldoik. Magyrorszagon pedig mi fejlodott az elmult 20 evben? A demokracia allapota lassan mar a kadar korszakot is alulmulja.
Itt csak latszolag van kapitalizmus. Alig van olyan ceg az orszagban amelyik tenylegesen magan kezben van es mukodik is. A sajat szememmel lattam hogy ahogy az mszp kerult hataomra a gyurcsany haver cegnek szazmillos megrendelesek jottek, a fidesz koraban pedig eltunt a ceg a semmibe es most az orban rokonaihoz megy a love.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!