Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kinek van nagyobb a hatalma,...

Kinek van nagyobb a hatalma, a miniszterelnöknek vagy a köztársasági elnöknek?

Figyelt kérdés

Ha a miniszterelnöknek, akkor miért a köztársasági elnök van korlátozva ( max egyszer lehet köztársasági elnök az ember, stb. )?

Természetesen Magyarországra vonatkozik a kérdés.

2016. aug. 4. 15:39
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
A köztársasági elnöknek nem sok hatalma van, viszont ő a hadsereg parancsnoka, úgyhogy szerintem le tudná nyomni a miniszterelnököt. Ha közt. elnök lennék, és lenne egy normális hadsereg, én megpuccsolnám a kormányt, és bevezetném a politikusbűnözők ellen a statáriumot. Gondoltam már rá...
2016. aug. 5. 07:11
 12/12 anonim ***** válasza:

Kedves 11-es! A 10-es válaszoló vagyok és annyit azért hozzátennék, hogy ez nem így működik.

Igen, az Alaptörvény alapján ő a fegyveres erők főparancsnoka, ám egy 1991-es alkotmánybírósági döntés alapján ez csak rendkívüli helyzetben, átmenetileg érvényes. Békeidőben miniszteri ellenjegyzéshez kötött ez az aktus. A rendkívüli állapotot pedig egyedül nem hirdetheti ki, több közjogi szereplő között van megosztva.

2016. aug. 5. 10:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!