Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi az hogy Brüsszel nem...

Mi az hogy Brüsszel nem engedi, hogy 27%-ról 18%-ra csökkentse Magyarország az internet áfa tartalmát?

Figyelt kérdés
Ezt most mondták az M1 híradóban! Én úgy tudtam, minden ország maga dönti el, hogy mire mekkora áfát vet ki!

2016. júl. 19. 22:11
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
15%
Kellett az EU-ba nelépni. Igaz ? :D.
2016. júl. 19. 22:46
 12/20 anonim ***** válasza:
14%
Teljes mértékben egyetértek a kérdezővel.
2016. júl. 19. 22:47
 13/20 A kérdező kommentje:

"Kellett az EU-ba nelépni. Igaz ? :D."

Az a baj hogy ez cseppet sem vicces, és nem az EU-s tagságunkkal van a baj, hanem az EU működésével, mi egy Uniohoz csatlakoztunk, állítólag egyenlő jogokkal, mivel nettó nézve mi pénzt kapunk és nem pénzbe kerül a tagság, így annak a pénznek a költésébe beleszólnak (oké ez jogos), ez volt az alap elv. De most már lassan mindenbe beleszólnak, mintha az alapító tagállamok valami gyarmata lennénk..

2016. júl. 19. 22:53
 14/20 anonim ***** válasza:
41%
A Fidesz-KDNP kormány miért emelte az ÁFÁ-t 2012.jan.1-én 25%-ról 27%-ra? Térjünk ide inkább vissza. Amúgy gondolom ez a legnagyobb bánatod hogy az EU ezt nem enged egy adót csökkenteni. Közben az nem zavar hogy mondjuk a kormány a Paks2 bővítésre annyi hitelt vett fel hogy még az unokád is fizetni fogja.
2016. júl. 19. 23:38
 15/20 A kérdező kommentje:
A paks1 annyira régi már, hogy már rég nem is üzemelhetne -.- és ennél kedvezőbb hitel nem volt, amikor meg bajba került az orosz bank, és terjesztették a szocik, hogy nem fognak tudni fizetni, akkor meg az volt a bajuk, hogy fú jajj most mit csinál a kormány, európában ilyen kedvezményes hitelt nem ad senki.. -.- most akkor döntsétek már el, hogy kizsákmányolnak minket, vagy kedvezményes.. és aki szerint nem kell paks2 az meg nagyon vak..
2016. júl. 19. 23:44
 16/20 anonim ***** válasza:

"amit rengetegen megkerültek Viberrel, Fb telefonálással."

Nem megkerülték, hanem a jobb szolgáltatást választották, ami azért egy kicsit más. Egyrészt, másrészt attól még ugyanúgy az internet volt az adó tárgya, ami olyan szempontból etikátlan, hogy pl. a tudáshoz, tájékozódáshoz mindenkinek alanyi, díjtalan joga van. Az internetadó azt is magába foglalná (a politikusok akaratán kívül is) , hogy fizetned kellene az alanyi jogaidért.

"európában ilyen kedvezményes hitelt nem ad senki"

Talán nemzetközi pályázatot kellett volna kiírni, ami csökkenthette volna a költségeket, de nem így lett, inkább a kamatozó 10 milliárd eurót választottuk. És persze ez deviza, szóval csak nehezebb lesz kikalkulálni a végösszeget. (bár nem tudom pontosan, hogy a szerződés ezen pontjánál miben egyeztek ki)

Ráadásul alapesetben alkotmányellenes lenne az egész projekt, csak ezt ügyesen megoldották.

De ne érts félre, támogatom az atomenergiát, de én másként csináltam volna. Én 1 reaktorral megelégedtem volna, a többi pénzt pedig rugalmasabb áramtermelőkbe fektettem volna, hogy legalább potyára ne termeljünk.

Lehet velem vitatkozni, nyilván nem ugyanúgy gondolkodunk, de amit leírtam az a valóságot tükrözi, nincs benne hamis adat.

2016. júl. 20. 00:30
 17/20 anonim ***** válasza:
81%

"Mi az hogy Brüsszel nem engedi, hogy 27%-ról 18%-ra csökkentse Magyarország az internet áfa tartalmát?

Ezt most mondták az M1 híradóban! Én úgy tudtam, minden ország maga dönti el, hogy mire mekkora áfát vet ki!"

Először is:

Egy hírforás nem hírforrás

Másodszor:

Az Európai Unióban vannak bizonyos irányelvek emik betartását a belépéskor elfogadtuk. Ezek rendkívűl sok félék és az egyik az ÁFÁval kapcsolatos. Az internet ÁFÁ-jának ötletszerű, előkészítetlen csökkentése szembemegy ezen alapelvekkel, szóval Brüsszel csak ránk szólt, hogy legyünk szívesek betartani amit anno elfogadtunk és aláírtunk.

Kb ennyi a történet.

2016. júl. 20. 03:03
 18/20 ConnectCare ***** válasza:
84%

Igazából nálunk a minisztériumokban kellene megtanulni olvasni illetve elmenni egy EU-jog gyorstalpalóra.

Az ÁFA valamennyire azért közös ügy, mert egy közös, valamennyire egységes piacot próbálunk kialakítani, ahol az árakat nagyban befolyásolja, hogy min milyen adók vannak.

Van erre ezért egy bárki (akár még kormányzati döntéshozók is) számára elérhető 2006/112/EK irányelv, annak meg egy 98. cikke, ami pontosan megmondja, hogy csak az irányelv III. mellékletében szereplő dolgokra lehet kedvezményes adómértéket alkalmazni, ezt a III. sz. mellékletet elolvasva pedig egy felsős általános iskolás (de még egy minisztérium) is könnyen meg tudja mondani, hogy az internet nincs a listán.

Sőt, a 98. cikk (2) kifejezetten kimondja, hogy az 56. cikk (1) bek. k) pontjába foglalt szolgáltatásokra nem lehet kedvezményes mértéket alkalmazni, melyek meg pont az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások, különösen pl. webhelyszolgáltatás, webhosting, szoftverértékesítés, zenék, filmek, játékok netes biztosítása stb...szóval kb., amire a kedvezményes mérték vonatkozna.

Direkt írtam úgy, hogy bárki saját maga is meg tudjon győződni a leírtakról. Ha van kormányzatban dolgozó ismerősötök, szóljatok neki is, hátha egyszer elérjük, hogy a kormányzat is képes lesz egy irányelvet felfogni!

2016. júl. 20. 09:38
 19/20 A kérdező kommentje:

"webhelyszolgáltatás, webhosting, szoftverértékesítés, zenék, filmek, játékok netes biztosítása stb"

igen, ez teljesen indokolt, mivel ezekben az esetekben "nem léteznek" országhatárok, viszont az internet szolgáltatóra kivetett adó magyar területen miben befolyásolja pl a német gazdaságot? magyarországról fogják áthúzni a kábelt, mert itt 200ft-vel kevesebb adó lenne rajta?

Értem én, hogy vannak irány elvek, de nézd meg más országokban sem egy kőbe vésett dolog, egyeztetésekkel el lehetne érni pl hogy ilyen esetben a magyar kormány dönthessen, mivel semmi befolyással nem bír az EU más területeire, az elég ésszerű lenne..

Ezeknek az irányelveknek is megvan a maguk "feladata", megvan az ok hogy miért nem szabad, pl a honlap olcsóbb lenne itt, akkor honlap paradicsom lehetnénk, ha olcsóbb lenne zenét letölteni, akkor zene letöltő paradicsom stb, sőt a felsorolásban szereplő többi is végig godnolható így, miért érdeke ezeket korlátoznia az EU-nak, ez mind érthető, de az hogy egy lokális internet szolgáltatóra milyen mértékű adó van kivetve, ha minden szolgáltatóra ugyan az a mérték van, tehát nincs piaci előnyben egyik cég sem, akkor nettó baromság az EU-nak beleszólnia, semmi értelme, egyszerűen csak hatalom gyakorlás, hogy "mi ezt is megtehetjük".. oké, hogy le vannak írva, mert minden eshetőségre felkészülnek, de volt már számtalan eset, hogy elengedtek ennél gazdaságilag 1 milliószor nagyobb kihatást jelentő dolgokat más tagállamoknak, tudod ami feketén fehéren le van írva, azt kezelheted ésszerűen is, meg kezelheted úgy is, hogy visszaélsz vele, minden egyes kiskapujával ott rúgsz bele a kisebb tagállamokba ahol csak tudsz!

2016. júl. 20. 13:07
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
látom az olvasás nem az erősséged. Leírták már hogy tervezik a változtatást mert ezek az irányelvek ma már kevésbé êletszerűek mint egy évtizede. De még mindig ott tartunk hogy ez a 200-300 forint havonta semmit nem ér. Ez megint csak egy olyan dolog hogy fujjoghassanak az unióra mert ha egy fél év múlva találják ezt ki akkor már semmi akadálya.
2016. júl. 20. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!