Lassan eljutunk oda, hogy a cégek licitálni fognak a munkavállalókért?
Szerintem, ez helyes irány.
Ugyanis, a cég lesz a munkavállalóért, nem fordítva.
Nyugat-Európában is, a hiányszakmásoknak, hiánydiplomásoknak kinyalják a fenekét.
Nálunk is igyekeznek, ahol én vagyok itt évi 500 ezer cafeteria van, pályakezdő fizetésem nettó 190 ezer volt, a jelenlegi másfél év tapasztalattal 280.Előrelépési lehetőségek is vannak.
Ez egyáltalán nem jó trend! Két dolgot bizonyít:
- az oktatási rendszerünk szarabb mint volt
- a gazdasági növekedésünknek most már valóban gátja a nyugatra kiáramló munkáskezek hiánya
Ez két olyan dolog, amit senki sem szeret kimondani.
A következmény pedig az, hogy Magyarország miközben a kormány keleti nyitásról ábrándozott pár éve még jobban ki lesz szolgáltatva Ny-Európának, mert már nem csak a tőke jön onnan, hanem a magyarok is oda mennek és már a GDP lassan 3%-át az a fogyasztás teszi ki, amit a külföldön dolgozó magyarok hazautalnak vagy itthon költenek el
Hosszabb távon pedig rengeteg olyan cég lesz, amelyik ha megteheti szépen majd lelép oda, ahol még van bőségesen olcsó munkaerő.
Ez a trend semmiképp nem pozitív!
Az, hogy általánosságban a cég licitáljon a munkavállalóra, elég messze van. Egy jól képzett, idegen nyelveken jól beszélő, tapasztalt munkavállalót már ma is körbeudvarolnak, de a képzetlen Betanított Jóskát soha az életben nem fogják különösebben megbecsülni. Márpedig ahogy én látom, épp az első csoport tagjai azok, akik külföldre mennek, itthon lassan már tényleg csak azok maradnak, akik Németországban, Ausztriában vagy az Egyesült Királyságban nem kellettek sehová.
Persze itt-ott már megvan a tendencia, próbálnak kedvezni a munkavállalóknak, de senkinek sem tudnak több bért adni, mint amennyi hasznot termel a cégnek. Az itthon maradt rengeteg képzetlen, tapasztalatlan dolgozó meg nem sok hasznot tud hajtani, mert a "mutassa mán meg főnök, hogy kell eztet csináni, mer' én mán elfelejtettem" nem sok hozzáadott értéket jelent. Nekik tehát továbbra sem lesz jobb, mert sok van belőlük és sokszor nem nagyon termelnek hasznot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!