Ha teljesen vége lesz a gazdasági világválságnak, a Jobbik el fog tűnni vagy össze fog zsugorodni?
Mert nehéz időszakban az emberek fogékonyabbak a radikalizmusra, a szélsőségre, a bűnbakkeresésre stb. stb.
De ezzel nem azt állítom, hogy kizárólag a válság tehet a Jobbik erősödéséről, csak azt, hogy hozzájárult.
aha, hát persze...
szóval szerinted mi is az a radikalizmus és szélsőség?
Figyeljetek, mert csak egyszer mondom el!
Elegem van a sok vitából, úgyhogy nem fogok ide többet feljönni és hiába provokáltok, nem fogok lesüllyedni a ti szintetekre.
A Jobbik igenis a válság miatt tart ott, ahol.
Ugyanis válság idején csökkennek a fizetések, nő a munkanélküliség, ezért kevesebb árut tudnak eladni, a maradék meg ráromlik a termelőre. Na már most. Ilyen esetekben az csak ront a helyzeten, ha külföldről hozunk be mindent, mert azzal a külföldi gazdaságot támogatjuk, a sajátunk meg tovább halad a csőd felé. Ezt a vak is látja.
Ilyenkor felerősödnek azok a hangok, hogy a hazai gazdaságot támogassuk, a külföldieket pedig űzzük el. És a külföldi kategóriába előbb-utóbb az itthon élő, de nem itteni származású emberek (többnyire zsidók, nálunk a cigányok is) célkeresztbe kerülnek.
Ilyenkor mindig alakul egy párt, vagy ha már van, akkor előtérbe kerül, amely a nemzetet támogatja, protekcionista gazdaságpolitikát és az idegenek elűzését hirdeti.
Ilyen Szlovákiában és Romániában a magyar ellenes párt és ilyen nálunk a Jobbik.
Nem ártana tanulni a történelemből.
1929-1933: Nagy gazdasági világválság.
A németek teljesen eladósodtak az I. világháború miatt és az árak az egekbe szöktek. A közhangulaton úrrá lett az antiszemitizmus és a francia-ellenesség a versailles-i béke miatt. Erre jött a Deutches Arbeits Partei (DAP), egy fiatal vezetővel, akit Adolf Hitlernek hívtak. Kiutat ajánlottak a válságból, ami be is vált. De utána jött a diktatúra.
Oroszország szintén összeomlott a világháborúban. Leninnel jött egy mérsékelt szociáldemokrata rendszer, de Lenin nem sokára meghalt és a helyére jött Sztálin, aki a válságot kihasználva egy elnyomó kommunista rezsimet vezetett be. Hogy miért volt erre lehetősége? Mert a nép elkeseredett a válság miatt és abban reménykedett, hogy Sztálin a protekcionizmusával gatyába rázza az országot.
Középiskolai történelem anyag.
Ezzel nem azt állítom, hogy a Jobbik a DAP-pal, vagy a szovjetekkel említendő egy lapon, de kísérteties a hasonlóság a hatalomra jutásukban.
Ennyi volt. Ne is reagáljatok, mert nem szólok hozzá többet!
L
"Elegem van a sok vitából, úgyhogy nem fogok ide többet feljönni és hiába provokáltok, nem fogok lesüllyedni a ti szintetekre. "
igen ez a tipikus "nekem van igazamkusosljonmindenki" féle szöveg:)
kicsit nézz utána jobban. a munkahely hiány és a hazai termelők szétcseszése, a hazai ipar szétbarmolása a hazai piac eladása nem most kezdődött el.
mellesleg épp a fidesznek kedvezett a válság, nem a jobbiknak, hisz a legtöbb ember azzal érvel, hogy "jobban éltem a fidesz alatt mint most"
nah menj babázni inkább kislány...
Nem azt akartam állítani, hogy a radikális gondokozás vagy a szélsőség szükségszerűen rossz dolog, én ítéletet ezzel nem mondtam sem a Jobbikról, sem a fentebb említett dolgokról. Csak annyit állítottam, hogy válságidőszak kedvez.
Hogy pontosan mely részei a Jobbik szemléletének: leginkább a bűnbakkeresés (20 évet a 20 évért), a mélyülő társadalmi szakadékok és ellentétek meglovaglása, szélsőséges szemlélet (mindenáron való függetlenedés), szegregáció, előítéletesség, sovinizmus, kommunista eszmék erőteljes jelenléte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!