Miért pont Paksra akarnak építeni új atomerőművet?
Ha most eltekintünk attól, hogy az oroszok csinálják ( elvégre máshová is csinálhatnák ők ), illetve a titkos szerződésektől és hogy 90% hogy korrupció van benne.
Csak hogy két példát említsek:
-biztonságosabb az országban két helyre tenni atomerőművet. Nem kell háborúnak vagy terror támadásnak lenni, elég egy baleset és nem egy, hanem akár kettő is tönkre mehet.
-több helyen biztosít munkát.
Akkor ezek ellenére ( meg még biztos sok érv van ellene, de most ezeket írtam le ) miért Paksra építik a második erőművet is?
Mivel olcsóbb ha van közelben folyóvíz nálunk alapból a Duna vonalán kell gondolkodni, a Tisza ehhez kicsi -pontosabban víztározót kéne csinálni, ami drágítaná- meg Pakson eleve már az hat blokkal kalkuláltak, tehát hely alapból van nekik. A paksiaknak nem kell elmagyarázni, hogy az atomerőmű biztonságos, ha te most mondjuk Kiskunrettentőn akarsz erőművet fölhúzni biztos nekiállnának a helyiek tünetni, hogy majd mutánsok fognak szaladgálni a kertben meg így gyilkolják a magyart, a chemtrailhívők világában áldás, ha van olyan városod, ahol elűrik az ilyen veszélyes üzemeket mint egy atomerőmű.
Meg a mostani paksi blokkokat előbb-utóbb le kell majd kapcsolni, akkor meg a paksiak lennének bajban, hogy megszűnik egy rakás munkahely, és jó esetben költözhetnek másik városba.
Értem, én nem tudtam, hogy Pakson eleve 6 blokknak van hely. Annyit tudtam, hogy jelenleg 4 blokk van.
Azt hittem, hogy ki kell egészíteni, ami több tíz ( a korrupt kormányból kiindulva akár száz ) milliárdos költség, amiből majdnem fel lehet húzni egy újat ( ami lehet sokkal modernebb ).
"-több helyen biztosít munkát. "
Ez milyen indok? X munkahely az X munkahely, tök mindegy hogy hol van. Persze a zalaiaknak jobb ha ott van mint pakson, de akkor meg az utóbbiaknak rosszabb.
6-osnak:
Paks2 alapvető célja Paks1 kiváltása.
A már meglévő 4 blokkot 50 év működés után (azaz a 2030-as években) kötelezően le kell majd állítani.
Ha Paks2 ennél hamarabb valósul meg, akkor egy jó ideig (akár 10-15) évig is működni fognak egymás mellett a régi és az új blokkok.
Ebben az átmeneti időszakban az erőmű tervezett villamos csúcsteljesítménye 4,4 GW lesz a mostani 2 GW helyett.
Ha ez megvalósul, akkor a hazai villamosenergia szükséglet (kb. 44 TWh/év) 75-80%-át a paksi erőmű fogja biztosítani ebben az átmeneti időszakban.
És ha már leállt a 4 régi blokk akkor a két új fog tovább termelni még néhány évtizedig 2,4 GW teljesítménnyel.
8-, pedig hosszú ideig fognak párhuzamosan működni! Ez az oka, hogy sokan nem örülnek annak, hogy Paks2-t ennyire a semmiből, meg orosz hitelből építik -ami ráadásul egy olyan adósság, amit mindenféleképp el kell kezdenünk törleszteni, ha kész lesznek a blokkok, ha nem, tehát lehet, hogy mi majd kénytelenek leszünk eladósosdni, hogy fizethessünk egy olyan hitelt, amit olyan gigaberuházásra vettünk fel, ami még kész sincs. A paksi 4-es blokk még a legpesszimistább becslés szerint is 2040-ig működni fog, és egyelőre úgy tűnik, hogy megfelelő karbantartás mellett gyakorlatilag egy nyomottvizes reaktrort szinte a végtelenségig lehet üzemeletetni, pl Oroszországban az eredetileg 30 évre tervezett VVER 440/230-asok közül a legöregebbek már 45 éve üzemelnek és további üzemidő hosszabbításokat kapnak mostanában. A modernebb VVER 440/213-at pedig már 50 évre tervezték, -pakson ilyenek vannak,- ha ezeknek az élettartama is meg lehet duplázni, akkor akár a 2080-as évekig is működhetnek a mostani blokkok. Nyilván ez az optimista becslés, de elképzelhető.
Bizonyos szempontból épp ez a baj a két új blokkal is, mert az új a VVER-1200-asok ebben az évszázadban szinte biztosan végig fognak üzemelni, és kellene is nekik, hogy visszahozzák az árukat, ha van egy fölös hőerőműved akkor lekapcsolod és csak tartaléknak használod, ha esetleg másik erőmű kiesik, ezt sajnos atomerőművekkel nem lehet megcsinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!