Miért van az, hogy tőlünk nyugatra többszörös bért kapnak az emberek, de sok termék ugyanannyiba kerül, esetleg 10-20% kilengés van?
Én úgy tudtam, hogy ha növeljük a fizetéseket, akkor az árak is arányosan nőnek velük.
Vagy nem?
Ezt a dumát csak akkor kell hallgatni mikor a minimálbér emelésről van szó.
Egyébként a gyakorlatban meg nagyon nem ez van.
Ausztriában ugyanúgy 2 euró 1 kg paradicsom mint pl nálunk, meg több élelmiszer hasonló árban van.
Nem kerülnek ugyanannyiba az áruk.
És pont az élelmiszer az ami nagyon drága pl Belgiumban vagy akár Görögországban.
Amit elfelejtettél azok a lakásárak és a lakhatási költségek. Na azok kb 2-szeres vagy 3-szoros szorzóval működnek Nyugat Európában.
Egyszer kiszámoltam, reálértékben egy átlag német melós 2-szer annyit keres mint egy átlag magyar. Ez pedig a munkerőpiaci helyzet miatt van.
"Én úgy tudtam, hogy ha növeljük a fizetéseket, akkor az árak is arányosan nőnek velük. "
Nem teljesen. Ez csak a nagy humán munkaerőt kívánó ágazatokban lehetséges pl fodrászat szolgáltatások stb. A többiben nem, vagy csak korlátozottan történik ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!