Budapestet nem lehetne megyékre osztani?
Fennmaradna Budapest Főváros, mint megyei szintű egység és a kerületek is, az önkormányzat is maradna a régi, de a kerületeket megyékbe is sorolnánk. Mivel egy átlagos magyar megye lakossága kb. 500 000 fő, három megyébe kellene sorolni a 23 kerületet, egybe 7-8 kerület jutna. Lenne mondjuk Kelet-Budapest megye, Nyugat-Budapest megye és Dél-Budapest megye és ezek élére ugyanúgy megyei közgyűlés kerülne. New York is öt megyére oszlik, habár egy megyébe csak egy kerület tartozik.
A másik lehetőség, hogy minden kerület megyei szintű egységgé válna, megyei jogokkal működne és Budapest egy 23 megyét összefogó régió lenne (Közép-Magyarország úgyis két részre fog szakadni, Pest régióra és Budapest régióra).
Mi értelme lenne?
Megye, kerület, komolyan, nem is érted mit írsz le.
Én fordítva látom a helyzetet, szerintem a megyéket kellene összevonni a NUTS 2 régióknak megfelelően, akkor összesen csak 7 régió lenne és azon belül csak települések, beleértve Budapest kerületeit, mint települési önkormányzatokat.
A megyék és a főváros mint döntéshozói szint szerintem felesleges. A megyei és fővárosi funkciókat sokkal hatékonyabban láthatná el a régió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!