Mennyire tartjátok kedvesnek, segítőkésznek, becsületesnek, megértőnek a magyar embereket?
"z ott élők kifejezetten balkáni országnak, balkáni népnek tartják. A véleményük az, hogy a magyar ember általánosságban nem őszinte, végletekig önző, komor, hangulattalan sunyi érdekember."
Ez csak a bunkókra jellemző.
"Ha kimész nyugatra és ott eltöltesz 3-4 hónapot, majd hazajössz, te magad is észre fogod venni, mennyire igazuk van."
Évek óta külföldön dolgozom, egész Nyugat Európát (és Keletet is) bejártam. Két született svájci unokatestvérem van, akik nem is tudnak magyarul. Tehát aránylag ismerem Nyugat - Európát.
És nincs igazuk. A magyar alapvetően igen vendégszerető nép - a svájcinál pl. nagyságrendekkel inkább az - a nyugatiak sem éppen mind idegengyűlölők, van ott sok jóravaló ember, csak nekik aki Bécstől keletre él, onnan jött, az egy más kategória.
Pl. én nem tudok jól németül. Nagyjából 80 % - ban azért megértem én, rádiót, TV - t, tudom mit akarnak tőlem, de rossz nyelvtanisággal beszélek. Tisztelet a kivételnek, de a németek olyan minimum fele ettől felbátorodva simán letegez (40 éves vagyok, és én mindig Sie - t mondok, gyakran fiatalabbaknak is, udvariasságból).
Svájci, magyarul nem tudó, már kint született, echte svájci apától, 25 éve ott élő magyar anyától származó unokatestvérem arra panaszkodott: svájci társai megkülönböztetik mint "magyart".
Ők sem jobbak, csak évtizedek alatt úgy beléjük verték a politikailag korrekt beszédet, hogy ma már gáz ott a "kirekesztő" szöveg. Nyilvánosan. Szűk körben, az már más kérdés.
Pl. svájci rokonom eljött Magyarországra. Elmentünk együtt egy helyi, Pest agglomerációba tartozó kocsmába, ahol törzsvendégnek számítok. Mint távoli rokonom, az ismerőseim üdvözölték őt, kezet fogtak az illusztris helvét vendéggel. Ő ezt nem értette: miért fognak vele kezet vadidegen emberek? Rokonok megpuszilják egymást nálunk, különösen vidéken, jobbról - balról, ezen teljesen megütközött.
Jól keres az illető - svájci viszonylatban is - de hetente egyszer fürdenek, mert, hogy az esőerdők...
A svájci, ha rokonokhoz megy vendégségbe, a látogatás után kifizeti pénzben amit megevett - ivott tartózkodása alatt.
Nagyot néznének szabolcsi - elég szerény körülmények között élő - rokonaim, ha vendégeskedés után, hazautazás előtt, elkezdeném számolgatni: na akkor volt 12 kupica szilvapálinka, 1 liter húsleves leveshússal, 425 gramm töltött káposzta, stb, stb, az annyi mint...
Teljesen más dolog a vendégszeretet, amely ráadásul hagyományon alapul és mások a hétköznapok.
Nekem az volt az észrevételem, hogy valahányszor hazajöttem, mindig akadt magyar rövid időn belül, aki letörölte az arcomról a mosolyt a bunkóságával, a szemétségével az irigy, hülye beszólásával vagy mással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!