Mit gondoltok, mennyire lenne eredménye egy pedagógus sztrjáknak?
Néhány hozzászólásra reagálva: olyan jó lenne, ha végre felfognátok, ez a tüntetés NEM A TANÁROK BÉRRENDEZÉSÉRŐL szólt!
Van az oktatásügyben egy sereg nem pedagógus alkalmazott, akinek rendezni kellene a bérét, de ez is csak egy a rengeteg probléma közül.
RENDSZERSZINTŰ VÁLTOZÁSOK szükségesek, mert a jelenlegi állapot tarthatatlan. Egységes és hibáktól hemzsegő tankönyvekből kell tanítani, mindenért kuncsorogni kell, vagy szülőnek/tanárnak bevinni, rengeteg a felesleges adminisztráció, és olyan szintű a pedagógusok túlterhelése, hogy csak két dologra nem marad idő: a gyerekekre és a minőségi oktatásra.
És mindemellett a gyerekek is feleslegesen túlterheltek, nem a lexikális ismeretanyag növelésére, hanem a kompetenciák fejlesztésére kellene több hangsúly, de jelenleg nem ebbe az irányba haladunk.
Aki szerint a pedagógusok lusta banda, annak nyilván fogalma sincs arról, miből áll a munkájuk, csak a felszínt látja.
Kedvem lenne azt mondani, hogy aki kritizálja a tanárokat, ugyan álljon már be csak 2 hétre egy-egy osztályba, és végezze azt a munkát, amit pl. egy alsós tanítónak kell. Persze vissza lehetne vágni, hogy: - Jahh, de hát a tanár az tanulta, hogyan tanítson - hogyhogy nem tudja ellátni a feladatát!?
Úgyhogy inkább azt javasolnám, hogy én maradok annál, amit tanultam, azaz tanítom és nevelem a gyerkőcöket, minden más feladatot pedig átadok az első jelentkezőnek - azt én sem tanultam nála többet.
Lehet:
- jelenléti ívet írni 3 példányban,
- szünetekben naplóval kollégák után szaladgálni, hogy írják be a helyettesítést/megtartott szakórákat.
- javítsa ki a 27 dolgozatot 3 tantárgyból 5 nap alatt (nyugi, ezt nem kell minden héten, csak havonta esetenként kéthavonta)
- írja elő 27 gyerek füzetébe szabvány betűkkel 6 sorban az írás-gyakorlás anyagát,
- ugyanennyi példányban ragassza be az üzenőbe a legújabb közölnivalót a szülők számára,
- találja ki a karácsonyi / farsangi / anyák-napi műsort, tanítsa is be természetesen, mindezt úgy, hogy ne a tanórámból vegye el az időt,
- hívja fel a szülőket, ha épp nem tudni, miért nem jött a gyerkőc suliba, de nem mondta le az ebédet,
- töltse már ki legyen szíves a kéthavonta kért újabb-és újabb értelmetlen statisztikai táblázatokat,
- járjon utána lehetséges helyszíneknek, hova menjünk osztálykirándulni, erdei iskolába
- de jó, hogy jön, mert így segíthet megcsinálni a teremdekorációt is, hiszen a tavaszit ki kellene cseréni őszire /az őszit télire...
- köszönöm, hogy segít 27 példányban a technika óra gyakorlatához a sablonokat előrajzolni, kivágni
- társuljon be az osztálykirándulásokhoz, hogy ne egyedül vagy helyettest megkérve kelljen már bkv-val utazni 27 "bolhával"
- és diszkréten megkérném, 2 percre maradjon az osztályommal szünetben, amíg elugrok pisilni - hiszen felügyelet nélkül nem hagyhatom ott a gyerekeket...
A szülői értekezletet, a fogadó órát a munkaidőmön túl megtartom én, semmi gond, sőt, az értekezletekre is elmegyek kéthetente 2-3 órában.
Én ezalatt készülni fogok a másnapi 5-6 órámra és megtartom azokat úgy, hogy nem holt fáradtan esek be a terembe hanem felkészülten és őszinte lelkesedéssel tudom majd elvarázsolni a rám bízott gyerekeket. Gond nélkül gyártok szemléltető anyagokat is - otthon.
Korrepetálok is szívesen, mert lesz elég türelmem, lévén nem kell azon agyalnom, mennyi minden vár még rám, mikor haza megyek.
Beszélgetek is a gyerekekkel a szünetben, mert végre erre is futja az időmből és az energiámból.
Mert ezt tanultam. Nem ez esik nehezemre.
A saját gyerekeim nevelését nem említem, arra ott az apjuk. (Pfff...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!