Mi az oka, hogy Sopron ilyen szép maradt?
Nem kapott annyi bombatalálatot a 40-es években?
Ott is vannak azokból a ronda szocreál épületekből, de nem azok uralják a várost, mint Győr, Budapest bizonyos részein.
Sopronban, a belváros olyan, mintha egy svájci városkáé lenne.
Nem tudom. De soproni vagy, és azért itt is vannak szoci épületek. A várkerület is foghíjas, néha felbukkan egy egy szoci épület. A városfalon belül is vannak modern épületek, igaz nem sok.
Viszont a városkép tényleg egész jól megmaradt. Gondolom nem volt stratégiai célpont a háborúban.
Egyébként az amerikaiaknak sikerült lebombáni a lővereket és tómalmot is. Semmilyen katonai célpontok nem voltak itt, csak nem láttak a felhőktől.
Szerintem inkább a városvezetésen múlik sok. Másik pozitív példa Tapolca például. Az elmúlt 20 évben az is rengeteget szépült és bővült.
Sopronban is inkább az lehet a kulcs, hogy megfelelő kezekben volt az irányítás a városon belül.
Több házat is lebombáztak a belvárosban azok helyén most valóban szocreál épületek vannak. Ilyen pl. az OTP vagy a DM épülete. A barokk belváros nem károsodott jelentősebben szerencsére.
Viszont nem volt szőnyegbombázás és megmaradt a város és a városképre a szocializmus alatt is vigyáztak.
Az igazi ellenpélda szerintem Veszprém. Azt a várost nagyon elqrták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!