Végbement-e az agyakban rendszerváltozás?
Mire gondolsz például?
A Wartburg-szerelőre (ha csak egy van belőle)?
Dehogy ment végbe.
Mármint a felszínen igen, tehát akkor nem igazán tűrték volna se a keresztyén-patrióta vonalat, se a liberális gondolkozást.
Viszont még mindig ugyanúgy: "Az állam gondoskodjon rólam", "Arra szavazok aki több ingyen dolgok ígér", "Nekem jár!!!".
Ugyanígy képzeljük el, hogy a szomszéd Józsi vesz egy új kocsit. Akkor mi egy "tipikus magyar" reakcó? "Hmmm... dögöljön meg a Józsi, honnan a fenéből szedett annyi pénzt... Na jó amúgy nem is olyan jó az a kocsi...
De azért a legjobb lesz ha jelentem az APEHnak!".
Pár éve még a boltokban is tapasztaltam azt a régi kommunista boltos felfogást. 10 papírboltban kerestem egy speciális papírt. 9 válasz az hogy hogy hm nincs...
Egy Volt képes megkérdezni, hogy mi az egyáltalán, mert ö megpróbál utánajárni.
A többi még nem abban él hogy a veötöl jön a pénz, hanem jelen lenni és kifizetve lenni jelenti a munkát.
Ez pont úgy hangzik, mintha a fejekben lenne egy rendesze, és a kérdés, vajon változott-e, és merre. Hát van pár ember, akinek a fejében van rendszer, de a többségnek nincs, csak legfeljebb viszonyulás hozzá. A régihez könnyű vol t viszonyulni, mert egyszerű volt. Neked kuss, én békén hagylak. Ezt mindenki értette. Most viszont aktívnak kéne lenni, ha tudnák miként kell. A fene nagy nosztalgia (nem vagyok biztos benne, hogy olyan fene nagy) nem a rendszernek szol, hanem a tulajdonságának, az egyszerűségnek.
Ma egyébként nem tudom, mi a közgondolkodás. Az ember azt hinné, mindenki gondolkodik valahogy és ezek eredője a közgondolkodás, ha nem nagyon nagy a szórás. Ma ezzel szemben propaganda van és hívők. Amit többen közgondolkodásnak vélnek, az valójában a hatalom propagandája, amit a többség vakon elhisz, leggyakrabban anélkül, hogy ennek tudatában lenne. De ugyanez a helyzet a hatalom ellenzékével is, az is propaganda, és érzelmi követői. A "köz" pedig nem gondolkodik. Az a kevés, aki teszi, egyre inkább megtartja magának. Kinek kell a cirkusz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!