Mit szólnátok egy ilyen jövőhöz? Szívesen élnétek egy ilyen világban?
A globalista kapitalizmus össze fog omlani, pl. Európában maximum egymással fognak kereskedni az európai országok, de inkább a hazai termelésen lesz a hangsúly.
Az élet nyugodtabb ritmusú lesz, Magyarországon vidéken jelentősen magasabb színvonal lesz pl. az itthoni termelés miatt rengeteg munkalehetőség lesz a földeken.
A fejlett technikai vívmányok pl. a számítógépek, telefonok szórakozásra való használata a háttérbe fog szorulni, a gyerekeket inkább a különféle mezőgazdasági gépek, belsőégésű motorok, dinamók működése fogja érdekelni.
A magyar és a cigány békében fog élni, átvesznek pozitív dolgokat egymás kultúrájából.
Lehet, hogy pl. egy vidéki este ilyen lesz:
A falu főtere egy nagy homokos-sóderos terület, nincsen leaszfaltozva, a cigánykaraván furgonjai alakítanak benne egy szabálytalan kört. A furgonok teteje között pókhálóként futnak a karácsonyfaizzók, amik fényt adnak.
A furgonok által alakított kör középpontjában lobog a tábortűz, magyar és cigány gyerekek vidáman táncolnak körülötte, középkorú férfiak cigányzenét játszanak és megy az italozás, falatozás ezerrel. A sarokban egy dízelmotor duruzsol, az látja el árammal a világítás gyanánt felállított karácsonyfa-izzókat.
A falu nagyrészt önfenntartóan él, amit nem tudnak megtermelni azt is belföldről szerzik be, pl. a gépeket ipari területek üzemeiből.
Az emberek nyugodtak és stresszmentesek. Nincsen fogyasztói társadalom, nem lehet a boltokban annyi féle terméket kapni, nincsenek last minute utak meg fapados repülők, nincs Apple meg Android, Adidas meg Nike, viszont ami egy hagyományos, kiegyensúlyozott, boldog élethez szükséglet az sokkal elérhetőbb mindenki számára, mint manapság. Cipő van a cipésztől, ruha a szabótól, szerszám a kovácstól.
Mi a véleményetek erről a jövőképről, hogyha pl. 100 év múlva ilyen lenne? Szívesen élnétek egy ilyen világban?
Vidéken nőttem fel és hálát adok a technológiáért, hogy nem kell a földet túrnom. Keserves munka az. Azzal meg pláne nincs bajom, hogy én választom meg, hogyan éljek. Helyén tudom kezelni a dolgokat, tudom, hogyan érjem el, hogy a technika szolgáljon engem és ne én a technikát, hogyan ne legyek a nagy márkák szolgája.
Neked is van választásod, vannak ilyen közösségek, még Magyarországon is, ahová még ma elköltözhetsz, nem kell arra 100 évet várnod, de ne várd el, hogy mindenki tapsoljon hozzá és veled együtt ugorjon fejest bele, mert az emberek nagy részének ez pokol, nem utópia.
Hogy és miért omlana össze a kapitalizmus? Hogy asszimilálódna a roma társadalom a magyarba? Miért mennének vissza az emberek a földekre?
Már megint a wartburgos köröket futjuk?
Azoknak akik ilyen ostoba kommunás, mezőgazdasági országról írnak kérdéseket: Van egy rossz hírem számotokra. 50-100 éven belül szinte már mindent a technikától fog függeni. Ötven éve jelent meg az első ipari robotnak nevezhető szerkezet. Mára szinte minden modern összeszerelő üzemben megtalálhatóak ezeknek a robotok. De elég ha csak összehasonlítjuk milyen számítógépek voltak a '90-es években, és, hogy milyen okostelefonok lapulnak egy átlagember zsebében. Akármennyire is nézik sokan rossz szemmel a technológia folyamatosan növekszik és veszi át az emberek munkáját. Még ötven éven belül akár teljesen automatizált robotok (ezalatt ne ember alakú terminátorokra gondolj kaszákkal) végezhetik a munkát a földeken.
- van egy kis baj, elfogy ám a gazdaságosan kitermelhető fosszilis energia, alternatív energiákkal meg csak kis %-ban pótolható... és a városok nagyon hamar éhezni fognak. Nem olyan egyszerű, hogy a "technika mindent megold" sokkal összetettebb.
Ezt már sok helyen írták hogy a robotosítás és az automatika megoldást jelent egy csomó problémára, csak azzal nem számolnak, hogy a technika csomó új problémát teremt...
Egyrészt, ennyi robothoz hogyan, miből szereznénk az energiát? Már most is csillagászati energiaigénye van a világnak, ha mindent robotosítanának, ennek úgy a milliárdszorosa kellene. Tudom a szájenszfiksön művekben mindig van egy szuper-elem, a Sosemvoltium, ami csettintésre megoldja az univerzum minden energiaproblémáját, a gond csak az hogy a Sosemvoltium nem létezik.
A másik meg, mi a garancia arra hogy a gépek nem kezdik el egyszercsak unni az emberi hatalmat, nem állnak kétlábra és nem kezdik el lézerágyúval irtani az emberiséget? Erre még egy mezei kaszás terminátor is tökéletes.
A harmadik meg, az elektronikának megvan a maga gyenge pontja, még a multimilliárdos Microsoft se tud olyan szoftvervédelmet kifejleszteni ami feltörhetetlen. Egy vicces kedvű hacker átprogramozza a termelő robotokat egy rövid kódsorozattal, és máris indulhat a Terminátor 6 élőben, csakhogy ezúttal Arnie se fogja tudni megállítani őket ám.
15-ös,gyün a gépek uralma :D
Na jó, most még "csak" ennyire fejlettek, de aki szerint mindent robotosítani kéne, az gondolom sokkal fejlettebb gépekben gondolkodik. Ha meg egy gép annyira fejlett lesz, simán érezheti egyszer csak úgy, hogy igazából neki nincs is szüksége az emberekre :)
Különösen, ha tényleg lesznek lebegő platformok amin hordozható boltok kacsáznak ide-oda, és lehet ott venni jégkrémet, autóbusz-akkumulátort, neutron ágyút, hamburger-húst és antianyag sugárt is. Gbzzzt! Gbzzzt! - susogják néha egy-egy arra sétáló járókelőnek :DDD
12-es vagyok, egy szóval sem mondtam, hogy a technika mindent megold. De robotizált automata betakarítók, ültetők, stb. nem fogyasztanak sokkal több energiát mint a kombájnok, a traktorok, platós kocsik, stb, amit már most is használnak. Az embereknek már így sincs akkora szerepük a mezőgazdálkodásban. Nem azt mondtam, hogy a nagyi hátsó kertjében is robot fogja művelni a öt négyzetméteres eper meg répaültetvényt. Az én állításom a jelenlegi technológia fejlődésére épül.
"Egyrészt, ennyi robothoz hogyan, miből szereznénk az energiát?"
Tudom, hogy közhely már ezt mondanom, de erre is a technika fejlődése nyújthat megoldást. Hasonlítsd össze, hogy mennyit fogyasztott egy régi számítógép, és, hogy mennyit fogyaszt egy mostani. Vagy, hogy mennyit fogyasztottak a régi TV-k, és, hogy mennyit fogyasztanak az újak.
Törpicsek, a scifit hozod fel, mint nevetséges példát (persze én sem hiszem, hogy valami hirtelen felfedezett elem mindenre megoldást jelentene, sem azt, hogy valami szuper reaktort hoznánk létre), de mégis attól tartasz, hogy ezek a robotok az emberek ellen fordulnak. Egy lecsavarozott gyári robot nem fog öntudatra ébredni és embereket gyilkolni, ahogy egy önmagát vezető jármű sem fog "két lábra állni". Úgy érzem, hogy nektek nagyon más a robotokról alkotott képetek, mint nekem.
Az, hogy hackerek problémát okoznak, nem új keletű dolog. De még mindig nem sikerült embereket irtaniuk, pedig már a modern hadseregekben is a technológia játssza a legnagyobb szerepet.
Sci-fiből is van nagyon is valószínű és totális baromság. Az hogy a Sosemvoltiumot feltalálják, vagy fölfedezik valami bolygón, és akkor az minden energiaproblémát megold, az tényleg baromság. Az, hogy a gépek addig-addig okosodnak amíg valóban el nem kezdenek gondolkodni és érezni. Akkor már csak idő kérdése, hogy mikor unják meg a létezésük értelmét, és veszik át a hatalmat :)
Szándékosan átprogramozni pedig nyilván olyan robotot fognak, akit van értelme. Ott volt a Nyolcadik utasban Ash, például.
Nem kell hogy kétlábú terminátor-robot legyen kaszával, vagy esetleg lézerpuskával. Egy lecsavarozott gyári robot is meg tud őrülni, csak másképp. Lézerpuskával ugyan nyilván nem tudja ölni az embereket, de az egész termelést hazavághatja.
Meg aztán, ha jön egy röpke áramszünet, villámcsapás vagy ilyesmi és a gépek mind leállnak, annak katasztrófális következményei lehetnek ha minden túl van autómatizálva szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!