Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A felsőoktatási felvételi...

A felsőoktatási felvételi rendszerben nem igazságtalan a 2005 után érettségizettekkel szemben, ha valaki még előtte érettségizett és jelentkezik?

Figyelt kérdés

Ugyanis akkor érdemjegy volt és most azt veszik figyelembe, hogy akkor milyen lett neki a jegy és a mostani rendszerbe a legmagasabb százalékot adják arra amit most lehet.

Tehát:

Régi típusú" (2005 előtti) érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők esetében a tantárgyi vizsgák automatikusan középszintű érettséginek minősülnek, az érdemjegyek az alábbi százalékos teljesítménynek felelnek meg:

- jeles (5) 100%,

- jó (4) 79%,

- közepes (3) 59%,

- elégséges (2) 39%.

És itt ha valaki épphogy megkapta akkor az ötöst az most olyannak számít mintha hibátlan érettségit tett volna.

A saját esetemet nézve. Ha én előtte érettségiztem volna és az eredményeim alapján 54 ponttal kaptam volna több pontot most mint amit valójában kaptam még korábban.

A felvételiben egy 74%-os (4-es) érettségim volt és egy 80%-os (5-ös). Ez 306 pont. Viszont ha a jegyeket nézzük és a régi rendszerben szereztem volna akkor mostani felvételin 360 pontom lenne.

2015. júl. 1. 19:17
 1/9 anonim ***** válasza:
69%
Ez egy olyan dolog, hogy egyrészt a legtöbb fiatal nem is tudja, hogy így volt, hiszen aki most jelentkezik felsőoktatásba az még akkor általános iskolás volt, másrészről pedig mindenki tudja, hogy egyre nehezebbé akarják tenni a bejutást, ugyanis szakmunkásokat akar képzeni az ország. Ezt el kell fogadni.
2015. júl. 1. 19:22
 2/9 anonim ***** válasza:
54%

Dehogynem.

Én 2006-ban érettségiztem, tudom miről beszélsz...

2015. júl. 1. 19:26
 3/9 tetro ***** válasza:
29%
mondjuk ezek az érettségik mind középfokúnak számítanak. nem igazságtalan a 2005 előtt érettségizettekkel szemben, hogy bármilyen jó tanulók is voltak, most maximum 360 pontjuk lehet, ami egyetlen normális helyre sem elég?
2015. júl. 1. 19:48
 4/9 anonim ***** válasza:
25%
Így jártál. Miért nem ébredtél fel korábban?
2015. júl. 1. 20:00
 5/9 A kérdező kommentje:

ma 19:48

Nem 360 pontjuk lehet hanem 400. Ez 2 80%-os érettségi. Ez a mai rendszerben 320.

2015. júl. 1. 20:05
 6/9 anonim ***** válasza:
A régi rendszerben 50% volt a kettes. Ehhez képest az általad írt mostani rendszerben hármast érdemelne....
2015. júl. 1. 20:21
 7/9 anonim ***** válasza:
Akik 2005-ig érettségiztek, azok már minimum 28 évesek. Nem hiszem, hogy túl sok egyetemi széket elfoglalnálak a 10 évvel fiatalabbaktól. Ha pedig a maguk idejében mentek egyetemre, nekik az egyetem keményebb volt.
2015. júl. 1. 20:55
 8/9 anonim ***** válasza:
2: Én is akkor, viszont nem értem a problémát.
2015. júl. 1. 21:47
 9/9 anonim ***** válasza:
Igazságtalan, de az idő múlásával ennek egyre kisebb a jelentősége.
2015. júl. 2. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!