100 ezer nettós fizetés kevés? Mikor lesznek itt jobb fizetések? Képes lesz az ország kitermelni valaha is ennyi embernek?
Mert van "politikus"aki szerint igen.
Pedig hányan örülnének ekkora havi fizetésnek.
Persze ah ez gyalázatosan kicsi ami arra sem elég, hogy egyedül megéljen belőle akkor mit szóljunk a 80 ezers létminimumhoz - ami elvileg egy ember megélhetéséhez kell-meg a minimálbérhez és közmunkához?
Pedig odaírtam, hogy szarkazmus de te mégse fogod fel. Szövegértés 1-es, ülj le IQ betyár.
Én igazából az adórendszert nem értem, meg azt, hogy a gazdagabb, jobban kereső feleknek ezzel mi a problémája:
A minimálbért fel kellene tolni 150.000 Ft-ra.
+ a következőket kellene életbe léptetni:
-> minimábérig azaz bruttó 200.000 Ft-ig, ne legyen SZJA.
200.000-től 350.000 bruttóig kellene 15%-os kulcs és ez felett pedig 20%-os kulcs.
Itt a megélhetés a lényeg, a keveset keresők szinte ingyen dolgoznak, amiből meg sem tudnak élni... ez az igazságos adórendszer.
100 ezer forintból eléggé meg kell húznia magát az embernek.
Szerintem ha nagyon spórolnék, akkor albérletben a városban ahol élek:
-30 ezer bérleti díj
-10 ezer számla
-40 ezer kaja
Összesen 80 ezer forintból túl lehetne élni, és még maradna 20. De az édes kevés arra, hogy valamit kezdj az életeddel, annyi pénzből csak stagnálni lehet, főleg hogy jönnek váratlan kiadások is hébehóba.
De nem tapasztaltam, hogy olyan rossz lenne a helyzet Magyarországon. 23 éves vagyok, gyárban kezdtem sori munkásként, és 70-80 ezer forintról 2 év alatt felment a fizetésem 110 ezer forint körülire, +kafetéria, + 13. havi, + prémium, összesen talán 140-150 ezer forint vidéki nagyvárosban (nem audi) gyárimunkásként. Most más munkakörben 210 körül keresek, és ez csak 1 fokkal magasabb pozíció, mint a sori munkás.
Na de mindezek ellenére, erre a munkahelyre nem jelentkeznek sokan, pedig a gyárnak folyamatosan kellenek az emberek. Na nem mondom azt, hogy én szeretem, de akinek nem büdös a munka, és nem áll úgy hozzá, hogy "fúj multi, fúj gyár", az talál magának munkát, amiből kényelmesen meg tud élni. Persze vannak hátrányok, 3 műszak, túlórák, de még így is max. 48 órát dolgozok egy héten, sok étteremi munkakörben meg mások 70 órákat.
"A minimálbért fel kellene tolni 150.000 Ft-ra.
+ a következőket kellene életbe léptetni:
-> minimábérig azaz bruttó 200.000 Ft-ig, ne legyen SZJA."
Ez így igaz, de nem is ezzel van gond, hanem a lehetőségek és a jogos igények elég távol vannak egymástól. Úgy kell létrehozni dolgokat, hogy ezek mindig mindennel összefüggésben vannak. A hatása a következő láncszemen keresztül eljuthat a "gépezet" bármelyik pontjára, ahol túlterhelést és legalább akkora, ha nem még nagyobb problémákat okoz. Ez érzékenyebb dolog, mint egy hangszer. Ha kicsit is másképp tartjuk a húron az ujjunkat, már egészen más jön ki belőle a kellemes zene, a kedvező összhatás helyett.
Ezzel van a baj, hogy a lehetőségek és a jogosan elvárható igények egy rendelet után nem fognak hosszú távon tarthatóan összecsengeni minden vonatkozásában és szinten.
Olyan mint a repülés. Kicsit felnyomom a gép orrát és máris szárnyalok az ég felé, gondolnám én naivan. Csak egy a bökkenő, miután elfogy a pillanatnyi ledület, a sebesség lelassul és máris lebukik az orra és hosszas zuhanásba kezd a gép, amíg megint fel nem gyorsul a szükséges sebességre. Addig meg minden kínt átélünk amióta megszülettünk a rettegéstől, hogy fel lehet-e húzni megint valaha, legalább addig ahol műár tartottunk. Volt ilyen az MSZP időszakában, tudjuk. Választás előtt volt osztogatás, azután jött a fosztogatás.
Most legalább már "repülünk", nem bukdácsolunk de még nem értük el azt a sebességet, amivel ilyen manővereket meg lehet csinálni, mert az megint vissza lassítja az egészet és hamar ott találhatnánk magukat ahonnan elindultunk még 2010 tavaszán, az államcsőd közelébe.
Először el kell érni egy szintet egy megfelelő "sebességet", legyen megfelelő teljesítményű "hajtómű", amivel már bátran lehet manőverekbe is bele menni. De el fog jönni az az idő is, ha lesz elég türelmünk kivárni. Kell, hogy legyen, mert bárki más csak zuhanásba vinné az ország "repülőjét", mint az az őrült német pilóta a hegyek között, akár a baloldal tette még 2010 előtt, amikor erre lehetőséget kaptak.
Azzal védekeznek, hogy az akkori körülmények.
Azt viszont valamiért el akarnák mindenképp felejteni ami rajtuk múlott. Ha csak azt nézzük, mennyi minden terhet rá hagytak az elődök az utód kormányra, akiknek rendezni kellett a korábban általuk felvett IMF kölcsönöket, rendbe kellett tenni a lakás fenntarthatóságát és emellett kellett eljutni az infláció csökkenéséig, ami a korábbi folyamatos jövedelem csökkenés helyett ma már stabil értékálló jövedelmet jelenet mindenkinek.
Bizony 100 ezer nettós fizetés az nagyon kevés, de ezt nem lehet gazdasági szempontból egyik napról a másikra, egyik választási ciklusról a másikra rendbe tenni. Épp a leírt okok miatt.
Jó de a gazdagok vagyis a jól keresők mindig azt mondják, nem igazságos, miért adóznának ők többet?!
Erre egyszerű a magyarázat, nem adóznak többet, csak akik nem keresnek 200-at, azoknak nem kell SZJA-t fizetni.
Vagyis akár maradhat az 1 kulcs is. Ha jól tudom külföldön is van példa erre, hogy a minimálbéren nincs SZJA.
"Nem a fejesek nyelik le hanem a nyuggerek kb évi 5000 milliárd, az állam fenntartása évi kb 3000 milliárd"
1. Te is leszel nyugger, ha nem megy úgy tönkre az egészségügy, hogy egy egyszerű náthát se tudjanak gyógyítani, és belehalj.
2. Azért erről az állapotról is a Fidesz tehet. Nem kellett volna szétverni a MANYUP-rendszert! Lehet, hogy nem volt tökéletes, de akkor nem tönkretenni kellett volna, hanem megszabályozni. A szabálytalanokat büntetni, stb. Másik lehetőség lett volna a MANYUP-rendszer államosítása, nem manyup-vagyon einstandolásra gondolok, hanem mint állami pénzügyi szerv működésére. Már középtávon sincs fedezet a nyugdíjra, és a Fidesz nem véletlenül vette ki az agyonszidott alkotmányból, hogy az állam kötelessége a nyugdíjat és a TB-t biztosítani.
"Nem kellett volna szétverni a MANYUP-rendszert! Lehet, hogy nem volt tökéletes, de akkor nem tönkretenni kellett volna, hanem megszabályozni."
Azért csak gondolj bele.
Akinek volt mondjuk tízmillió forint magány nyugdíj megtakarítása a kamataival együtt.. Annyi nem nagyon volt, mer6 az ATV-n dicsekedett valaki, hogy neki már hátrom millió jött össze és "a csúnya fidesz elvette."
Mire lett volna elég az a pénz?
Havi százezer nyugellátás esetén, kb kettő és fél év alatt fogyott volna el, ha a nyugdíjazott használja fel. Emellett az államhoz nem folyt volna be az összeg, ami hiányzik a tisztességes állami nyugdíjasoktól. Vagyis amellett, hogy semmire sem lett volna elég a MANYUP, még az egész rendszert is felborítja, ha tovább működik.
Viszont itt adott volt (megörököltük) az államcsőd közeli helyzet, az IMF politikai megszorító elvárásokkal terhelt adósságunk, amit bármilyen eszközzel rendbe kellett tenni.
Erről nem is kell több szót ejteni, mert egy működés képtelen szoci átverés volt a MANYUP. Azon nem lehetett volna mit kozmetikázni, mint amikor a vitorlásnak nem az aljára, hanem az oldalára (ne adj Isten az árbócára) szerelik a tőkesúlyát.
Valamelyi szoci vezérnek jól jött, hogy néhány magán bankár havernak tudott pénzt gyűjteni, aminek a hozadékát rögtön fel is élte nagy részben a működtető szervezet. átverésnek jó volt. Sokan be is dőltek neki, mint a forintban keresők részére felszabadított vagyis elérhetővé tett deviza hitelnek. Ez mind tudatos átverés volt akkoriban és nem a véletlenek, a sors játéka. Hosszú távon előre láthatóan értelmetlen, más esetben káros dolgok, amiből fent hasznot húztak bármi áron. Azt ne feledjük, akkor az ember nem volt érték. Akkor meg sem próbálták könnyíteni a deviza hitelesek helyzetét, mert tudatosan erre épült a pénzsóvár elképzelésük.
Mint a MANYUP-nál a néhány bankár hasznára, akik miatt (hosszú távra szétosztva) jelentéktelen összegeket gyűjtögettettek az emberekkel.
Ezzel szemben most van egy infláció követő stabil nyugellátás.
A baloldal ezt is megadóztatta volna, sőt most 2013-ban kellett volna ezt megtenni a baloldal tervei alapján, de a jelenlegi kormány erre nem volt hajlandó. ha vissza jönnének a balosok, akkor ott folytatnák, ahol abbahagyattuk velük még 2010 tavaszán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!