A XIII. kerület hogyan tudott ennyit fejlődni a rendszerváltás óta?
A XIII. kerület két legfőbb városrésze (Angyalföld és Újlipótváros) igen eltérő képet mutat. Az utóbbi mindig is kellemes, élhető, már-már elit helynek számított, de az angyalföldi városrész a rendszerváltás idején még egy hihetetlenül lepukkant, tipikus munkásnegyed volt, telis-tele gyárakkal (főként a Váci út környéke). 1990 környékén nagyjából egy szinten volt pl. a X. kerülettel, Kőbányával.
Azóta eltelt 25 év és szinte rá sem lehet ismerni a XIII. kerületre. Persze most is viszonylag sok lepattant része van, de óriási területek újultak meg, szemben például Kőbányával. A rendszerváltás idején még kb. egy szinten (jó mélyen) volt a két kerület, azonban azóta a XIII. kerület elhúzott a fejlődésben, míg a X. kerület csak nagyon szerényen fejlődött.
Mitől ilyen sikeres Angyalföld megújulása?
Én érintve vagyok mindkét kerületben, és én is gondolkodtam már ezen.
Az előttem levőnek igaza van. Ezt egészíteném ki azzal, hogy a belvároshoz való közelebbi elhelyezkedése miatt a közlekedése is jobb. Illetve lehet, hogy számít a Dunához való közelség is. Nyilván az újonnan épített házakat könnyebb eladni Dunára néző panorámával.
Kőbánya esetén erőteljesebb gettósodási folyamatokat veszek észre. Ha innen BKV-val utaznál a belváros irányába, akkor milyen lehetőségeid vannak? 28-as, 37-es villamos, 9-es busz. Át a csodás Nyóckeren! Az internet tele van olyan kérdésekkel, hogy biztonságos-e ezeken a járatokon utazni. Épp most a hétvégén késeltek meg valakit a 37-esen. Akkor szerinted?!
A válasz abban is ott van, hogy a bezárt gyárak területei jó befektetésnek számítottak, és valakik éltek ezzel. Ezek átalakítása könnyű lehetőség: megvették és jól forgatták.
Kőbányán kevesebb bezárt gyár van, a lakott ingatlanokból meg ugye eléggé problémás kitelepíteni az embereket, hogy szép házakat építsenek a helyükre és drágán eladják.
Ahogy fent elhangzott, valóban fontos a jó közlekedés, itt a metró, és a hozzá kapcsolódó buszok, villamosok, és a biztonság sem mellékes szempont.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!