Meddig zsákmányolhatják ki a multik Magyarországot? Előbb-utóbb vége lesz.
Nagyon sok multi van hazánkban akik fillérekért dolgoztatják az embereket.
Az így kitermelt pénzt pedig külföldre viszik.
Nagyon sok helyen a pihenőidőt is ledolgoztatják a dolgozókkal.
plusz még ott vannak a hétvégi túlórák is.
Aztán a főnökök meg elvárják hogy még keményebben dolgozzanak és még többet termeljenek a dolgozók (ugyan annyi fizetésért)
Ha a főnökség gondol egyet,akkor több tucat vagy több száz embert is kirúgnak a cégtől.
A szerzett szakmában,pedig sokszor alig lehet elhelyezkedni,mert vagy pályakezdő az ember és akkor nincs tapasztalata. Vagy mert 40-50 év feletti és már "öreg"
Egyetlen kiút néha a külföldre való távozás.DE akkor ki marad itthon ? Lakatos Marlonbrandó? Mikor lesz ennek vége?
""Nagyon sok multi van hazánkban akik fillérekért dolgoztatják az embereket.""
Ha a béreket felemelnék a nyugati szintre a multik nem jönnének ide sok százezer embernek nem lenne munkahelye - a Merci az Audi stb... olyan helyeken épít gyárakat ahol megéri termelni.
Egyébként nem értem mit értesz fillérek alatt - egy autóipari összeszerelő üzemben dolgozom két műszakban havi 140 ezerért és van cafeteria is.
Ha nem lennének multik, akkor Magyarország valahol Bulgária szintjén lenne jelenleg.
"Nagyon sok multi van hazánkban akik fillérekért dolgoztatják az embereket."
A magyar vállalkozók meg még kevesebbért. Amúgy miért van ilyen nevetséges minimálbér nálunk? Minek fizessenek neked 130 ezret, amikor fizethetnek 70-80-at is, mert lehetővé teszi a rendszer?
"Az így kitermelt pénzt pedig külföldre viszik."
Ja vagy visszaforgatják a magyar gazdaságba, ha nyereséges nekik itt lenni.
"Nagyon sok helyen a pihenőidőt is ledolgoztatják a dolgozókkal.
plusz még ott vannak a hétvégi túlórák is."
Nekem ugyanez eddig a tapasztalatom a magyar munkaadóimmal is. Egy évet melóztam olyan helyen, ahol 9 órára voltam bejelentve és arra kaptam a fizetésemet, de valójában 11 órát melóztam naponta. Plusz 2 órát ingyen. Ilyenkor mi van?
Miért is nincsenek Magyarországon erős szakszervezetek, amik kikövetelik a tisztességes béreket és munkakörülményeket? Ja, hogy a Fidesz végleg szétverte őket 2011-ben, amikor a Munka Törvénykönyvével behozta azt a szabályt, hogy a szakszervezetek csak a kormány engedélyével sztrájkolhatnak?
Nem mintha addig jól működtek volna, de ez már az utolsó löket volt.
"Azt ugye tudod, hogy ezeknél a kizsákmányolóknál az átlagbér a magyar átlagbértől jóval magasabb? Vagy ezt nem közölték az oktatáson?"
Nem, a kucuginfón ilyenekről nem írnak.
Koplárovics Béci 16:47
Meg tudnád mondani, hogy melyik multinál fizetnek "jóval többet" a magyar átlagbéreknél? Nagyon érdekelne. Először nézz utána mennyi a magyar átlagbér, utána, hogy mennyit fizetnek egy multinál. A multi vagy kicsivel kevesebbet, vagy annyit fizet, mint a magyar átlagbér.
Egyébként azt kell, hogy mondjam, szükség van multikra. Nézz a komáromi, győr-mosoni területekre, ahol jócskán jelen vannak. Közel olyan az életszínvonal, mint Ausztria egyes régióiban. Persze ezek a multik jócskán visznek is el. Ha annyi embert lehetne dolgoztatni a "kis- és középvállalkozásoknál", mint amennyit a multik foglalkoztatnak, (és hasonlóan fizetnének), akkor nem lenne rájuk szükség.
- Zsámányónak a mútik Erzsóm, zsákmányónak minket!!!
- Ha eszt Orbán Úr megtuggya, fejükre koppint izibe, Mariskám!
A multikkal nem az a baj, hogy "fillérekért dolgoztatnak". Általában magasabb fizetések vannak ott, mint a helyi kis- és középvállalkozásoknál. Amiben rosszabb a helyzete az alkalmazottaknak, hogy a egyrészt sokkal többet kell dolgozni, sokkal nagyobb elkötelezettséget várnak, és a multi alig van tekintettel a helyi viszonyokra, kultúrára, szokásokra, stb. Hallani se akar pl. a fogadó ország vallási és nemzeti ünnepeiről és az ezekhez kötődő munkát, tevékenységet korlátozó normákról. (Vasárnapi zárvatartás miatti visítás-orkánt hallgasd csak meg.) A főnökök sokszor külföldiek, a magyar emberekben pedig rossz emlékeket ébreszt, ha idegenek utasítgatják, ha saját hazájában idegen nyelven kell beszélnie.
De a fő probléma az, hogy a multinál dolgozó nem a magyar, hanem a külföldi pénztőkét működteti, kamatoztatja, a multi ezt a kamatot (profitot) kiviszi az országból, úgy, hogy nem is adózik utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!