Egyesek mit nem értenek a választási határok átrajzolásából eredőválasztási csaláson? Nem olyan nehéz megérteni, hogyan is működik.
Ez nem egy új dolog, még bőven a 1900-as években Amerikában találták ki, tehát valami újonnan kitalált dolog.
Egy egyszerű példával:
Elmagyarázva
Van A és B eset. Mind a kettőben 10 piros és 10 kék párti szavazó. Összesen 4 képviselő választható. A 20-ból 2 piros és 2 kék képviselő kerül be a parlamentben arányosan. Akkor ha igazságosan vannak a határok megrajzolva.
Viszont a B esetben a piros párt kicsit átrajzolta a körzeteket úgy hogy az számukra legyen kedvező. Így 3 piros és 1 kék képviselő jut be annak ellenére, hogy még mindig 50-50% a színek aránya.
Ez kb jól elmagyarázza egyszerűen, hogy a határok átrajzolásával hogyan lehet egyszerűen csalni.
Inkább ezt a képet használd, ez érthetőbb.
Ezt akartam csak nem találtam.. köszi
helyette csináltam gyorsan sajátot
Már nem azért, de mi a csudát jelent, hogy "igazságosan vannak a határok megrajzolva"? Tudnék olyan ábrát készíteni, ahol a határok ugyanott vannak, mint az első ábrán, és a piros:kék arány is ugyanennyi, mégis 3 piros 1 kék lesz a parlamentben. Nyilván lehet ezzel játszani, de előbb definiáljuk már, hogy milyen egy "igazságos határ"!*
Másrészt: Akármennyire is ügyes emberek készítik a statisztikákat, nem hinném, hogy ezzel lényegesen lehetett manipulálni az eredményeket.
Harmadrészt: És ha így is van... akármennyire is sportszerűtlen a dolog, ez nem csalás. De való igaz, sportszerűtlen.
*: ha már próbáljuk idealizálni a választókörzeteket... Az én filozófiám szerint akkor lehet egy körzetet igazságosnak mondani, ha az ottani eredmények a globális eredménnyel azonosak lesznek. Szerintem ez egy elfogadható definíció lenne az "igazságos határra". Ha a választások eszerint mentek volna, minden egyes körzetben 45%-kal a Fidesz-KDNP nyert volna. Tippelj, mekkora lenne a felháborodás így? :D
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!