Magyarországon fellehet venni nemesi címet?
Azt tudom, hogy régen nem lehetett felvenni.De, változott-e azóta valami?
Én eredetileg is nemesi származású vagyok, csak visszavenném azt a címet, ami amúgy is megilletne.
"Az 1947. évi IV. törvény kimondja a magyar nemesi és főnemesi rang (herceg, őrgróf, gróf, báró, nemes, primor, lófő), az örökös főispáni cím, valamint a kitüntetésként adományozott rangjelző címek és méltóságok (valóságos belső titkos tanácsos, titkos tanácsos, kormányfőtanácsos, kormánytanácsos stb.) megszűnését. A külföldi államfők által adományozott nemesi és főnemesi rangot jelző címek viselésére adott engedélyeket ugyancsak hatályon kívül helyezi.
Mindezen címek és a „vitéz” cím használatát a törvény kifejezetten meg is tiltja. Ugyancsak tilos a nemesi előnév, nemesi címer és jelvény vagy a nemesi nemzetségi származásra utaló kifejezés (de genere…) használata.
Megtiltja a törvény a két világháború közötti Magyarország társadalmában burjánzó főméltóságú, nagyméltóságú, kegyelmes, méltóságos, nagyságos, tekintetes, nemzetes stb. címzések használatát is (akár rangra, akár közszolgálati pozícióra utalva), de kiveszi ebből a körből a diplomáciai érintkezést és az egyházak belső használatú címzéseit."
"csak visszavenném azt a címet, ami amúgy is megilletne."
Akarod mondani megilleti ükükdédszépnagyapádat, aki 1000 éve jó családba született :D
A vér nem válik vizzé! Ha az ükapját megillette, akkor őt is megilleti, még akkor is, ha Magyarországon hivatalosan nincs nemesség.
Nevetségesnek tartom az emberek szűk látását. Jó lenne belátni, hogy szinte az összes híres történelmi személyünk nemes volt, ezért maga a nemesség is több tiszteletet érdemelne.
Én is nemesi származású vagyok.
Én úgy látnám a demokratikus köztársasági értékek és a nemesi címek harmonizációit, hogy a nemesi címet lehessen használni névelőtagént, mint ahogy a doktori és egyéb tudományos címeket, de ne jelentsen előjogot, mint ahogy a doktori cím sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!