Ma szégyen munkanélkülinek lenni?
Nyugaton szégyen, mert ott csak az nem dolgozik aki nem akar mert lusta paraszt, de ennek ellenére, bőségesen eltartja az állam.
Itthon nem annyira szégyen, mert sok helyen egyszerűen nincs semmilyen munkalehetőség, még fillérekért sem.
Szégyen.
Amúgy is, ebben az országban ott kötekedik mindenki a másikkal, ahol csak tud.
Akkor miért pont a munkanélküliségbe ne kötnének bele?
"de ennek ellenére, bőségesen eltartja az állam. "
lol, hát akkor te se jártál még nyugaton
"Itt az ország közepén ahol én lakom aki akar az talál munkát."
Én a keleti részén lakok, de itt is lehet munkát találni, ha valaki AKAR.
Nem olyan egyszerű a kérdés... Szerintem az okoktól függ.
1. Ha valaki nem AKAR dolgozni, hanem mások nyakán élősködik (szülők, rokonok stb.), az számomra megvetendő életmód. (Mondanám, hogy szégyen, de az ilyenek pont nem szokták szégyellni magukat.) És ebbe a kategóriába beletartoznak azok is, akik csak mondják, hogy akarnak dolgozni, de szerintük nincs hol; mert ha valaki nagyon akar, akkor tényleg talál munkát. (Legalábbis felénk biztosan. Csak nem kellene annyira válogatni.)
2. Ha valaki tényleg akar dolgozni, és nem derogál neki az "alacsonyabb rendű" munka, de mégsem tud állást szerezni, azon szerintem semmi szégyellnivaló nincs.
3. Ha valaki bizonyos okokból nem akar dolgozni, de nem folytat parazita életmódot, azaz mégis képes eltartani saját magát (plusz még esetlegesen azokat, akikért felelősséggel tartozik), az sem szégyellnivaló dolog. Természetesen nem arra gondolok, hogy bűnözésből vagy hasonló görbe módokon tartja fent magát az illető.
Nekem például volt már pár rövidebb időszak, amikor szándékosan "pihentem" pár hónapot, mert megtehettem, volt annyi tartalékom. (De amikor meg szükséges volt, akkor elvállaltam képzettséget nem igénylő munkákat is néhány napra/hétre/hónapra. Nekem nincs ezzel semmi bajom. Akinek meg van, az "egye meg" az iskolai végzettségeit igazoló bizonyítványokat és okleveleket. :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!