Mit szóltok ahhoz, hogy áprilisban a fideszes jelölt Veszprémben még több mint 22 ezer szavazatot kapott, most meg majdnem csak 11 ezret?
Azt hiszem, ez normális. A baj az, hogy az a 11 ezer szavazó nem pártolt át máshova, hanem egyszerűen nem ment el szavazni. Vajon ki tudja majd megszerezni őket?
A baloldal nem volt képes elcsábítani a bizonytalan szavazókat, és ennél jobb sanszuk nem lesz, mert a kormány most elég népszerűtlen intézkedéseket hozott, és a nemzetközi események is a baloldalt erősítették. 2018 sokkal-sokkal nehezebb lesz. Egy kis rezsicsökkentés a választások előtt, és a bizonytalanok máris visszamentek a Fideszhez. Vagy radikalizálódnak, és irány a Jobbik? A baloldal szempontjából egyik forgatókönyv rosszabb, mint a másik.
Szóval szerintem ezen a választáson - akármennyire is nagy a hurráhangulat - az igazi vesztes a baloldal. Mert nem sikerült a bizonytalan szavazókat megszólítaniuk, márpedig már nem sok idejük van, mielőtt azok visszapártolnak a Fideszhez, vagy lecsapódnak a Jobbiknál.
Az igazi győztes pedig szerintem a Jobbik, mert kapott tizenegyezer potenciális szavazót, akik alapvetően jobboldali érzelműek, mert eddig a Fideszre szavaztak, most viszont elbizonytalanodtak. Most van két évük megszerezni őket, mielőtt beindul a fideszes kampánygépezet. Kíváncsian figyeljük.
(Ja, és ezt nem én találtam ki. Jól emlékszem még 2004 őszére. Pont ugyanez a sztori volt: fél évvel az EU-csatlakozás eufóriája után kormányválság, népszerűség a mélyponton, minden nap új botrány, sorra elvesztett időközi választások, sokszázezres ellenzéki tüntetések. És ki nyert 2006-ban? Bizony, bizony...)
Akár milyen baloldali, szégyellte volna bármelyik baloldali párt nevét is felvenni, nem csodálom. Én is szégyelltem volna.
És a Fidesz és a Jobbik együtt majdnem 50%-ot tett, ki, többet mint Kész Zoltán és az LMP jelöltje együtt, nem tudom hol van szó a baloldal győzelméről, a szavazók nagyobb része jobboldali. Kész Zoltánnak minden elismerésem, de ha megnézitek a szavazási arányokat, Veszprémen még mindig a jobboldal dominál.
És harmadrészt nagyon kevesen mentek el szavazni, kevesebben mint eddig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!