Sokan miért sírják vissza Nagy-Magyarországot mikor 500 éve létezett utoljára?
Kérdező, ez elég gyenge provokálás.
Ha tudnál valamit a történelemből, tudnád azt is hogy az Osztrák-Magyar Monarchia (egyébként már a neve is elárulja) egy olyan állam volt, amely két állami entitásból, az osztrák örökös tartományokból és a Magyar Korona országaiból (mint állam) tevődött össze. Mindkét országnak saját fővárosa volt (Bécs és Budapest), saját belügye, saját országgyűlése, saját törvényhozása, saját koronája (az egyik egy császári korona, a másik egy királyi korona). A két államot viszont az uralkodó közös személye és a közös ügyek (külügy, hadügy és ezeknek a pénzügyei) fűzték össze.
Vagyis létezett Magyarország mint állam.
Vagy ha szerinted nem, akkor légyszi, fejtsd már ki, hogy mi a különbség a Bach-rendszer és a dualista rendszer között? Ha olyan okos vagy történelemből...
Ha annyira dualista rendszer lett volna akkor miért volt hazánkban osztrák cenzúra? Vagy osztrák király?
Még mindig várok egy térképet, egy Európa térképet amin ott van Nagy-Magyarország.
A dualizmusban egyáltalán nem volt hazánkban osztrák cenzúra. Ennek nézz utána jobban. De nem is a cenzúra kérdése dönti el, hogy egy állam létezik-e vagy sem. A reformkorban pl. létezett osztrák cenzúra, de létezett magyar állam is, mert a magyar országgyűlés törvényei vonatkoztak Magyarországra, amit a magyar királynak kellett aláírni.
A király nemzetisége sem dönti el, hogy egy állam létezik-e vagy sem. Nagy Lajos francia volt a középkorban, mégis létezett Magyar Királyság...
# 26
Nem csak természetföldrajz létezik. Javaslom nézz utána a földrajz fogalmának. Feltéve, ha nem akarsz abból is megbukni a történelem mellett.
Én ugyan tanultam ebből, de én sem értem, mit siránkoznak azok, akik nem is éltek a Trianon előtt és idején. Rajtunk kívül is vannak más országok, akik területeket vesztettek, pl. az oroszok a finnektől vették el Karéliát.
Aki ezen sopánkodik, akkor megkérdezem:
-beültél egy időgépbe és visszamentél abba az időbe?
-hogy lehet az? Te nem is éltél akkoriban!
-jobb békében élni, mint háborúskodni. Nézd meg mi történik Kelet-Ukrajnában!
Azért mert az volt a természetes, és ma is az lenne. Ma egy természetellenes állapotot tartanak fenn mesterségesen. A feszültség addig fog fenn maradni, amíg ez a kényszerhelyzet meg nem szűnik.
Azért nem természetes mert egy önálló földrajzi területet osztottak fel úgy, hogy a széleit olyan országoknak adták oda szándékosan, melyeknek a Kárpát-medencei része csak kis hányadot foglal el.
Azért volt szükség a Kárpát-medence feldarabolására, mert katonailag szinte bevehetetlen volt. Gondoljunk bele, 1919 -et írunk. Így, hogy a középső részt megfosztották a külső hegységektől és a széleit hozzácsatolták külső országokhoz, megszűnt egy bevehetetlen erőd Európa közepén.
Ja, és nem 500 éve létezett utoljára, de ezt előttem már kifejtették.
Amúgy a szlovákok szeretik ezt a verziót hangoztatni arra válaszolva hogy mi mindig azzal jövünk hogy Szlovákia csak 1992 óta létezik. Ők meg azt mondják hogy Magyarország meg csak 1919 óta, mert előtte a Monarchia része volt. Persze ez nem igaz, ahogy a többiek is írták.
Azt már meg sem merem említeni a kérdezőnek hogy milyen szerepe volt a Kárpát-medencének az európai kultúrában. Ha meghallgatna szegény egy Szántai Lajos előadást, égnek állna a haja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!