Titeket nem bosszant, hogy amiket meg tudunk termelni, le tudunk gyártani itthon is, azokat se nálunk gyártják?
Nem azt mondom, hogy megpróbáljunk újra nulla nyersanyaggal a vas és acél országa lenni, vagy éppen narancsültetvényekkel kísérletezzünk, de az már tényleg egy vicc, hogy könnyűipari termékeket és itthon megtermő élelmiszereket se gyártunk. Ráadásul a boltban már első blikkre észre se lehet venni, hogy melyik termék magyar és melyik nem. Mindig igyekszem magyar terméket venni, de tegnap is dobtam egy hátast, miután kiderítettem, hogy a Globus ketchup és az Amodent fogkrém már Hollandiában készül :(
Esküszöm nagyobb volt a nemzet önbecsülése a szocializmusban, akkor legalább bementél egy boltba és láttad, hogy amit képes megtermelni az ország az legalább hazai termék.
Múltkor azon hidaltam le, amikor a következőt láttam meg egy boltban: Alma, új-zélandi. Bakker, a Magyarországon legkönnyebben megtermő, legáltalánosabb gyümölcsöt a Magyarországtól lehető legtávolabbi helyről importáljuk...
"Most mi után sírunk tulajdonképpen?"
Azután, hogy az országban egy csomó mindent meg tudnánk termelni még kapitalista körülmények között is. Könnyűipari termékeket, ételeket stb. és szinte semmit sem termelünk.
Ott van Bulgária, hasonló földrajzi és politikai körülmények vannak, mint nálunk, az ország is kb. akkora, EU tagok is, sokkal szegényebb ország nálunk, vannak emberek, főleg a bolgár cigányok, akik szó szerint viskókban élnek. Mégis ha bemész egy bolgár boltba, tele vannak a polcok helyi alapvető termékekkel, még a tengerparti nyaralóhelyeken, a turistáknak fenntartott boltokban is elsősorban ezek vannak. Nálunk miért ne működne akkor?
Meg ezeket az átveréseket nem bírom, hogy megnézed a polcon, hogy győri keksz, de jó, mint régen, azt a termékkódot megnézve kiderül, hogy valahol Nyugaton gyártják. Amodent fogkrém, magyar zászlóval a dobozán, azt holland, Globus ketchup, de jó, hazai ketchup, aha persze, az is holland.
Ez nem kommunizmus vágyakozás, meg Kádár-nosztalgia, hanem a józan ész. Teljesen ki vagyunk szolgáltatva más országoknak, olyan rosszul van szervezve a gazdaságunk, még egy csóró bolgár is megteheti, hogy helyi termékekből él meg, mi meg hozzájuk képest it Hawaiiozunk azt mindent importálunk, mintha valami törpe városállam vagy sivatagi kutatóbázis lennénk, ahol semmi se terem meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!