Hogy lehet, hogy a baloldal most a választásokon jóval nagyobb győzelmet aratott a fidesz felett mint tavasszal annak ellenére, hogy kevésbé ismert jelöltet állítottak és most csak az mszp támogatta?
Mutyi Orbán és a mutyi kormánya lejáratták magukat.
Elege lett az embereknek a hazugségokból.
Nem tudom, talán szerepet játszik, hogy a Fidesz az októberi választás után bevezetett vagy 26 újabb adót, most meg éppen lenyúlják a maradék MANYUP pénzeket is.
Ez szerintem éppen elég, hogy megutálják őket azok, akik nem fanatikusok.
A "jóval többel nyert" sajnos csak abban az összevetésben igaz, hogy a szavazók hány százaléka szavazott az MSZP-re, és hány a Fideszre.
Ha kicsit belenézel a számokba, valójában most is az történt, amit a Fidesz akart.
Az Újpesten túlmutató érdekes kérdés az volt, sikerült-e az őszi eseményekkel megmozdítani az eddigi bizonytalan szavazókat. Több szavazatot kellett volna kapjon az ellenzék a tavaszinál, ez mutatná ugyanis a kormányváltó hangulatot.
Ehhez képest az MSZP a tavaszhoz képest kb. 7800 szavazatot vesztett, az összes ellenzéki párt együtt közel tízezret. Ez sajnos a Fidesznek kedvező eredmény.
Igaz, hogy ők is elvesztettek több mint tízezer szavazót, de ez várható is volt, a tavaszi Fidesz-szavazók közül sokan elbizonytalanodtak azóta, és sokan eleve úgy gondolják, hogy a kétharmad már túlzás. Miért menne el egy Fidesz-szavazó a biztos fideszes többség tudatában szavazni egy eleve esélytelen mandátumért?
Az igazi kérdés az volt, hogy a tavaszi bizonytalanok közül hányat sikerül az ellenzéknek a kormány ellen fordítani. Hát kiderült, hogy senkit - sőt, még a tavaszi ellenzéki szavazók közül is majdnem tízezren otthon maradtak.
A Fidesz látványosan alig kampányolt, nem is akartak mozgósítani: sokkal jobb nekik egy alacsony részvételű nagy vereség, mint egy magas részvételű szoros vereség. Győzelmi esélyeik pedig úgysem voltak.
Szóval én nem örülnék annyira. Újpesten a Fidesz nem nyerhetett, az egyetlen dolog, amire törekedtek, az alacsony részvétel volt. És megint nekik lett igazuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!