Miért van az, hogy a kormány akarja eldönteni, hogy ki minek menjen? Miért kell dolgokat ennyire szankcionálni? Nem a különböző szakokat kellene népszerűsíteni, hogy a fiatalok maguktól válasszák és ne azért mert nincs más lehetőség?
És ahogy elmondják nem a mennyiséggel van baj a szakmunkások között hanem a minőséggel...
Én is olvastam a cikket nem is olyan régen és valamilyen szinten egyet is értek az alapgondolattal. Viszont a megvalósítással már most látom előre, hogy gondok lesznek, mivel a Fidesz van az egész mögött.
Ezentúl is mindenki annak tanul tovább, aminek csak szeretne, viszont ha olyan szakmát választasz, amire nincs kereslet, akkor fizetned kell. Ezért három megoldás van:
- Vagy keresel egy olyan szakmát, ami keresett is és szívesen is csinálnád, vagy
- keresel egy olyan szakmát, amiből nincs hiány, de összeszeded magadat, jól tanulsz és bekerülsz a kevés fizetős helyek egyikére, vagy
- a zsebedbe nyúlsz és eljársz fizetős képzésre.
A problémák pedig ott lesznek, hogy egyrészt a szakmunkások manapság itthon nincsenek olyan szinten megbecsülve, mint például nyugaton a másik pedig; hogy míg nyugaton egy diplomás és szakmunkás keresete között nem túl nagy a különbség, addig itthon ég és föld a kettő.
Végül arról nem is beszéltünk, hogy mekkora forrásokat vontak már eddig is ki az oktatásból és egyszerűen erőtlen az egész. Olvashattátok ti is, hogy sokan odáig nem jutnak el, hogy megtanuljanak rendesen olvasni és írni, nemhogy az adott szakmát korrektül űzni. A probléma pedig itt van.... Még a hiányszakmákból is (legyen az akár diploma) olyan embereket képzünk, akiknek kikerülve az iskolapadból fingjuk sincs az egész szakmáról. Gyakorlatilag az őket foglalkoztató cégeknek még hónapokig azzal kell foglalkozni, hogy a gyerek beletanuljon a szakmájába, amire ott lett volna a lehetőség az oktatás alatt. Erre lenne jó az, ha nem az iskolai műhelyben kéne bohóckodni, hanem kiszerveznék őket rendes munkahelyekre.
Mondom én ezt úgy, mint végzett technikus és hamarosan végzett mérnök. Mi is ott szórakoztunk anno az iskola műhelyében és egy falat nem tudtunk normálisan megrakni. Egyetemen meg a kötelező nyári gyakorlaton kívül (amit sokan csak lepapíroztak), semmi értelmes dologban nem volt részünk. Hogyan várhatják el egy frissen végzett mérnöktől azt, hogy tisztában legyen minden modern építőanyaggal, ha az egyetemen a szoci házgyár termékeiből kell vizsgázni?
Édes istenem... Szóval az van, hogy a közhiedelemmel ellentétben a magyar oktatás színvonala igencsak gyenge. Ez nem tegnap kezdődött nyilván, de nem is segít rajta semmit, ha még ennél is kevesebbet költünk rá.
Az úgynevezett büfészakokat nem megszüntetni kellene, hanem a színvonalukat emelni (például külföldi oktatókkal, ha már ilyen ergya a hazai merítés), de ehhez meg pénz kellene. Meg az is, hogy a közoktatás sokkal jobb hatékonysággal dolgozzon, ahhoz meg szintén minőségi tanerő, amihez meg pénz.
Magyarországon egyébként pont az olyan lenézett, "nincs igény rá" szakemberekre lenne égető szükség számos területen, mint a szociológus, szociális munkás, kommunikációs szakember és társaik.
#9-10:
Megfogalmaztad a társadalmunk két legsúlyosabb félreértését!
#9: attól, hogy az emberek hülyék, még nem veheted el tőlük a jogot, hogy döntsenek a sorsuk felől. Ha az adófizetők a Fideszre bízzák az országot, akkor az így lesz. Szerintem is hülye a főnököm, hogy nem vesz nekem ajándékba BMW-t, de ő nem így gondolja. Mindenkinek jogában áll hülyének lenni és tönkretenni a saját életét. Minden társadalomnak is jogában áll hülyének lenni és tönkretenni a saját országát. Erről szól az a demokrácia, amiért most hirtelen mindenki úgy odavan.
#10: az ember alapvetően nem azért tanul és dolgozik, hogy közben jól érezze magát, hanem hogy eltartsa magát és a családját. Persze fontos, hogy a lehetőségekhez képest minél testhezállóbb munkát válasszunk, na de ne az döntse már el a foglalkozásomat, hogy mit van KEDVEM dolgozni!
És nem is azért fogom lelkiismeretesen megcsinálni a munkámat, mert annyira szeretem, hanem mert 1) alap igényesség 2) így fogok tudni jövő hónapban is dolgozni és enni adni a családomnak.
Pont az a baj a mai munkamorállal, hogy sokan úgy gondolják, nekik joguk van kedvtelésből tanulgatni meg dolgozgatni. Aztán ha éppen olyan feladatot kapnak, amihez nem annyira van kedvük, akkor már le is sz*rják, jön a hanyagság, a lopás, a szájhúzogatás.
Pedig inkább örülni kéne, hogy még így is megannyi szakma közül lehet válogatni, és nem kell kötelezően napszámosnak vagy bányásznak lenni, mert az az egyetlen megélhetési lehetőség a környéken. Sok helyen van ez így, még Európában, Magyarországon is!
ma 18:44
Na erre hagy hozzam fel a saját példámat.
Én középiskolában gépészetet tanultam egy ideig. Sokaknál ez egy felkapott szakma (a korábbi cikkben ez taglalva van, hogy miért hülyeség), én is erre jelentkeztem. de időben rájöttem, hogy ez engem mennyire nem érdekel. Mások ott beszélgettek egyes dolgok felépítéséről(pl autóban lévő motor), stb, de ezek engem nagyon nem érdekeltek. 1 év után rájöttem, hogy ez nem jó, mert nem érdekel. Akkor felmerül a kérdés. Milyen szakember lettem volna ezen a területen ha itt maradok, csak azért mert a kormány számára ez egy felkapott és támogatott terület?
Az meg más kérdés, hogy mikor elkezdtem, már akkor is úgy voltam vele, hogy középfokkal nem fogok megelégszeni. Már akkor is egyetemre mérnökire mentem volna.
Így végül más egyetemi szakot választottam, mert az érdekel engem. Nem utolsó sorban a fizetés kiemelkedő és az elhelyezkedés is a legjobb.
Tehát mehetek gépésznek, kőművesnek, villanyszerelőnek, stb, de ha nem érdekel a terület akkor abból a munkából nem biztos, hogy minőség lesz.
"Pedig inkább örülni kéne, hogy még így is megannyi szakma közül lehet válogatni, és nem kell kötelezően napszámosnak vagy bányásznak lenni, mert az az egyetlen megélhetési lehetőség a környéken. Sok helyen van ez így, még Európában, Magyarországon is!"
NEM! Nagyon nincs minek örülni itt. Amiről beszélsz, az a harmadik világ, Magyarország messze nem ebben a ligában játszik. Bőven van annyi pénz itthon, amiből csúcs oktatást lehetne (és kellene is, amennyiben felemelkedést szeretnénk) csinálni. A kérdés, miért fontosabb látszólag lassan minden más a magyar társadalomnak?
#17: nem tudom, te hol élsz, én nem a harmadik világról beszéltem, hanem egy 10 ezer lakos feletti magyarországi városról. És visszautasítom, hogy bármilyen szempontból "más ligában" játszanánk, ugyanolyan magyarok vagyunk, mint ti, tőletek egy óra autózásra.
Ahol a családban mindenki volt már minden, a tescós biztonsági őrtől a sírkövesen és bolti eladón át a kórházi beteghordóig. És senki nem kezd el azon hisztériázni, hogy "bolti eladóként nem találta meg a testhezillő hivatását", hanem dolgozik, hogy legyen pénze.
Szerinted hány ember tartja testhezálló feladatnak, élete hivatásának azt, hogy havi hetvenezerért 12 órában a földet túrja, vagy kasszázzon egy szupermarketben, vagy félholt embereket tologasson egy kórházban? Mégis, ha ezek az emberek inkább elmennének valami menőbb szakmát tanulni, ahol "jobb teljesítményt tudnak nyújtani", te rövid úton éhen halnál.
Különben is, ez milyen zsarolás már, hogy "ha nem kapok testhezálló feladatot, az meg fog látszani a teljesítményemen". Hát és az kinek lesz rossz? Ha meglátszik, akkor majd mehetsz közmunkára, és jön valaki más, akinek nem látszik meg a teljesítményén! Úgyhogy panaszkodás helyett inkább iparkodj, hogy ne látszódjon meg a teljesítményeden!
És felháborítónak tartom azt, hogy mindeközben a pesti ficsúrok istenadta joguknak tekintik, hogy 23-25 éves korukig ne kelljen dolgozniuk, és tök ingyen szerezhessenek egy olyan diplomát, amilyet csak akarnak. Aztán ahelyett, hogy hálát adnának mindenkinek (elsősorban a családjuknak, aztán nekünk, adófizetőknek) a fene jó dolgukért, még a tetejébe megy is a panaszkodás, hogy "nem érzem úgy, hogy ezen a szakon ki tudnék teljesedni, inkább átmennék máshova - Apa, fizeted?" Hát hol élnek ezek?
Minálunk az egyik rokonomon látszott, hogy tehetséges, és tovább akart tanulni. A család összedobta a pénzt, hogy fel tudjuk küldeni a városba tanulni. Össze is kapta magát rendesen, befejezte az egyetemet, sőt még egy második diplomát is szerzett, mi pedig nagyon büszkék vagyunk rá.
Ja, és róla kb. tízéves kora óta tudta az egész család, hogy mi lesz belőle, mert annyira sokat tanult önállóan, és bekapcsolódott amatőr tevékenységekbe a választott szakmájában. Nem érettségi előtt fél évvel kezdett el rajta meditálni, hogy "jaj mi is legyek".
Szóval akinek tényleg istenadta tehetsége van valamilyen hivatáshoz, annak azért legtöbbször családi és állami segítséggel sikerül ehhez illő diplomához jutnia. Pont azért, mert szerencsére nem a harmadik világ vagyunk, hanem egy fejlett állam.
De "istenadta tehetségből" kevés van, és rajtuk már kiskoruk óta látszik, hogy mi lesz belőlük. Mi, többiek pedig megyünk és dolgozunk, ha jó munkát találunk, akkor örülünk, ha kevésbé jót - hát, tulajdonképpen már annak is örülünk!
19-esnek nagyon igaza van.
Elfelejtodott, hogy a felsooktatas az ELITkepzes. Nem cel, nem is lehet, hogy az atlagos kepessegueknek, a tomegeknek adjanak diplomat a kezebe, mivel ez a diploma leertekelodesehez vezet (mint ahogy vezetett mar az elmult husz evben is, mert lattam kik kaptak diplomat a BME-n is akar, azok akik 4-es 5-osre diplomaztak, na regen ok lettek volna azok akik egyaltalan kepesek elvegezni a kepzest).
Azok tanuljanak tovabb, akik valoban kivalo kepesseguek, akik az atlag felettiek. Az atlag az csinalja az atlagmunkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!