Az emberek mért nem fogják fel, hogy az állam miatt nincs munkájuk? Vagy én vagyok buta?
Pl itt is volt egy kérdés, ahol 2 diplomás ember élt egy albérletbe és alig bírtak kijönni hónapról hónapra, mert az egyikük nem a tudott elhelyezkedni a másiknak meg csak alkalmi munkái voltak.
Erre oda írtam a választ, hogy köszönje a Fidesznek.
Aztán le lettem pontozva 0%-ra. Tényleg nem ez zavar, hanem az, hogy szerintük ehez semmi köze az államnak.
Vagy én gondolom rosszul? Őszintén, senkit nem fogok emiatt lepontozni.
Igen, valóban vannak egynéhányan, akik képesek saját sorsukat irányítani. De nem az a jellemző. Azért van kölcsönhatás az egyén és társadalom állapota között. És eszerint nő azok száma, akik már nem képesek önmaguk sorsát befolyásolni, a munkavállalás lehetőségét nem ők döntik el.
Viszont van tömeghatás is. A döntő többség nem tud, nem akar és nem mer külön utakon járni. Ehhez szervezettség kellene. A közhangulat ezt nem méltányolja. A hatalmi szervezet kiépült, ezt nem tolerálja. Nincs erő, amely hiteles is és kezdeményezni is képes egyben. A gyenge hitelesség nem épít semmit. Hasonlóan nem a hiteltelen erő. Ezért tehát nem arról van szó, hogy nem fogják fel, hanem arról van szó, hogy maguknak sem merik megfogalmazni. Félnek. A többség pedig gyűlöl, ennyi maradt neki a sikerélményből.
Ez bonyolultabb kérdés annál, minthogy csak az állam vagy csak a dolgozó/munkanélküli hibája. Például a munkanélküli, amíg még tanult, választhatott volna olyan szakmát, amiben tartósan munkaerőhiány van, van módja utána nézni, mit mennyire fizetnek meg, legalább nagyjából. Viszont elvárható-e valakitől, hogy olyan szakmát válasszon, ami nem érdekli vagy amihez nincs érzéke?
Ha végzett és kikerült a munkaerőpiacra, jobb, ha nem csak a közvetlen környezetében keres, hanem hajlandó magát mobilizálni, és akár megyékkel arrébb költözni, ha csak ott van a képzettségének és igényeinek megfelelő munka.
De az államot terheli a felelősség, hogy olyan környezetet biztosítson, ami kedvez a munkahelyek létrejöttének és élhető feltételeket biztosít a munkaadónak és munkavállalónak is.
Ebben a kérdéskörben lehet hibás a munkavállaló és az állam is. Gyakran mindkettő.
Részben nem igaz, hogy csak magadnak köszönheted a munkahelyedet. Gondoljunk csak az autógyárakra (nem a mercire gondoltam)vagy jó néhány nagy cégre amit a kormány csábított az országba - sok cég nem jött volna az országba ha nem ajánlanak nekik kedvező feltételeket.
Az sem mindegy milyen kormány van hatalmon az MSZP csak egy autógyárat hozott az országba, azt tudjuk, hogy a fidesz ezzel szemben jóval több kisebb és nagyobb vállalatot csábított már az országba (gumigyár, autóipari cégek stb...) ha ezek nem lennének kevesebb lenne a munkahely.
Ha például a jobbik kormányozna akik elűznék a külföldi érdekeltségű cégeket akkor lenne csak igazán munkanélküliség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!