Szerintetek mi alapján lesz valaki Bal vagy Jobb oldali?
Tudom kicsit elvetemült egy kérdés, de szerintem mindkét "embertípusnak" vannak hasonló problémái és véleménye is. Nem lehet,hogy az egész ,csak a társadalom egymásra haragítására megy ki,miközben mindkét nagy párt sz*rik az emberekre?
Én azt hallottam,hogy év végén mindig kisorsolnak egy autót a képviselők(temészetesen az adófizetők pénzén) és a valójában semmi bajuk nincs egymással. Még Gyurcsán-Orbánnak sem! Hallottatok erről,mi a véleményetek?
Kérdező: szerinted miért írja valaki a mellékneveket nagy kezdőbetűvel?
A politikai szemléletet jelentősen befolyásolja a származás, a neveltetés, az egyéni élmények, tapasztalatok, és életkörülmények. Egy nagyparaszt, vagy klerikális család sarja (akinek a nagyapját megverte az AVO, vagy internálták Szibériába) valószínűleg nem szavaz a baloldalra, de egy kétkezi munkás, vagy kispolgár sem igen lesz tudatos, következetes keresztény-nemzeti-konzervatív pártszimpatizáns. Nem is kellene elvárni senkitől, hogy egy adott párttal rokonszenvezzen, hiszen bőven lehet oka tartózkodni akármelyiktől. Ha csupán ennyit megértene a társadalom, fele annyi kígyót és békát kiabálnának egymásra.
Az autónyeremény szerintem baromság, viszont abban egyetértek, hogy a politikusoknak valójában sokkal kevésbé van bajuk egymással, mint amennyire az emberek életébe bele tudnak tenyerelni a politikai különbségek.
"Szerintetek mi alapján lesz valaki Bal vagy Jobb oldali?"
Ez nem egy "szerintem" kérdés, ugyanis bizonyított tény (értékrendfelmérés mutatja meg), hogy a bal- és jobboldaliak között a különbség a Kádár-rendszer megítélése. A családi és ismerősi kör határozza meg. Az baloldali, aki baloldali családban született. Pl. szegényparaszt gyereke, aki 1950-től középiskolába, majd egyetemre járhatott, baloldali lesz, és az ő gyereke is nagy eséllyel örökli a baloldaliságot. Viszont egy nagybirtokos, aki 1945-ben elvesztette a földjét, ellenséges volt a szocializmussal szemben, és az ő gyereke, majd unokája is inkább jobboldali lesz.
Akinek a nagyszüleit Auschwitzba vitték, az baloldali, mert '45 neki felszabadulás. Akinek a nagyszüleit a Gulágra vitték, az jobboldali, mert '45 neki megszállás.
Egyébként még szép, hogy a zsidók többsége baloldali (messze nem mind azok különben), hiszen a zsidóknak az oroszok bejövetele a túlélést jelentette. Eléggé empátia nélkül van, aki nem érti ezt az összefüggést.
Ez nem öröklődik 100%-ig, ezért van az, hogy a fiatal generációkban 80% körül van a jobboldal, miközben a 70 évesek körében még most is 50% körül van az MSZP támogatottsága, amikor országosan csak 20%. De érdekes, hogy amikor a 90-es évek elején készültek az első közvéleménykutatások, akkor az akkori 70-80 évesek még sokkal jobboldalibbak voltak, mint az 50-60 évesek, és ennek valószínűleg az az oka, hogy ők a szocializmusból nemcsak Kádárra, hanem Rákosira is emlékeztek, vagy pedig ők nem Kádárra, hanem Horthyra nosztalgiáztak.
20-30 év múlva már nem nagyon lesz jelentősége ennek a mostani bal/jobb játéknak, mert akkor már a Kádár-rendszer a távoli múlt lesz.
"Én azt hallottam,hogy év végén mindig kisorsolnak egy autót a képviselők"
Erről még nem hallottam, és nehéz is elhinni, hiszen autójuk szerintem van elég.
"semmi bajuk nincs egymással. Még Gyurcsán-Orbánnak sem!"
Ez változó. Nagyon gyakori, hogy fideszes és szoci képviselők, közéleti akárkik normális hangnemben beszélgetnek a folyosón stb. Sőt, még össze is járogathatnak, ld. Kéri-vitaest.
Itt is igaz, és nem győzöm hangsúlyozni: a szurkolók utálják az ellenfél szurkolóit, a csapattagok ritkán utálják az ellenfél csapatot a sportban és a politikában is!
Ld. pl. Torgyánt és Hornt. Torgyán sokszor követelte, hogy a "bolsevista Horn-kormány" mondjon le. Amikor Torgyán kórházba került, Horn rögtön meglátogatta. Egyszer Horn részeg volt a parlamentben, ekkor nevezte Torgyánt "pubi"-nak, aztán magyarázkodott, hogy ez részéről barátságos gesztus volt. Nekem az az érzésem, hogy Horn szimpatizált Torgyánnal, noha politikai ellenfelek voltak (amiről persze meg kell jegyezni, hogy a politikai szövetség kérdése is felmerült 1996 táján). sokakat megdöbbenthetett a Kéri-beszéd ügye kapcsán az a tény, hogy Orbán beszélő viszonyban van Kérivel, aki (és főleg a felesége, PMZ) abszolút más világ, mint Orbán, és durván támadni szokta Orbánt.
Ugyanakkor politikusok közt előfordul személyes ellenszenv, gyűlölet. Nem mindenki utál mindenkit a másik oldalról, de van igazi utálat. Valószínű, hogy Orbán és Gyurcsány pl. utálják egymást (Gyurcsány egész élete arról szól, hogy le akarja körözni Orbánt. Mindent ennek a célnak rendelt alá, az őszödi beszédben is ezt domborítja ki). Ugyanakkor pártokon belüli személyi ellentétek is vannak.
A hozzánemértők hibásan feltételezik, hogy a személyi ellentét egyben politikai ellentét is és viszont.
Nos
Én se voltam mindig liberális, átlag gyűlölködő magyar voltam. Aztán egyszer egy haverról kiderült, hogy nem éppen a lányokat kedveli. Na, gondoltam, ha nem erőszakolt meg x év alatt, talán nem mindent úgy látok, ahogy kéne. Plusz, egyszer volt szerencsém fél órát beszélgetni egy miépessel. Az is komoly lökés volt afelé, hogy liberális legyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!