Ha Magyarországon minden 60 év feletti "eltűnne" mi történne?
Eltűnne azaz vagy meghalna vagy pl elmene Angliába.
Gazdaságilag változna az ország egy ilyen miatt ?
Nem hinném, hogy az ország nyerészkedhetne vele, ha megszabadulna az időseitől.
Egyrészt a nyugdíjasok nem az a réteg, akire olyan túl sokat költenének. Ugyanazon az életszínvonalon élnek, mint az ötvenes években, ugyanazokban a "motyóikban", amiket abból az időből gyűjtöttek maguknak össze, megszokták, szerények, nem szólnak vissza. Egy mai takony gyereknek a mobiltelefon-költsége több, mint nekik az életvitelük, ők meg azt se tudják, mi az a mobiltelefon. Annyira nem részesei a fogyasztói társadalomnak, hogy még a tejfölös dobozokat is gyűjtögetik jövő évre palántázni...
ÉS AZ A NYUGDÍJ, AMIT KAPNAK, AZT NEM MI DOLGOZZUK ÖSSZE NEKIK, HANEM AZ AZ A PÉNZ, AMIT ŐK TETTEK BE ANNAK IDEJÉN MAGUKNAK.
Az, hogy közben az állam azt megforgatta vagy inkább elpancsolta, az nem az ő hibájuk. Biztosan ez az a generáció, aki többet tett be (akkor nem volt adóelsumákolás), mint amit most visszakap.
Ehhez képest mi fiatalabbak, azokba a házakba ülünk be, amiket ők felépítettek, és sokszor még az ő nyugdíjukból támogatnak minket, vagy vigyáznak az unokákra, amíg a szülő 12-órázik. És nem beszélve az érzelmi kötelékekről, vagy lelki támogatásról. Én is tipikusan az a generáció vagyok, akiket egyszerűen a nagyszülők, meg az idős szomszéd nénik-bácsik neveltek fel(!), mert papa-mama éjjel-nappal a gyárban voltak, mert ott kellett lenniük.
Szóval, az lehet, hogy az állam kaszálna egy gyorsat a kórházfenntartás és nyugdíjosztás lefaragásával, de hogy hosszabb távon a társadalom nem jönne jól ki belőle, abban biztos vagyok.
Érdekes kérdés, egész jó válaszokkal.
Nem tudom mi lenne. Olyan jól nem járnánk egyikkel se....
De bezzeg Te!
(Na húzzál aludni, belelóg a bilibe a kezed.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!