Hogyan látod, te ma Vlagyimir Iljics Lenint?
Barátom iskolájában az volt a házi, hogy a volt kommunizmus nagyjairól kellett beszámolni, hogyan tekintenek ma rájuk. Meglepetésünkre, a közútálatnak őrvendő Sztalin és a többiek mellett, sok idős pozitívan emlékszik Lelinre, de miért?
oroszokat megérted? De mi keleterópaiak miért gondolkodunk ugyanígy vagy ez csak magyarországon van így? [link]
'Kétségkívül Lenin utódja Sztálin volt az, aki a kommunizmus eredetileg szép és nemes eszméit a lényegükből végképp kiforgatva a sztálinizmus érveiben súlyos bűnök sokaságát követte el Leninre hivatkozva.'
Ezt már máshol is ellőtted, de már akkor sem tudtam mire vélni a kommunizmus mentegetését.
lenin pontosan úgy tömegek kiírtására adott parancsot, mint utóda, sztálin, egyik se volt jobb vagy rosszabb a másiknál.
El kell olvasni a Kommunizmus Fekete könyvét, egészen addig én is azt hittem, hogy Lenin mennyire jófej volt, és Sztálin vezette be a tömeggyilkosságokat.
Aztán abban dokumentumszerűen leírják, hogy Lenin is személyesen adott ki parancsokat egész városok kiírtására, deportálására.
A kommunizmus egy beteg önkényuralmi rendszer, mindenki, aki irányította, bűnös, éppen úgy, mint a nácik.
Részrehajlás. Az a baj, hogy Lenin is puccsal jutott hatalomra, és erőszakkal, megfélemlítéssel. És bár nem szervezett államrendszerileg mint Sztálin vagy Hitler vagy ezek, hanem csak úgy mint mondjuk egy maffia.
De ettől már sokan próbálnak nosztalgiát beletenni. Mert sokaknak igenis nagyon sokat jelent, hogy megszűnt gyakorlatilag a kommunizmus végére a rendiség, és nem csak keleten. Hamisan is meg nem is hozzákötik a dolgot. Mert köze nyílván volt hozzá, de nem elemi szinten.
Általában hamis nosztalgiák övezik a nevét. Hogy miért azért nem is kell átvenni az életét csak egy két apróságot:
Filozófiai munkássága ugyan meghatározó volt, de szerintem benne is tudatosan utópisztikus. Elévülhetetlen, hogy megtörte a bolsevik oroszország a feudalizmust kétségtelen. De nem szocializmust hozott belőle: hanem államkapitalizmust. Magyarul átesett a ló túloldalára. A kizsákmányolás, és kiszolgáltatottság, elnyomás megszűntetését akarta az eszme, ehelyett, csak a kiskirályok, nemesek általi kizsákmányolást szűntette meg, ezentúl csak az állam zsákmányolt ki.
Ezenkívül, ez a marxista leninista ige hirdetéséből táplálkozott, mely nem demokráciát, hanem proletárdiktatúrát hirdetett: értsd diktatúrát. És ezt csak tökéletesítette, és maximálisan kihasználta későbbi utódja, Sztálin. Tehát hamis nosztalgia van iránta abban aki nosztalgiát érez. A filozófiai tevékenységét mindez felülírta. Az, hogy egy elnyomó világon filozofált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!