Támogatnátok, hogy Magyarországon is kötelező legyen szavazni?
Néhány országban kötelező a részvétel a választásokon, pl. Argentína, Ausztrália, Brazília, Ciprus, Luxemburg, Belgium.
Előnye lenne, hogy nőne a megválasztott kormány legitimitása. Ha valaki egyik jelölttel sem szimpatizál, megteheti úgy, hogy például üresen hagyja a szavazólapot.
Az ilyen rendszer jobban akadályozná a szélsőséges pártok megerősödését, melyek gyakran alacsony részvétel mellett szerepelnek jól.
Volt ilyen rendszer a szocializmusban, nem jött be.
Te tényleg azt gondolod a dolgokat kötelezővé kell tenni, és akkor majd az emberek megszeretik?
Ugyanúgy érvénytelen az üres lap, mint ha nem ment volna el.
Ezzel nem nő a kormány legitimitása.
Szerintem sokkal helyesebb az az álláspont, hogy "nem megyek el szavazni, mert nem érdekel az egész", mint aki azt hiszi, hogy X vagy Y párttól lényegesen jobb vagy rosszabb lesz az élete.
Én amúgy eddig mindig szavaztam, most is fogok, de nem hiszem, hogy ez egy olyan fontos dolog lenne.
Szóval nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!