Mikor lesz a lovári és a beás hivatalos nyelv Magyarországon?
Kérdező! Dél-Afrikában (iskolában tanultuk) az állam kijelölte, hogy hol a határvonal a fehér- és feketenegyedek (homelands/"bantustands") között. Feketék és fehérek között ezentúl házasság, szexualitás, stb. tilos volt, de külön szegregáció volt az intézmények, tömegközlekedés, stb. terén is. A feketék egy kb. száz oldalas könyvecskét voltak kötelesek maguknál hordani, amiben a gazdájuk nevétől minden anyám kínja bele volt írva. Az országos politikába se szólhattak bele, csak a feketenegyed helyi politikájába, bár az állam oda is küldött "helytartót". Ja, és a rendőrök, bíróságok, börtönök se voltak ilyen liberálisak mint Magyarországon. Feketék gyakran "estek ki" a rendőrségi épület emeletéről véletlenül, meg ilyesmik...
SZÓVAL EZ ROSSZ PÉLDA VOLT
Visszatérve a kérdéshez... A hazai cigányok jelentős része nem is beszéli a cigány nyelvet rendesen, ezért nem is került ilyesmi szóba... De ha jelentős mozgalmak indulnak a cigány nyelven való tanulásért, akkor én sok sikert kívánok! Szervezzétek össze a cigány nyelven tudó tanárokat és tanulni vágyó diákokat, és hajrá!
"Visszatérve a kérdéshez... A hazai cigányok jelentős része nem is beszéli a cigány nyelvet rendesen, ezért nem is került ilyesmi szóba... De ha jelentős mozgalmak indulnak a cigány nyelven való tanulásért, akkor én sok sikert kívánok! Szervezzétek össze a cigány nyelven tudó tanárokat és tanulni vágyó diákokat, és hajrá!"
Olyan egyébként sincs, hogy "cigány nyelv", százféle cigány nyelvfajta van. A lovári, meg a béás (ugye a két kérdésben, szóban forgó nyelv) csak kettő csepp a tengerben.
Összesen egy darab cigányt ismerek, aki beszélte a cigány nyelvet, és ő is külön nyelviskolába iratkozott hozzá hogy megtanulja.
Pedig hidd el, ismerek egy jópárat.
1. Olyan nyelvet lehet tanulni az iskolában amilyen szakos tanár van. (nálunk ált. suliban pl. ha akartál lehetett franciát is tanulni)
2. Ezek a nyelvek sohasem lesznek hivatalos nyelvek. Kérlek fordítsd le nekem ezeket az általad felsorolt nyelvekre.
-személyi igazolvány
-jogosítvány
-lakcímkártya
-fürödni
-mosakodni
Ellentétben pl. a lopásra, az üzleti tevékenységre és egyéb hasonló kifejezésekre minimum 2 szó is van.
Na ezért nem lesznek az általad említett nyelvek hivatalos nyelvek.
3. Ne trollkodj.
Eddig is használhatták.A börtönökben szerintem már régóta hivatalos........
Eztán se fogjuk mi magyarok érteni (főleg,mert nem is akarjuk).Arra a pár 100 szóra meg felesleges tanköltséget pazarolni a közigazgatásban dolgozókra.
Se szaknyelvük,se kifinomult kifejező nyelvtanuk.
Majd ha a parlamentben többségben lesznek biztos hivatalossá lesz téve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!