Nem lenne jó, ha lenne egy állami bolthálózat, ami a legrosszabb helyzetben lévő gazdák termékeit árulná nagyon olcsón és egy állami önkiszolgáló étterem-hálózat, ahol ezen termékekből készült leves, második, desszert és ital kijönne 400 Ft-ból?
Ez már majdnem az ingyenkonyha!
Elég "finom kajákat" mutatnak, nemtom milyen termelőtől, honnan, de én még nem voltam!
Mostanság már fél kilóméter sor áll egy ilyen alkalom adtán!
A szabad piacnál (értsd a kereslet-kínálat tiszteletben tartásánál) még nem talált ki jobbat az emberiség.
Az államnak pedig arra kellene törekednie, hogy a szabad piac törvényeit tiszteletben tartsa, valamint segélyekkel támogassa a szegényeket.
Valamint hogy biztosítsa az egyenlőséget. Törvény előtt is, és a közjavak (pl közjavak pl. oktatás) tekintetében.
Ez épp elég lenne.
"A szabad piacnál (értsd a kereslet-kínálat tiszteletben tartásánál) még nem talált ki jobbat az emberiség. "
A totálisan decentralizált "szabad piac" az első nagy gazdasági válság óta nem létezik, és még a klasszikus közgazdaságtanban is csupán a legáltalánosabb, legkevesebb speciális eszközzel kitermelt termékekre terjed ki (élelmiszerek).
Aha. Tegyük fel egy pillanatig, hogy a nyomorgó gazdák nem a legjobb ár/érték arányban dolgoznak a piacon. Mi ösztönzi őket az arányszám esetleges javítására, ha az állam garantált felvásárlóként működik fix áron? Hogyan segítene ezzel nekik visszatérni a versenyszférába?
Másrészt te milyen levest, másodikat, desszertet és italt akarsz te az ingyenkonyhásokra rásózni? Mert a levest és másodikat még meg lehet oldani a néhányszorosából nagy tételben, de az italt (termelői vízről még nemigazán hallottam) és a desszertet miből finanszíroznád? Főleg hogy szűkíted is a kört a magyar hozzávalókra?
Vagy sokkal többet költesz, mint amire keret van és a fent vázolt okokból az egy idő után állatira kellemetlen lesz vagy pedig a közegészségügyisek viszik el mint veszélyes hulladék.
"Az állam normális áron vásárolna a gazdáktól, de feleannyiért adná az árut a vásárlónak az állami boltban."
Ja, aztán a napi 1x 400ft kaja, az az államnak 1000ft-ba kerülne/fő, kérdés hogy ki állná ezt a különbözetet?
Azt meg sztem hamar megtanulja az ember, hogy vannak akciós kaják, vannak menük, de ami túl olcsó, az pont olyan is. De még egy normális menü is 7-800ft alsóhangon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!