Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Itt van a Háda György-féle...

Itt van a Háda György-féle használtruhabiznisz kulcsa, nyitja. Így szerzik be -csöppet nem etikusan- a holmijukat. Vélemények?

Figyelt kérdés
""Az Egyesült Királyságban az utak szélén látható ruhagyűjtő konténerek kihelyezésére kizárólag olyan karitatív szervezetek kapnak engedélyt, mint az Üdvhadsereg vagy a Madame Curie Alapítvány. Nekik viszont nincsen konténerük, szállítóeszközük, raktáruk. A jogot jelképes összegért megveszi tőlük egy használtruha-cég. A karitatív szervezet a kapott jelképes összegből például élelmiszert vesz, összegyűjt egy nagyobb adagot és eljuttatja az úgynevezett fejlődő országokba. A másik beszerzési forrás a cash 4 clothes, ahová be lehet vinni eladásra a használt ruhadarabokat. Ez már drágább buli, innen megvenni nem éri meg annyira. Na innen kerül a ruha a magyar, lengyel vagy más kelet-európai cégekhez, és vevőkhöz.""

2014. máj. 18. 11:31
 1/10 anonim ***** válasza:
98%

Őszintén szólva, annyira nem érdekel. Önző dolog, de örülök neki, hogy sokszor potom pénzekért juthatok viszonylag normális ruhákhoz, ráadásul sokszor még a címke is rajta van.

Az már inkább kellemetlen az ország szempontjából, hogy rengetegen csak ilyen turkálókban tudnak vásárolni és annyira megy a bolt, hogy már kereskedelmi csatornákon, fő műsoridőben is tudnak reklámozni...

2014. máj. 18. 11:34
 2/10 A kérdező kommentje:

"Az már inkább kellemetlen az ország szempontjából, hogy rengetegen csak ilyen turkálókban tudnak vásárolni és annyira megy a bolt, hogy már kereskedelmi csatornákon, fő műsoridőben is tudnak reklámozni..."

Ezért raktam a politika kategóriába :D

amúgy nem, hanem mert magasan ezt a rovatot olvassák a legtöbben. És nem is akarom bántani az ott vásárlókat, én is vettem már ott holmit. De fontos tudni, ismerni azt, micsoda sötét gengszterek bizniszelnek ezzel, mint pl. ez a Háda pofa.

2014. máj. 18. 11:41
 3/10 JulesM111 ***** válasza:
93%

Köszönöm kimerítő felvilágosításod.

Ennek a történetnek engem zavarnia kellene?

2014. máj. 18. 12:03
 4/10 A kérdező kommentje:
Tekintve, hogy nem körülötted forog a világ, János, hidegen hagy, hogy érdekel-e, vagy sem. Az nekem bőven elég, hogy néhány százan most elolvassák. Ennyi a célom, nem több. Nyilván nem akarom azt, hogy most hirtelen meglincseljétek a használtruhásokat. A lényeg az, hogy most már tudjátok, mi a gengszterség a dolog mögött.
2014. máj. 18. 12:10
 5/10 anonim ***** válasza:

De az a probléma, hogy bármit fogyasztasz, akár elektronikai cikket, azok mögött is gengszterség van.

Kínában tizenéves gyerekeket dolgoztatnak éhbérért, 12 meg 16 órában például.

2014. máj. 18. 12:15
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem mondtál semmi újat a dologgal, Magyarországon is így működik a gyűjtés, még a konténerekre is rá van írva.
 7/10 anonim ***** válasza:
Minden mögött "gengszterség" van. Az is milyen etikátlan dolog, hogy a spárban a megmaradt húst kidobják a kukába ahelyett, hogy az éhező kisgyerekeknek adnák!
 8/10 anonim ***** válasza:
Nem a "jogdíjból" , hanem a ruhákért kapott pénz egy részéből veszik az adományokat.
2014. máj. 18. 12:16
 9/10 A kérdező kommentje:

Senki nem is említett jogdíjat. Ruhafelvásárlási jog van az alapítványi tulajdonú használtruhákra. Ezt el lehet képzelni egy kvótaként. Megvesznek -teszem azt- 100 egységnyi kvótát, azaz 100 egységnyi használtruhát, amit mondjuk a Curie-alapítvány már megkapott ingyen. Ez egy minimális, jelképes összeg, a kelet-európai értékesítésből befolyó pénzmennyiség százezred része. És még véletlenül sem jogdíj :D, lol. Egyszerűen egy elszámolási egység.

Amúgy éppen a Hádáék magyarázzák ezt úgy, hogy ezzel senki nem jár rosszul, mert az afrikai négerek ruha helyett ételt kapnak, hiszen az adomány, nem vész el csak "átalakul", Hádáék maguk meg közben jó zsírosan keresnek rajta. A Curie-alapítvány, meg a hasonszőrű szervezetek számára pedig egy gonddal kevesebb, nekik úgysem a konténeres ruhából jön be a nagy pénz, hanem a brit mainland-en folytatott kéregetésből. A ruha csak púp a hátukra.

2014. máj. 18. 12:33
 10/10 rémuralom ***** válasza:
100%

Nincs olyan összeg, hogy "jelképes". Legalább egy körülbelüli számot várnék, hogy etikátlannak nevezhessem őket. Én is szoktam a Hádában vásárolni, így nagyjából tisztában vagyok az áraikkal (legalábbis a férfiruhákéval). Azt mondjuk nem tudom, mennyiért szerzik be a ruhákat, de egy nadrágot általában három-négyezerért, egy inget 1200-2000 között, egy pólót 800-1500 között adnak.

Ha feltételezzük, hogy mindent kb. tízszer annyiért adnak, mint amennyiért beszerzik (ami már talán elég durva arány), akkor is 300-400 forintot adnak nadrágonként, kb. 100 forintot pólónként a karitatív szervezeteknek (miközben azok ingyen szerezték be őket), amelyek ebből mást, például ételt tudnak vásárolni. Az adományozó nem jár rosszul, mert a ruhákra, amelyeket lead a karitásznál, már nincs szüksége (ha lenne, nem adná le). Persze, lehet azzal jönni, hogy átverés áldozata lesz az adományozó, hiszen a ruháit nem a rászorulók kapják, csakhogy a ruhái eladásából befolyó pénz egy részét meg igen. Aki azt akarja, hogy ennél nagyobb rész jusson nekik, az adja el közvetlenül saját maga a ruháit, és az így befolyó pénzt adja a karitásznak. Akinek ehhez nincs ideje vagy kedve, az meg ne siránkozzon. A karitász és a rászorulók jobban járnak, mert nem csupán ruhát, de ételt is tudnak adni/kapnak. És a Háda vásárlói is jól járnak, mert minőségi, alig használt ruhát tudnak venni, mégpedig olcsón. És persze jól jár a Háda is, mert megy a biznisz. Nem tudom, számodra mit jelent az, hogy etikus, de egy olyan folyamat, amelynek eredményeként senki nem jár rosszul, egyesek pedig kifejezetten jól járnak, szerintem simán nevezhető etikusnak. Az lenne etikátlan, ha nem fizetnének a ruhákért a karitásznak, viszont akkor sem annyira Háda György, mint inkább az érintett adománygyűjtő szervezetek lennének etikátlanok.

2014. máj. 18. 13:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!