A világháborúban a zsidó üldözéskor hogyan tudták valakiről hogy zsidó?
Úgy, hogy az akkori zsidó származású, de nem zsidó vallású személyeknek a nagyszüleik vagy legalább a dédszüleik egész biztosan, hogy zsidó vallásúak voltak még, azt pedig hivatalosan jegyezték a Német Császárság idejében, de még azt is meg merem kockáztatni, hogy a 20-as és a 30-as években is voltak erről adatok.
Csak ki kellett keresni a levéltárakból a cuccokat és cummantás volt.
Még gimnazista korunkban néztem pár haverral az 1912. évi iskolai osztályokat a suli levéltárában és tisztán emlékszem, hogy a tanulók neve mellett fel volt tüntetve középen a születési évszámuk, jobb szélen pedig a felekezetük.
Katolikus, protestáns vagy izraelita. Száz évvel ezelőtt még elég fontos volt ez és ha Magyarországon lejegyeztek egy ilyet, akkor gondolod, hogy a németeknél nem?
Letagadta? )
Ez nem bemondás alapján működött te kis buta. Bár mondjuk úgy elképzelem a történetet:
SS tiszt:
-Kérem szépen ön zsidó?
Állampolgár:
-Igen, az vagyok.
SS tiszt:
-Akkor fáradjon kérem a négyes gázkamrába.
Állampolgár:
-Rendben, köszönöm.
:DDD jóvanna, az utolsó kérdést nem gondoltam át, azért is írtam oda hogy pölö.
és mondjuk akinek az anyjának csak az apja/anyja volt zsidó, akkor az is zsidó származásnak számít?
"Még gimnazista korunkban néztem pár haverral az 1912. évi iskolai osztályokat a suli levéltárában és tisztán emlékszem, hogy a tanulók neve mellett fel volt tüntetve középen a születési évszámuk, jobb szélen pedig a felekezetük. "
Az amcsiknál a dögcédulán is fel volt tüntetve, abból a célból, hogy a katona halála esetén milyen szertartás szerint temessék el.
"és mondjuk akinek az anyjának csak az apja/anyja volt zsidó, akkor az is zsidó származásnak számít?"
Igen. Az számított annak akinek a családjában a nagyszülőkig visszamenőleg volt zsidó.
"faji törvények értelmében zsidó volt az akinek 1 szülője vagy 2 nagy szülője zsidó volt."
Már az is zsidó volt, akinek az egyik nagyszülő zsidó származású volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!