Megpróbálom számokkal "belőni", úgy egyértelműbb. Az egyes tengelyeket 10 egységre osztom pozitív és negatív irányban egyaránt. Így nálam a következő pozíciókon állnak a pártok:
MSZP: (-1; -2)
Fidesz: (-3; +3)
SZDSZ: (+5; -6)
MDF: (+2; -1)
Jobbik: (-6; +8)
LMP: (+6; -6)
Munkáspárt: (-8; +6)
"MSZP: (-1; -2)
MDF: (+2; -1)
Jobbik: (-6; +8)
LMP: (+6; -6)
Munkáspárt: (-8; +6)"
Na, ez érdekes, és szerintem nem is rossz! Köszi a választ. :)
Az enyém is hasonló, alapvetően hasonló helyekre raknám őket, csak "finomhangolási" különbségek vannak:
MSZP: (-1; -3)
MDF: (+2; -2)
Jobbik: (-7; +8)
LMP: (+5; -4)
Munkáspárt: (-8; +4)
1. Ez nem az az ábra, amiről te beszélsz (ott a tengelyek is mások voltak, és a beosztás is (autoriter helyett konzervatív, stb...)
2. A kérdéssorról egy szót sem beszéltem, és nem is ösztönöztem senkit a kitöltésére, CSAK az ábrát linkeltem be.
2. Ez az ábra (bár mint egy modell sem, ez sem tökéletes) arra alkalmas, hogy a bemutatott két szempont alapján tájold a politikai pártokat. Persze a pártok egymáshoz viszonyított helyzete ennél sokkal bonyolultabb, de attól még az ábra nem "értelmetlen".
Persze hülyeség.
MSZP: (+3, -7)
Fidesz: (+3; -3)
SZDSZ: (+5; -8)
MDF: (+4; -7)
Jobbik: (-0; +0)
LMP: (+5; -4)
Munkáspárt: (-8; +4)
"1. Ez nem az az ábra"
Ugyanolyan hibás alapgondolatból kiinduló ábra. A hibás alapgondolat pedig azért volt eredetileg elfogadható, mert ez egy marketingeszköz volt eredetileg.
"2. A kérdéssorról egy szót sem beszéltem... CSAK az ábrát linkeltem be."
Az ábra képtelenség. Mindkét tengelye újságírói nyelvezetből kölcsönzött fogalmakkal van felcímkézve. Tudnád pontosan definiálni, mi az a "kollektivizmus"? Én tudom, de ahogy ezt a kifejezést azok használják, akik ezt az ábrát csinálták, egy hülyeség. A kollektivizmusnak egyébként az individualizmus az ellentéte, és ha valaki, akkor Hitler pl. 100%-ig kollektivista volt. Csak hát az egy másik kollektivizmus, nem az a félreértett "kollektivizmus", aminek a libertarianizmus az "ellentéte".
"2. Ez az ábra ... arra alkalmas, hogy a bemutatott két szempont alapján tájold a politikai pártokat."
Ha a szempontok értelmetlenek, akkor a tájolásnak sincs értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!