Simon Gábor mandátum szavazásán volt 2 képviselő, akik szerint nem kell vizsgálni?
Szűcs Erika (független, korábban mszp) és Vitányi Iván (független, korábban mszp) arra szavazott, hogy ne vizsgálják Simon Gábor eltitkolt vagyonát.
És ezt így hogy?
Valamit te nagyon összemosol.
A szavazás nem arról szólt, amit te írsz, nem a vagyonvizsgálatról szavaztak.
Idézem: "A Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság felkéréséről, Simon Gábor volt MSZP elnökhelyettes, országgyűlési képviselő eltitkolt vagyonának tisztázása tárgyában"
Vagyis arról szólt a szavazás, hogy a mentelmi bizottság foglalkozzon-e a továbbiakban Simon Gáborral. (Miután már lemondott a mandátumáról, vagyis MÁR NINCS mentelmi joga.)
Ilyenkor szerintem is felesleges a mentelmi bizottságra lőcsölni a dolgot, nekik a továbbiakban semmi közük hozzá, csak felesleges szájtépés és iratgyártás lesz belőle.
Innen kezdve egyszerű köztörvényes ügy, tehát a rendőrségre, és az ügyészségre tartozik a dolog, NEM a Parlament mentelmi bizottságára.
Pedro
Idézet a javaslatból:
"Ha Simon Gábor az összeférhetetlenség kimondását megelőzően lemond képviselői mandátumáról, az azt a
célt szolgálná, hogy az Országgyűlésről szóló 2012 . évi XXXVI. törvény 93. § (3) bekezdésében
rögzített szankció - az összeférhetetlenség fennállása alatt felvett jövedelem visszafizetésének
jogkövetkezménye - alól mentesüljön. Amennyiben a képviselői mandátumról való lemondás
bekövetkezik, az Országgyűlés felkéri a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, hogy milyen lehetőség
van arra, hogy az Országgyűlés a Simon Gábor részére az összeférhetetlenség időszaka alatt
kifizetett javadalmazást jogi úton visszakövetelje."
Ennek fényében? te is ellenzed a korrupt politikusok elleni eljárásokat?
Nem, nem ellenzem. De szerintem ez innen kezdve akkor sem bizottsági ügy, hanem köztörvényes bűncselekmény, amit nem a mentelmi bizottságnak, hanem a bűnüldöző szerveknek kell(ene) kivizsgálniuk, és az ő feladatuk lenne például az összeférhetetlenség megállapítása is. Végülis ha ők nyomoznak, náluk futnak össze a különböző iratok, akkor tökéletesen rálátnak erre is, ehhez fölösleges idő- és pénzpocsékolás egy parlamenti bizottságot igénybe venni.
Ha az ügyészség megállapítja az összeférhetetlenséget, akkor jogtalan volt a pénz kifizetése, vissza kell venni és kész.
Erről nem ülésezni kell szerintem (és esetleg eltussolni a dolgot), hanem egyszerűen büntetőügyként lefolytatni a vizsgálatot.
Pedro
Igen, egyetértek az ügyészségi vizsgálattal természetesen.
De a bizottság is vizsgálhatná azt, hogy miért nem vették észre, miért nem derült ki, stb. (persze tudom ez naiv gondolat, de ez lenne egy demokráciában a logikus)
LOGIKUS???? Itt valami logikát keresni... Na jó, ez most a pesszimista oldalam volt. :-)
Végülis éppen az általad feltett dolgokra kellene fényt derítenie egy ügyészségi vizsgálatnak is.
Nem azt mondom, hogy nem kell kivizsgálni, csak azt, hogy ez szerintem nem a parlament képviselőiből alakított csoport feladata lenne, amelyben nincsenek bűnügyi szakemberek.
Ez egy nyomozati munka, amelyet a nyomozókra kell(ene) hagyni, és az eredménytől függően a bíróság elé tárni az ügyet, majd megfelelő ítélettel rendet csinálni.
Ha jogos volt a kifizetés, akkor tartsa meg, ha jogtalan, fizesse vissza.
És persze a nyomozásnak azt is fel kell(ene) tárnia, hogy ki volt a felelős azért, hogy a nevezett összeférhetetlenség kialakult.
De ismétlem, szerintem ez nem egy bizottság feladata. De azt azért hozzá kell tennem, hogy ez csak a magánvéleményem, én ezt így érzem, így hiszem logikusnak. Amiből nem következik, hogy ennek tényleg így kell lennie, hogy így lenne jogszerű.
Ez tehát csak az én véleményem.
Pedro
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!