Mi a véleményetek a feltétel nélküli alapjövedelemmel kapcsolatosan? Jó ötletnek tartanátok? Aki válaszol, legyen kedves a válasz végére a korát megírni, illetve hogy van e gyereke, és munkaviszonya.
08:52-assal abból a szempontból egyetértek, hogy a munkaadóknak jobban meg kellene fizetniük a munkavállalókat.
De hogy azért adjunk a cigányoknak, mert akkor nem rabolnának ki másokat, az nagy hülyeség volna, és nem is működne.
Nézzük már meg a dolgozó ember szemszögéből ezt a dolgot. Tudomásom szerint ez az alapjövedelem egy jó nagy átb***ás, már elnézést.
Alanyi jogon jár minden felnőttnek 50 ezer, gyereknek 25 ezer, várandós anyukáknak 75 ezer.
Kovács Pista 35 éves, CNC-zik, nettó 200-et keres bejelentve. Az én logikám szerint Kovács Pista nagyon jól járna, mert ezentúl 250 ezret keresne, és vígan élhetne a családjával.
Ám érdemes megnézni, hogy a gyakorlatban ez hogyan is nézne ki: Kovács Pista munkabérét lecsökkentenék nettó 150 ezerre, és kapná az 50 ezer alapjövedelmet, és örülne. Vagyis örülhetne, ha a fietése reálértéken nem csökkenne. Illúzióink ne legyenek, ha ezt az eszement dolgot bevezetik, lesz ám infláció...
A nyugdíjasok helyzete is hasonlóan aggályos - a lenti cikkben le van írva, miért.
Summa summarum:
- aki ezt kitalálta, alanyi jogon kötelet adnék neki
- az embereket munkára, értékteremtésre kell ösztönözni, a segélyezést pedig minimálisra csökkenteni
- az alapjövedelem bevezetése igencsak diszkriminatív - döntsük el, hogy most mindenki kap alanyi jogon, vagy senki sem
A cikk itt érhető el:
amennyire kizsebelnek, ahol most vagyok, komolyan elgondolkodtato, hogy ha idaig a berem felet eltettek kb, most nekem is legyen jo.
ha mar magas vegsettseggel, per pill ugy latszik jol keresni nem lehet, akkor kicsit kevesebbol, otthon szepen elmaszekolok.
ja h ez nem torvenyes?
es az az h 8 hejett van, hogy 2x annyit ben kell lenni.
perssze papiron semmi nyoma. juttatasokat elteszik. kocsi kopasra stb semmi. napi akar 80 km. ha ezeket levonom a fizubol, otthon kenyelmesen dolgoznek be vkinek feketen, amikor van kedvem, es kb ugyan ott vagyok.
31F
nincs, ennyibol gyereket vallani?
Én a munka alapú társadalom híve vagyok, illetve annak, hogy a munkámért kapott pénzemből minél több maradjon nálam, hiszen azért én dolgoztam meg. Ennek szöges ellentéte az osztogassunk ingyen pénzt, a munkával keresett béreket pedig csökkentsük az ingyenpénz mennyiségével hozzáállás.
Nem hiszem, hogy kevesebben akarnának majd dolgozni emiatt, hiszen az a pénz nem elég a megélhetésre, azonban az tény, hogy a minimálbéresek munkamorálját erősen rombolná, hogy 50.000 ft-ot kapnak csak úgy, míg 1 havi munkáért meg pluszba 30.000 ft-ot. Azt sem tartanám igasságosnak.
Másik probléma (azon kívül, hogy valahol már kiszámolták, hogy nincs is rá pénze az országnak), hogy ha megszűnik mindenféle támogatás, az ingyenes orvosi ellátás, akkor sajnos ez a pénz nem kárpótol ezekért cserébe, VISZONT a a kevesebb béremből és az azonos mennyiségű adómból akkor már nem tudnék annyit félrerakni, hogy öngondoskodás keretén belül nyugdíjra, egésségbiztosításra (hiszen ez is megszűnne mint olyan), a gyerek tandíjára (hiszen ez is fizetőssé válna) és egyéb fontos dolgokra félre tudjak rakni. Emiatt bár marketing szempontból biztosan sokaknak jól cseng az 50.000 ft ingyenpénz, de elég nagy öntökönrúgás lenne belőle.
Ha már mindenképpen meg akarjuk reformálni a rendszert, akkor a bérek adóit csökkentsük, vicces, hogy majdnem fele annyi pénzt kapok kézhez mint amennyit valóban keresek. Onnantól, hogy megkapnám a valódi bérem már megoldanám az öngondoskodást, az orvost, akármit, de így, hogy a felét odaadom az államnak ez elég nehéz. És ez lenne az amivel a támogatásomat meg tudnák szerezni, dolgozzon mindenki, a munkának legyen értéke, a munkámért legyen meg a létbiztonságom, ne pedig ingyen pénzt szórjanak a pórnép közé hülyének nézve őket.
elozo vagyok, ja es a sajat szakmam szivesen csinalom, nem mint ezt, de csak maszekokra hivnak, alkalmi melokra.
persze ha felvennenek, es meg is kapnam azt amiket a hazug Orban reklamoztat a tv ben, h mi jar a dolgozonak, akkor ez meg se fordulna a fejemben.
de ha egyszer igy jobban elnek? nem a felettem levok zsebet tomom.
Az a véleményem ,hogy ez egy elképesztő ökörség.
Már előttem szépen leíták páran,hogy miért az.
Talán csak annyit tennék hozzá, hogy a koldusnak ha pénzt adsz csak úgy szánaolmból a semmire,azzal csak további koldulásra bíztatod.Rá fog jönni ,hogy kuncsorgásból is meg lehet élni és esze ágában sem lesz tanulni, dolgozni ,vagy a társadalom számára bármilyen hasznot hozó dologgal foglalkozni.
Semmi nincs ingyen.Ha valamit adnak csak úgy és elfogadod akkor készülj fel rá, hogy az aki adta neked jogot tarthat arra ,hogy majd kérjen vagy követeljen is tőlled cserébe ezt azt.
Az dilettáns aki ezt a "feltétel nélküli alapjödelmet" kitalálta ,vagy szóba hozta az erkölcsi posványban élő néprétegek szimpátiáját kereste és fogalma sincs az ország gazdasági állapotáról , magyar társadalomról, az alapvető emberi létről és az emberi létnek tartást adó eredményes teljsítésről úgy a munkában mint az ismeret szerzésben vagy (szinte)bármiben ami örömet és sikerélményt nyújt.
43 F két gyerek
A GYEREKVÁLLALÁS NEM PÉNZKÉRDÉS!
Segélynek nevezni az alapjövedelmet hülyeség. Bár megértem.
Az alapjövedelem lényege az, hogy egy olyan országban mint például ez, ne a puszta létfentartásra menjen el mindened.
De nem baj. Jó sok közgazdász van itt azt látom...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!