Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A külföldön milliárdosok is...

A külföldön milliárdosok is többnyire állami megrendelésekből zsírosodnak, vagy valódi versenyben, magánmegrendelésből építkeznek?

Figyelt kérdés
2014. jan. 16. 19:40
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Mint ahogy előttem írták, van ilyenre is meg olyanra is példa.

És én is jó példának tartom a Microsoftot, mert ugyan tény, hogy állami megrendelései _is_ vannak, de nem kellene sírva fakadnia anélkül sem, szinte ugyanitt tartana...

A kérdés pedig az volt, hogy mely vállalatok lettek milliárdosok állami megrendelésekből, nem pedig az, mely milliárdos vállalatoknak vannak állami megrendelései is mellesleg.

2014. jan. 16. 22:59
 12/18 A kérdező kommentje:

Szerintem az Aldi, Tesco...stb. mielőtt belépett a magyar piacra biztos hogy tájékozódott, a Spar a Közért vállalat helyiségeit vette meg anno, előtte volt a Julius Meinl..stb. Ilyen nagyok nem tudják kikerülni a szükségszerű állami-támogatást.

Elvileg minden szegmens fel van osztva, nehéz rést találni a piacon. Nincs is igazi versenyhelyzet, maradtak a monopóliumok, a GVH-s döntést valamennyi területre ki lehetne terjeszteni.

2014. jan. 17. 00:17
 13/18 anonim ***** válasza:

Kérdező, most azt mondod, hogy a Magyarországon tevékenykedő kiskereskedelmi láncok között (Tesco, Aldi, Spar, Lidl, Auchan, Metro, CBA, Penny, Coop, Reál) nincs verseny? Szerintem nem sok szektorban van olyan erős verseny, mint ebben.

A Match és a Cora kivonulása is jó bizonyíték erre, de elég körbenézni, egyre másra nyílnak meg a különböző üzletek mindenhol, a kínált termékek száma bővül, a relatív áruk pedig csökken.

Lehet, hogy Közért boltjainak egy részét a Spar vette meg, de valakinek csak eladták volna egyébként is, hiszen a privatizáció előtt iszonyatos túlsúlyban volt az állami tulajdon (mondjuk valamilyen szintens most is). Ha mégis valamilyen előnyhöz jutott a Spar, ez akkor sem igaz a többi kiskereskedelmi láncra.

2014. jan. 17. 17:09
 14/18 anonim ***** válasza:
Ahhoz hogy a világon létrejöjjön egy újabb milliárdos (annak mindig is rengeteg szenvedő alanya volt van és lesz is) ahhoz emberek tíz vagy százezreinek esetleg millióinak kell lecsúszniuk elszegényedniük vagy földönfutová válniuk.Hát körülbelül így működik ez az egész nagy hiperszuper globális gazdaság.Nincs ebben semmiféle különleges közgazdasági hókuszpókusz. Nincs itt semmi trükk (azaz hogy sajnos csak az van) .Az hogy ma már gombamód szaporodnak a milliárdosok előbb utóbb vissza fog ütni a gazdaságra is.Mivel végtelenségig nyilván nem lehet lerabolni kizsákmányolni az embereket és a világot.Érthetőbben megfogalmazva azért duplázódott v triplázodott meg a szegények és nincstelenek száma az elmúlt 40évben mert túl sok lett a milliárdos.A milliárdosnak pedig abból lett a vagyona mert igy vagy úgy de elvette ellopta elcsalta másoktól.Becsületes úton soha nem leszel milliárdos.Ezeknél van minden. Adócsalás adóelkerülés sikkasztás csalás.fiktiv számla,vagyonkimentés stb.Külföldön sincs ez másképp.Az emberek a világon mindenütt egyformák.Ezek mindenütt a világon azonos játékszabályok szerint játszanak.Nem kell itt semmi féle bonyolult mikro vagy makro őkonomiai barba trükk-re gondolni.
2015. dec. 9. 13:29
 15/18 anonim ***** válasza:

Az előző válasszal nagyon nem értek egyet: ha valaki feltalál valami olyasmit, amire sok embernek igénye van (pl. Facebook), ezzel munkahelyeket és befektetési lehetőségeket teremt, azzal hogyan venne el pénzt bárkitől?

A szegények száma pedig pont, hogy csökken a világban (és a mostani szegénység mértékét össze sem lehet vetni a 100 évvel ezelőtti állapotokkal, amikor ténylegesen éhen haltak emberek), még a fejlődő országokban is, de a fejlett országokban még inkább.

2015. dec. 9. 13:57
 16/18 anonim ***** válasza:

"Az előző válasszal nagyon nem értek egyet: ha valaki feltalál valami olyasmit, amire sok embernek igénye van (pl. Facebook), ezzel munkahelyeket és befektetési lehetőségeket teremt, azzal hogyan venne el pénzt bárkitől?

A szegények száma pedig pont, hogy csökken a világban (és a mostani szegénység mértékét össze sem lehet vetni a 100 évvel ezelőtti állapotokkal, amikor ténylegesen éhen haltak emberek), még a fejlődő országokban is, de a fejlett országokban még inkább"

Szerintem te buta vagy.Vagy csak szimplán vak a világ eseményeire.Próbáld meg kinyitni a szemed és járj nyitott szemmel.Olvass híreket részletesebben, és akkor (talán majd) észreveszed hogy a helyzet sokkal szarabb mint 10-20 vagy 50évvel ezelőtt(csak a hüje nem látja vagy /érzi) Nem kell messzire menni én ha csak magamból indulok ki (Ez egy tök jó példa tekintettel a világ jelenlegi helyzetére) azt látom hogy már 8-éve munkanélküli vagyok Ez azért szerintem egy elég sulyos állapot.(Számomra mindenképp) Persze feltételezem te nem így gondolod.Pedig akár hiszed akár nem, a jelenlegi helyzet lényegesen rosszabb lett mint az elmúlt évtizedekben.(sajnos)

2015. dec. 10. 21:08
 17/18 anonim ***** válasza:

Pont a te példád bizonyítja, hogy sokkal jobb a helyzet: korábban mikor tehetted volna meg, hogy az interneten szidod azt a rendszert, amely munkanélküliként is lehetővé teszi számodra, hogy (valószínűleg) egy fűtött szobából, jóllakottan netezhess? Veled ellentétben személyeskedni sem szeretnék, de ha valami 8 évig nem talál semmilyen munkát, ott már nem biztos, hogy csak a rendszerrel van a gond (a gyárakban nagyjából folyamatos a felvétel, de 8 év alatt min. 2 nyelvet meg lehet tanulni legalább társalgási szinten...).

Saját példa: nagyapám az 1930-as években kisgyerekkorától dolgozott és nem okostelefonért, hanem szó szerint azért, hogy a testvéreivel ne haljanak éhen, ezért gyakran mezítláb gyalogolt kilométereket, hogy napszámos munkát végezzen (és ez akkor általánosnak számított, nem kirívó esetnek; érdemes szociográfiákat olvasni, hogy milyen szintű nyomor volt akkoriban). A véleményed alapján feltételezem, hogy szerinted ez még ma is általános Európa nyugatabbi részein, sőt azóta még rosszabbodott is a helyzet...

2015. dec. 11. 03:27
 18/18 anonim ***** válasza:

Az embereket meghülyíti a pénz meg ez az egész (látszólagos) jólét.

Mellesleg a szobám(ami nem saját) nem fűtött, és jóllakotnak sem érzem magam hogy a kérdésedre válaszoljak. Van egy kb 20éves számítógépem és egy régi monitor amit valaki kidobott a pincelejáróba én meg megtaláltam.Okos telefonom nincs.Ugyanakkor autóm sincs. Sose volt bár mindig is szerettem volna egyet munkaeszköz gyanánt.De hát sajnos a mai magyar nyomorúságban megfontolandó az is hogy mi a fontosabb lakást fenntartani vagy autót fenntartani.Sajnos a kettő eggyütt ma magyarországon a túlnyomó többségnek nem megy. A szakmáimból önhibámon kivül estem ki 20évvel ezelőtt(többek között ezért is vagyok munkanélküli).Sőt napszámos is voltam(a példára válaszolva)de dolgoztam már a mezőgazdasági,építőipari illetve egyéb nehéz fizikai ágazatokban is átlag napi 10-12órákat. (Gazdagabb nem lettem tőle inkább csak enerváltabb. )Semmivel sem élek jobban mint mondjuk 20évvel ezelőtt.Nekem se nagyon volt új ruhám a 70es80as évekeben többnyire mások kinőtt gönceit hordtam.Szinte semmim se volt(nem mintha most lenne)Az én véleményem hogy Magyarországon a helyzet inkább csak romlott.A tapasztalatom az hogy sajnos nyugaton sem lett jobb az élet.Nyilván minden relatív, földi szemszögből nézve semmi nem tekinthető abszolútnak minden csak látszólagos és valójában semmi nem az aminek látszik.Az is igaz hogy a mostani magyar nyomor valóban nem az fajta úgymond nyers nyomor mint ami volt mondjuk 60-70évvel ezelőtt magyarországon.Ez a mai ez egy kifinomultabb szépen felöltöztetett diszkriminatív kizsákmányoló elnyomó munkanélküli/bérrabszolga alapú nyomor)Az a legfőbb probléma hogy az emberek csak azt látják ami a szemük előtt van.De azt nem veszik észre hogy ez a világ a szűk milliárdos rétegnek termel,aprópénzért vagyis szarér-hugyér.Ez itt a legfőbb gond.A másik dolog ami talán még ennél is aggasztóbb jelenség hogy a nagy hitelválság óta olyan szinten átalakult a globális világgazdaság hogy egyre kevesebb munkaerőre van szüksége a világnak.És ez úgy tűnik egyre csak rosszabb lesz.Mostmár nem úgy van mint régen hogy áá adjunk mindenkinek munkát,csak azért hogy ne lófráljon az utcán.Ma márcsak azokat alkalmazzák akik valóban kellenek és csak addig amíg szükség van rájuk.( esetleg addig amíg nem találnak helyettük jobbat)Így éri meg nekik.Első a profit.(remek) ..Sajnos (ebből kifolyólag)egyre ritkább jelenség lesz az is hogy valaki egyáltalán fel tudjon mutatni 30 vagy akár 40évnyi jogviszonyt.Hát.Sajnos körülbelül erre tartunk.

2015. dec. 11. 13:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!