Mi bajuk az embereknek a tankönyvpiac államosításával?
1. A NAT 2012 fent van a neten, bárki számára elérhető. Tartalmazza a KÖTELEZŐ tananyagot, a kiadók ez alapján készítik a könyveket.
2. A könyveket az Oktatási Hivatal szakértői bírálják el rendeletben megszabott követelmények alapján.
Megtalálható itt:
Minden könyv estében 3 szakértő van, tantárgypedagógiai, tudományos és könyvészeti. Csak az a könyv használható az iskolákban, ami megkapja a tankönyvi engedélyt. Engedélyt csak az a könyv kap, ahol mindhárom szakértő egyetért abban, hogy a könyv megfelelő. Az engedélyt 5 évre adják. 3. Nem elég 2 tankönyv. Van, aki gyógypedagógiai osztályba jár, van, aki normálba, van, aki matematika tagozatosba, emelt szintű matekkal.
Van gimnazista, van szakközépiskolás, van szakmunkásképzős. Heti 1, 2 vagy 5+ matekórával, és van közép- és emelt szinten érettségiző. Van, aki fakultációs.
4. Az ingyenes dolgok mindig pazarlásra ösztönöznek. Ezzel szemben semmi nincs ingyen: az adófizetők pénzéből vannak az "ingyenes" dolgok.
5. A tankönyvek árát most sem a kiadók határozzák meg, hanem a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény alapján az emberi erőforrások minisztere szabja meg az árkorlátot (az árak felső határát).
Tekintettel arra, hogy a közmunkások számára egy 6-7 éves gyerekeknek kidolgozott tantervet sikerült applikálni, én nem bíznám a tankönyvek kiválasztását erre a kormányra, de egyébként egyikre sem.
Szerintem a pedagógusok - mint szakemberek és nem üzeletemberek és nem politikusok - ki tudják választani a legjobb tudásuk szerint melyik könyvet célszerű használniuk. Figyelembe vehetnek számtalan körülményt amire rálátásuk van, meg évtizedek tapasztalatát. Esetleg azt, hogy ismerik a piacon elérhető tankönyveket.
Egyébként meg minek kellett ide demokrácia, ha ilyen léptekben haladunk a szocializmus fele? Érdekes, hogy mennyi mindent államosítanak mostanában és általában törvénykezéssel, nem befektetéssel szerez tulajdont az állam.
Nem a tankönyvektől függ az álltalános müveltség hanem a kulturális közegtől, a szülőtöl, a tanároktól.
Ha a kormány az sos bajban vagyok tipusú müsorok betiltásával foglalkozna és nem a szabad piac kirablásával nöne az álltalános müveltség.
nem is tudtam, hogy a Hoffmann Rózsa is posztol kérdezőként
az kedves kérdező, hogy hülye lesz a gyereked, mert nem lesz jobb, erősebb suli hanem mindenhol ugyanaz lesz, és neked mint szülőnek nem lesz jogod, de még rosszabb, lehetőséged sem a gyermekedet jobb oktatásban részesítened
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!